Vikend u: Rijeci

rijeka-velika

Poput Splita, Rijeka je dugo bila zanemarivana, smatrana lučkim gradom u kojem ste uglavnom samo u tranzitu. Ali Rijeka je puno, puno više od toga. Grad posebnog šarma koji je čak i proglašen europskom prijestolnicom kulture za 2020. godinu.

Žila kucavica grada je svakako Korzo koji predstavlja srce grada za sve Riječane i njihove goste. Ako niste imali priliku posjetiti Rijeku, onda prvom prilikom svakako odite, i uživajte u Korzu prepunom kafića, restorana, trgovina i veselih ljudi.

rijeka

Što vidjeti?

1. Korzo

Korzo se već od ranog XIX. stoljeća počeo formirati u obliku u kakvom ga danas vidimo, kao glavno šetalište i sastajalište Riječana, te poligon za gradnju reprezentativnih palača u obličjima stilova koji su se smjenjivali. Korzo je najpoznatiji kao šetnica, sastajalište, mjesto gdje se druži, ruča, shoppingira i zato je itekako omiljen svima.

rijeka slider

2. Trsat

Trsat, za koji se prvi put čulo još davne 799. godine, idealno je mjesto za šetnju, kavu i razgledavanje znamenitosti. Prije svega Trsatske gradine, a zatim Svetišta Gospe Trsatske, trsatskog parka i Kaštela.

3. Opatija, visitopatija.com

Opatija, poznata i kao ‘Kraljica Jadrana’ turistička je destinacija, s najdužom tradicijom turizma u Hrvatskoj. Opatija se počela turistički razvijati krajem 19. stoljeća zahvaljujući svojem geografskom položaju zbog čega je danas Opatija simbol našeg turizma i mjesto gdje mnogi Hrvati ‘pobjegnu’ za vikend i uživaju u ljepoti grada, bujnoj vegetaciji i ugodnoj klimi.

opatija_velika

Što raditi?

1. Hartera, hartera.com

Hartera je lokalni naziv za bivšu tvornicu papira (najstariju tvornicu cigaretnog papira u Europi). Iako smještena u strogom centru grada položaj Hartere duboko u kanjonu rijeke Rječine omogućava cjelonoćnu zabavu, što je prava rijetkost za gradske festivale na ovim prostorima, a i šire. Novo izdanje u pripremi je za rujan 2017.

2. Riječke plaže

Zbog mediteranske klime u Rijeci sezona kupanja počinje u proljeće i traje do kasno u jesen. Dvije riječke plaže, Ploče i Kostanj, ponosne su vlasnice Plave zastave, najboljeg dokaza o čistoći riječkog mora. More je čisto i plavo, sunce mami, a plaže su brojne, raznolike, velike i bučne, male i osamljene, šljunčane, betonske, stjenovite, skrivene… Na ovom linku ih pronađite sve.

Posjetite li Hemingway Kantrida Beach od 1. srpnja do 31. kolovoza, korištenjem Mastercard® kartice da platite ručak ili večeru možete dobiti besplatnu kavu.

3. Lido Beach Opatija, lidobeachopatija.com

Lido Beach Resort dodatak je turističkoj ponudi Opatije realiziran zahvaljujući vlasniku obližnjeg butik hotela i restorana Bevanda, a prostire se na 5000 četvornih metara preuređene plaže Lido i osigurava sve što vam je potrebno za ugodan odmor. U blizini je hotela i ostalih gradskih sadržaja, ulaz je slobodan za sve, a osiguran je najam i rezervacija udobnih suncobrana i ležaljki te njihova transformacija u separee za veća društva. Osim pića i odabranih zalogaja ovdje možete naručiti i masažu, a uvečer se Lido Beach Resort pretvara u party ozračje za dobru zabavu.

plazevikend-bevanda

4. Ljeto na Gradini

Trsatska gradina, strateški izbočeni vidikovac na 138 metara visokom brijegu koji dominira Rijekom, već je neko vrijeme dom Ljeta na gradini. Sve do kraja osmog mjeseca traje ova tradicionalna kulturno, umjetničko, zabavna manifestacija, koja 28. srpnja donosi jedinstveni program i konceptualnu manifestaciju Light transformation Gradina.

5. Kastafsko kulturno leto

26. po redu Kastafsko kulturno leto održava se do 25. kolovoza. Festival koji obuhvaća glazbene, dramske, izložbene, filmske, književne, obrazovne i druge sadržaje poznat je po odličnim koncertima i intimnim dvorištima koja se po uzoru na ona zagrebačka otvaraju u ljetnim mjesecima. 29. srpnja sve zainteresirane ondje očekuje koncert Natali Dizdar & Jazz Trio.

Gdje jesti?

1. Bistro Conca D’Oro, Kružna ulica 12, facebook.com/concadorori

Conca D’Oro ili u prijevodu ‘zlatna školjka’ preporuka je svima onima koji žive ili se nađu u Rijeci. Mediteranska hrana ovdje svakako dobije novi, drugačiji štih, a šurlice sa škampima i tartufima su za prste polizati.

restorani-concadoro2

2. Konoba Tarsa, Josipa Kulfaneka 10, tarsa.fullbusiness.com

Konoba Tarsa smjestila se na riječki Trsat gdje u hladu borovine nudi fine zalogaje i kutak za opuštanje. Na jelovniku su tradicionalna primorska jela, što u kombinaciji s domaćom atmosferom čini odličan izbor za ručak.

3. Bevanda, Zert 8, Opatija, bevanda.hr

Koncept kuhinje Bevande onaj je stari, s modernim dodirima kao osvježenjem. Temeljen u korijenima svježih namirnica kontinenta i mora, kultni restoran danas stvara klasična i raznovrsna mediteranska jela osvježena modernim dodirom. Uz želju za serviranjem ukusne hrane, u fokusu su kuhinje čiste i jasne arome namirnica. Kuhinju vodi Andrej Barbieri, jedan od vodećih hrvatskih chefova te vrstan poznavatelj kvarnerskih i istarskih namirnica zbog čega što god odabrali u ovom restoranu, nećete pogriješiti.

rijeka-bevanda

4. Papas Opatija, facebook.com/papasopatija

Jedno od omiljenih mjesta Zagrepčana otvoreno je i u Opatiji. Cjelokupni menu u kojem su glavne zvijezde burgeri možete isprobavati i na morskoj destinaciji, a platite li Mastercard karticom 1. srpnja do 31. kolovoza dobit ćete 10% popusta.

5. Hemingway Medveja Restaurant, hemingway.hr

Plaža Medveja koja je iz davnina poznata pod nazivom Kraljica plaža, prostire se na 45.000 m2 od čega kopneni dio plaže zauzima 13.500 m2 a morski dio predviđen za kupanje i sportove te zabavu na vodi veći je od 31.000 m2. Temelj plaže Hemingway Bara je kvaliteta i raznosvrsnost ponude – restoran Papa’s Grill, chill & lounge zona, beach bar i fast food. Svaki dan u restoranima možete kušati neke od dnevnih specijaliteta koji se temelje na lokalnoj kuhinji, a platite li Mastercard karticom 1. srpnja do 31. kolovoza dobit ćete besplatnu kavu.

Gdje odsjesti?

1. Grandhotel Bonavia, Rijeka, bonavia.hr

Grandhotel Bonavia, kako mu i samo ime nagoviješta, hotel je s dugom tradicijom, čak od 1876. godine. U samom centru Rijeke ponudit će gostima pristup svim važnim riječkim točkama, a istovremeno oazu opuštanja u svojem wellness centru.

rijeka-bonavia

2. Novi Spa & Hotels Resort, Novi Vinodolski, novi.hr

Novi Spa & Hotels Resort nalazi se na plaži Novog Vinodolskog, gdje se ljepote kristalno čistog Jadranskog mora i nezagađenih šumovitih obronaka u zaleđu miješaju s bogatom ponudom i personaliziranom uslugom. Svejedno dolazite li na obiteljski odmor, romantični vikend u dvoje, neki od spa programa, poslovni put ili aktivan sportski odmor, Novi Spa & Hotels Resort pružit će nezaboravno iskustvo.

3. Hotel Navis, Opatija, hotel-navis.hr

Dizajn hotela Navis predstavili smo vam čim se otvorio godine, otkrili neke njegove posebnosti, a prošlog smo ljeta imali priliku sami zaviriti u njega i oduševiti se. Vožnjom između Rijeke i Opatije možda ga nećete na prvu primijetiti, ali već jedan pomniji pogled u dubinu otkrit će da se na koordinatama 45°21’21.0″N, 14°19’37.7″E skriva crno-bijelo zdanje hotela s pripadajućom terasom i privatnom plažom.

navis8

4. Hotel Milenij, Opatija, milenijhoteli.hr

Hotel Milenij jedan je od najpoznatijih i najljepših u Opatiji. Smješten u samom centru, uz svima znano opatijsko šetalište, oduvijek svojom terasom privlači na opuštenu jutarnju kavicu ili ručak u poslijepodnevnim satima.

Grupacija Milenij hoteli, zaslužna za pretvaranje nekoliko opatijskih hotela u doista privlačne destinacije, početkom je godine krenula završnu etapu obnove i ovog prekrasnog hotela s 5 zvjezdica tako da će Milenij proljeće i punu sezonu dočekati s novim, blještavim sobama, kavanom i restoranom.

opatija-milenij-3

Foto: Rajna Raguž, Journal.hr, Creative Commons, Bevanda, Lido Beach, Conca D’Oro, Bonavia

0