Vikend u: Šibeniku

šibenik_velika

Dolaskom u Šibenik ne možete zaobići ulazak u katedralu Sv. Jakova, šetnju starom gradskom jezgrom ili obilazak drugih znamenitosti u središtu, ali Šibenik je i puno više od spomenika.

Uređujući svoje fortifikacijske utvrde ujedno su ponudili i brojne kulturne sadržaje zbog kojih je čak i magazin The Edit uvrstio Šibenik među prijedloge putovanja. I iako je popularni Terraneo ugašen, SuperUho festival nastavlja s četvrtom godinom odlične glazbe, a tu je i Obonjan – festivalski otok na kojem sadržaja ne nedostaje.

sibenik-1

Zahvaljujući restoranu Pelegrini, Šibenik je na stalnoj gastro mapi Hrvatske i već je to dovoljan razlog da ga posjetite ovog ljeta.

Što vidjeti?

1. Katedrala Sv. Jakova, Trg Republike Hrvatske 1

Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. st. na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti katedrala je 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

sibenik-3

Katedrala Sv. Jakova

2. NP Krka, www.npkrka.hr

Nacionalni park Krka koji svojom ljepotom privlači goste iz cijelog svijeta i taj se obilazak ne propušta. Nacionalni park obuhvaća područje uz rijeku Krku koja izvire u podnožju planine Dinare kod Knina, teče kanjonom, protječe kroz Prokljansko jezero, te utječe u Šibenski zaljev. Rijeka Krka danas ima sedam prekrasnih sedrenih slapova te su njezine ljepote prirodni krški fenomen, koji se preporučuje posjetiti u proljeće i ljeto jer se tada može maksimalno doživjeti ljepota parka.

3. NP Kornati, np-kornati.hr

Nacionalni park Kornati sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka, samo oko jedne četvrtine je kopno, dok je preostali dio morski ekosustav. Nacionalni park Kornati obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice tj. ‘krune’ kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. Morski dio parka također je iznimno interesantan za ronioce i sve one koji uživaju u podmorju. Neki od dijelova kopna su u privatnom vlasništvu, što je svakako dobro znati prilikom posjeta nacionalnom parku.

Kornati

Kornati

Što posjetiti?

1. Tvrđava Sv. Mihovila, svmihovil.sibenik.hr

Tvrđava Sv. Mihovila svojevrsni je epicentar Šibenika, mjesto na kojem su pronađeni najstariji dokazi postojanja civilizacije na šibenskom prostoru. Izgrađen je radi kontrole i obrane ulaska u šibenski zaljev i kanjon rijeke Krke, kojom se moglo doploviti do tada najvažnijeg grada Skradina koji postoji od antičkih dana. Kroz vrijeme je tvrđava dograđivana i osuvremenjivana, rušena i ponovno izgrađena, u srednjem vijeku je dobila svoju konačnu formu, a nedavno je obnovljena s novom funkcijom.

Tvrđava sv. Mihovila

Tvrđava Sv. Mihovila

Među brojnim kulturnim događanjima su i koncerti, a Mastercard® korisnicima svojih kartica pruža mogućnost uživanja u vrhunskoj poziciji, VIP tretmanu i pristupu backstageu na vrhu tvrđave sv. Mihovila. Uživajte u spektaklu pod zvijezdama i opustite se uz izbor tipičnih lokalnih poslastica i različitih vrhunskih domaćih vina. Koncerti će se održati 11. lipnja te 12. i 18. srpnja. Više o ponudi na platformi Priceless Croatia doznajte ovdje.

2. Šibenik Dance Festival, 24.-29. srpnja, facebook.com/SibenskiPlesniFestival

Kraj srpnja i ove je godine rezerviran za ljubitelje plesne umjetnosti – po sedmi put Šibenik Dance Festival plesat će na najljepšim lokacijama ovog starog grada, i to od 24. – 29. srpnja.

Četiri najatraktivnije lokacije Šibenika: Trg Republike Hrvatske, pozornica Hrvatskog narodnog kazališta, Tvrđava Barone, te pozornica tvrđave Sv.Mihovila – koja je proglašena kulturnom atrakcijom prema izboru Hrvatske turističke zajednice i ove će godine postati mjesto okupljanja plesača, plesnih ansambla, i koreografa. Festival će 24. srpnja na tvrđavi Sv.Mihovila svečano otvoriti balet ‘Na Putu’ – najistaknutijeg makedonskog plesača i koreografa Igora Kirova u izvedbi baleta HNK Split. Ulaznice se nalaze u prodaji putem sustava www.eventim.hr

3. Otok Obonjan, obonjan-island.com

Nakon uređenja prošle godine otok Obonjan je postao najljepša festivalska lokacija na Jadranu koja nudi jednu u potpunosti zaokruženu priču odmora. Navikli smo da festivali dolaze u paketu s kampovima, ali ne i da taj smještaj bude klimatiziran i zaštićen od vremenskih prilika i neprilika. A to je na Obonjanu moguće. Ovdje možete upisati radionice i pohađati panele, vježbati yogu, gledati filmove, isprobati sportske sadržaje, slušati stand-up komičare… i sve to u kombinaciji s odličnom glazbom.

obonjan8

4. Koncerti u Šibeniku, croatia-tickets.com

Na platformi Croatia Tickets pronađite koncerte koji će se održati u Šibeniku i okolici. Za kupnju ulaznica putem online platforme Croatia Tickets korisnici pri plaćanju Mastercard karticama od 1. lipnja do 30. rujna ostvaruju 10% popusta na većinu ponuda.

Croatia Tickets objedinjuje široku paletu sadržaja vezanih uz turizam i putovanja kao što su ulaznice za turističke atrakcije, muzeje, nacionalne parkove, parkove i rezervate prirode, kulturno-zabavna i sportska događanja, karte za putovanja raznih prijevoznika, aranžmane za turistička putovanja, izlete i sl. Osim mogućnosti kupnje, Croatia Tickets pruža korisnicima zanimljive i korisne informacije o turističkim destinacijama, predstavljajući istovremeno promotivni kanal za hrvatsku turističku ponudu.

Gdje jesti?

1. Pelegrini, Ulica Jurja Dalmatinca 1, pelegrini.hr

‘Ljubav prema hrani i vinu naš je pokretač, a lokalne namirnice neiscrpan su nam izvor inspiracije. Istražujemo nove načine prezentacije tradicionalnih jela. Nudimo Dalmaciju na pijatu, ali na malo drugačiji način. Naše interpretacije poznatih vam namirnica su hrabre, ali uvijek i prije svega – ukusne.’ filozofija je osoblja restorana Pelegrini. Takav pristup i stav poslovanja osigurao im je mnogo nagrada i titulu jednog od najboljih restorana u Hrvatskoj.

pelegrini-3

2. Bistro SHE, Zlarinski prolaz 2, facebook.com/bistroshe

Bistro SHE dio je istoimenog projekta usmjerenog k ekološkoj revitalizaciji dostupnih prirodnih resursa koje šibenska regija posjeduje te maksimalno očuvanje istih. Cijela se priča odlično uklopila u pozitivnu atmosferu velikog povratka grada Šibenika na listu poželjnih destinacija, njegovog brzog kulturološkog, arhitektonskog i gastro razvoja koji je u punom jeku. SHE je vegeterijanski bistro u kojem se koriste većinom lokalne i sezonske namirnice organskog podrijetla.

bistroshe7

3. Konoba Nostalgija, Biskupa Fosca 11, nostalgija-sibenik.com

Prvoplasirani restoran na TripAdvisoru kaže da nudi okuse Mediterana kakav je nekad bio. Gosti hvale njihova riblja i jela s morskim plodovima zbog kojih se uvijek zadržavaju pri vrhu najposjećenijih u gradu.

Gdje odsjesti?

1. D-Resort, Obala Jerka Šižgorića 1, dresortsibenik.com

D-Resort u Šibeniku je hotel Doğuş Tourism grupacije otvoren prije dvije godine koji svakom gostu osigurava nezaboravno vrhunsko luksuzno iskustvo. Nalazi se pored marine, a nudi elegantan smještaj i spa centar s najsuvremenijom opremom.

D-Resort

D-Resort

2. Hotel Life Palace, Trg Šibenskih Palih Boraca 1, hotel-lifepalace.hr

Elementi palače Marenci iz 15. stoljeća, savršeno su ukomponirani u ekskluzivnu unutrašnjost ovog gradskog hotela, koji na svakom koraku odaje počast slavnom gradu čiji je dio. Na raspolaganju vam stoji i kavana s odabranim slasticama, tortama i kolačima, a u svojoj jutarnjoj kavi, popodnevnoj čaši vina ili piću pred počinak, možete uživati i na hotelskoj terasi.

3. Solaris Beach Resort, solaris.hr

Ovaj kompleks svakom gostu osigurava mnogo sadržaja – od boravka na plaži, aquaparka, posjeta dalmatinskom etno selu, klubovi, minigolf, wellness te organizirani izleti samo su dio ponude koju resort nudi.

Solaris, Hotel Jure

Solaris, Hotel Jure

Foto: Flickr, D-Resort, Solaris, Pelegrini, Bistro SHE, Obonjan, Goran Jović

0