Još samo tjedan dana do najluđeg Weekenda u godini – znamo tko sve dolazi u Rovinj
Još samo tjedan dana do najluđeg Weekenda u godini – znamo tko sve dolazi u Rovinj

Još samo tjedan dana do najluđeg Weekenda u godini – znamo tko sve dolazi u Rovinj

Da su Weekend Media Festival i Adris grupa idealni parteri, dokazuju 15 godina prepunih dvorana i  nebrojeni posjetitelji koji u Rovinj redovito dolaze na najveću regionalnu komunikacijsku konferenciju.

Produktivna suradnja nastavila se i ove, jubilarne godine, a Weekend.15 pripremio je ponešto o svemu važnome kao i pregršt novosti, trendova, zanimljivosti, dobrih rasprava i još bolje zabave. Otkrili smo tko vas sve očekuje u staroj Tvornici duhana od 22. do 25. rujna.

Vanja Jurić
Vanja Jurić

Zašto (opet) moramo raspravljati o ženskim pravima?

Kada je prije nekoliko mjeseci Vrhovni sud u Americi srušio 50 godina staru presudu Roe vs Wade koja je ženama Ustavom jamčila pravo na pobačaj, američki narod, ali i ostatak svijeta nisu samo mirno promatrali. Društvene mreže i portali eruptirali su nezadovoljnim zagovarateljima prava na izbor, a žene diljem svijeta postale su svjesne da će se vrlo vjerojatno morati ponovno boriti za reproduktivna i druga prava koja su izborile još (ili tek) njihove bake.

Koji društveni čimbenici utječu na poimanje ženskih prava i odgovornosti, posebno nakon slučaja Roe vs. Wade, zašto Hrvatice putuju u Sloveniju kako bi obavile zahvat te zašto je važno podizati svijest o ženskim pravima i pobrinuti se da ih poštuju i uvažavaju svi građani, znaju Ivana Paradžiković, Milana Vlaović Kovaček, Vanja Jurić i Aleksandra Dilevska Simova. S moderatoricom Nevenom Rendeli će propitati položaj žene u konzervativnom društvu te ponuditi potencijalno rješenje za očuvanje prava na izbor.

Aljaz Peklaj
Aljaz Peklaj

Može li snaga društvenih mreža…

Na primjeru rušenja presude Roe vs. Wade do izražaja je došla sva snaga i utjecaj društvenih mreža. Osim što su izvrsna platforma za dijeljenje mišljenja, iskustva i stavova pa tako mogu potaknuti revoluciju i pozitivne promjene, društvene mreže promiču kreativnost i autentičnost.

Stoga ne čudi kako se TikTok s preko 3 milijarde preuzimanja i preko milijardu aktivnih korisnika s vremenom prometnuo u jednog od najinovativnijih tehnoloških giganata koji kontinuirano mijenja glazbenu, filmsku i brojne druge industrije, a e-trgovinama predstavlja moderan način pristupa novim korisnicima.

Domen Rozman
Domen Rozman

Kako je TikTok od samo još jedne društvene mreže u nizu postao ključan za osvajanje široke publike, znaju Aljaž Peklaj i Domen Rozman koji će na Weekendu otkriti kako TikTok mijenja i oblikuje svijet, ali i koje inovacije možemo očekivati u budućnosti.

U raspravi i predviđanju kako će se TikTok odraziti na pojedince i poznate brendove pridružit će im se i slovenski tiktoker Matej Rimanić, osvajač glavne nagrade ovogodišnjeg Cannes Film Festivala za kratki TikTok film Love in Plane Sight, a njihov panel TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees moderirat će svestrana Nevena Rendeli.

Ognian Zlatev
Ognian Zlatev

…dovesti do eksplozije fake newsa?

Paralelno s prednostima i mogućnostima koje nude društvene mreže, rastu i opasnosti koje proizlaze iz neznanja i neupućenosti. Tako raste kultura fake newsa koja u kombinaciji sa širenjem neprovjerenih informacija, a posebno u delikatnim situacijama koje zahtijevaju dodatan oprez i provjeru činjenica, mogu izazvati pravu pomutnju u online svijetu. Ne pomažu ni senzacionalistički i click bait sadržaji koji postaju sve veći problem za istinito izvještavanje i informiranje građana o važnim pitanjima.

O ovom će problemu 21. stoljeća raspravljati Marijana Grbeša, Ksenija Kardum, Dražen Klarić, Ognian Zlatev i Robert Tomljenović, koji će u panelu Smrt činjenica pojasniti koji alati pomažu razlučiti provjerene informacije od lažnih vijesti te kako se u moru fake newsa (ne)snalaze digitalni urođenici. Panel će moderirati prekaljeno lice malih ekrana, Tihomir Ladišić.

Goruća društvena pitanja oblikovana snagom mreža, potencijal TikToka i drugih platformi u izgradnji snažnog poslovanja, ali i potencijalne opasnosti koje se kriju u online svijetu te vruće rasprave o ljudskim pravima, samo su neke od tema jubilarnog Weekenda.

Uz to, proslavu 15. rođendana najpopularnije komunikacijske konferencije u regiji obilježit će i svjetski govornici, međunarodno priznati festivali kao i popularni izvođači te nezaboravni koncerti. Organizatori su osmislili program koji ne želiš propustiti pa #SAMODOĐI! Više informacija o jubilarnom Weekendu pronađi na www.weekend.hr.

Učitati još
Zatvori