Vikend u: Osijeku

Vikend u: Osijeku

Osijek

Osijek je četvrti najveći grad u Hrvatskoj i obavezna stanica na proputovanju Slavonijom. Odlučite li se ovog ljeta istražiti kontinentalnu Hrvatsku morate se zaputiti u Osijek i otkriti što sve krije za vrijeme vrućih mjeseci.

Pogledajte što sve stignete obići u jednom vikendu, gdje odsjesti, što pojesti i što raditi. A ovdje donosimo vodič za cijelu Hrvatsku.

osijek-1

Što vidjeti?

1. Osječka Tvrđa

Početkom 18. stoljeća započela je izgradnja osječke tvrđave u obliku velike nepravilne zvijezde. Po dovršetku radova 1722. godine, Tvrđa je postala jedna od najvećih i najmodernijih vojnih utvrda u srednjoj Europi. Njezina arhitektura i važna simbolika nisu u potpunosti očuvani, no bez obzira na to osječka Tvrđa je danas jedna od nezaobilaznih znamenitosti grada.

2. Osječka katedrala

Biskup Josip Juraj Strossmayer je krajem 19. stoljeća inicirao izgradnju crkve Sv. Petra i Pavla, kon-katedrale Đakovačko-osječke nadbiskupije. Unatoč podužem imenu, Osječani je danas nazivaju jednostavno “katedralom”. Nakon rušenja starije barokne crkve koja je prethodno stajala na njenom mjestu, impozantna je građevina dovršena u samo četiri godine te je od 1898. godine panorama Osijeka nezamisliva bez njezinog 90 metara visokog zvonika i danas drugog po visini u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

osijek-3

3. Kopački rit, pp-kopacki-rit.hr

Kopački rit je park prirode u Baranji, na sjeveroistoku Hrvatske, između rijeka Dunav na istoku i Drave na jugu. Utemeljen je 1976. godine, a jedna je od najvećih močvarnih nizina u Europi. Sam park ima veliki turistički potencijal jer više od trećine turista na tom području ga godišnje posjeti. Osim očuvane prirode, bogate flore i faune, autohtonih vrsta, ističe se i kulturno-povijesna baština u okolici, poput dvorca Tikveš.

Što raditi?

1. Osječko ljeto kulture, ljetokulture.osijek.hr

Krajem lipnja i u prvoj polovini srpnja (ove godine od 29. lipnja do 12. srpnja) u staroj baroknoj Tvrđi i drugim lokacijama u gradu, održava se veliki kazališno-umjetnički festival, Osječko ljeto kulture, popularno zvan OLJK. Na programu su kazališne i kino predstave, izložbe, performansi i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja.

2. Bazen Copacabana, sportski-objekti.hr

Za vrijeme vrućina, najbolje je pobjeći do rijeke Drave ili na bazene. Osječka Copacabana se sastoji od 4 bazena, plaže na rijeci Dravi, vodenog parka s toboganima, dječjeg parka, odbojkaških i nogometnih terenia te livadama koje okružuju prostor.

3. Slama Land Art, slama.land.art3

Fantastičan umjetnički festival počinje 7. i završava 13. kolovoza. Radi se o jedinstvenom umjetničkom efstivalu gdje se realiziraju skulpture od slame na lokaciji„Kovačke livade“. To je polje koje se nalazi na samoj Biljskoj cesti, neposredno nakon ulaza u Bilje iz smjera Osijeka. Umjetnost i atraktive skulpture, uz popratni program dovoljan su razlog za skrenut malo s puta ka mjestu Bilje kraj Osijeka.

Gdje jesti?

1. American Bar Dollar, Županijska ulica 5, americanbardollar.com

Tradicionalni američki roštilj i burgeri odličan su razlog zašto posjetiti American Bar Dollar u Osijeku. Povijest restorana u Osijeku je prilično duga – Osječani i Slavonci poznati su kao zahtjevna publika kada je hrana u pitanju pa je stoga ovdje razina usluge i kvalitete jela na prilično visokoj razini.

Naziv i sugestija američke ponude nije samo na papiru jer im meso stiže upravo iz SAD-a i pripremljeno je na sasvim poseban način kako bi gosti kušali prave američke specijalitete. Hamburgeri i steakovi najbrojniji su i najpopularniji predstavnici takve kuhinje u American Bar Dollaru u Osijeku.

osijek-dollar

2. Vege Lege, Trg Ljudevita Gaja 4, vege-lege.com

Vege Lege, simpatičan vegetarijanski snack bar u Osijeku, smješten je na Trgu Ljudevita Gaja 4, a nastao je iz ljubavi prema svim živim stvorenjima te prema Zemlji i plodovima koje nam daje.

U ovom zanimljivom snack baru nude se zanimljive varijante dobro poznatih brzih jela, ali i onih zdravijih varijanti poput svježih juha i voćnih delicija. U ponudi su ukusni zalogaji namijenjeni ne samo veganima i vegetarijancima već i svim gurmanima koji istinski vole uživati u bogatim okusima i vedroj atmosferi.

osijek-vegelege

3. Slastičarnica Gold by Waldinger, gold.waldinger.hr

Sredinom ožujka u samom centru Osijeka otvorena je slastičarnica Gold by Waldinger, preko puta Hotela Waldinger. U novi projekt slastičarnice krenulo se prije svega zbog premalog kapaciteta prostora u kojem su se radile hotelske slastice. Pronađeni lokal preko puta bio je idealan za sve potrebe, od slastičarskog pogona pa sve do slastičarnice i caffe bara.

@romylii

@romylii

Gdje odsjesti?

1. Hotel Waldinger, Županijska ulica 8, waldinger.hr

Hotel Waldinger prvi je hotel sa četiri zvjezdice u Osijeku, a sastavni mu je dio i Depadansa Waldinger s tri zvjezdice. Smješten je u Županijskoj ulici, na najljepšoj lokaciji u samom središtu grada. Stogodišnja secesijska zgrada Hotela Waldinger zaštićena je kao kulturni i ambijentalni spomenik koju je projektirao i reljefnom ornametikom oplemenio arhitekt i kipar Antun Slaviček, umjetnik osječke secesije. Korisnici Mastercard® kartica koji rezerviraju smještaj putem web stranice hotela te unesu promo code MC10% dobit će popust od 10% na uslugu smještaja, uslugu u hotelskom restoranu, besplatan wi-fi i besplatan parking.

osijek-waldinger

2. Hotel Osijek, Šamačka 4, hotelosijek.hr

U centru Osijeka, u srcu pješačke zone grada smješten je Hotel Osijek, na najdužoj i najljepšoj riječnoj šetnici u Hrvatskoj. Svojom ponudom hotel će unijeti dašak luksuza u svako putovanje, bilo da ste izbirljiv poslovni gost ili vas je do Osijeka dovelo istraživanje turističke ponude ovih krajeva. Interijer hotela prozračan je, moderan i elegantan, a što je još važnije odiše toplinom i ljubaznošću ljudi koji u njemu rade. Vaš će dojam oplemeniti i raskoš gastronomske ponude u kojoj ćete uživati još više gledajući mirnu riječnu luku, mostove i opuštajuću baranjsku ravnicu.

Foto: Creative Commons, Vege Lege, Waldinger, Instagram, American Bar Dollar

Učitati još
Zatvori