Umjesto doručka i ručka – brunch

Kraj tjedna ste začinili izlaskom van, dugo spavali i ‘subota ujutro’ za vas više ne postoji. Gladni ste, a vrijeme ručka je još daleko… Predlažemo da ovu subotu uvedete ‘brunch’ kao današnji najvažniji obrok. Riječ ‘brunch’ je kombinacija engleskih naziva ‘breakfast’ i ‘lunch’ (doručak i ručak). Brunch kao obrok poslužuje se u kasno jutro do ranijeg prijepodneva, recimo između 11 i 14 sati.

ljetnahrana1

Brunch kao obrok nastao je u Engleskoj pri kraju 19. stoljeća, servirao se na ‘buffet’ način te je postao iznimno popularan 1930-ih godina. Svoj veliki povratak doživio je početkom 2000-ih u SAD te posljedično i diljem zapadnog svijeta. Posebno ga je učinila popularnim američka serija Sex i grad. Četiri glavne protagonistice barem su se jednom tjedno nalazile na brunchu kako bi pretresle aktualne teme i događaje.

Nakon zabavne, lude i možda duge noći s pokojim pićem previše treba vam obrok koji će vas nahraniti, dati vam mnogo energije, no bez efekta težine i tromosti tijela jer biste se poželjeli vratiti u krevet. Donosimo vam zdrav, ukusan i ono najbitnije, jednostavan recept za idealni brunch – omlet bez jaja! Trebaju vam sljedeći sastojci, količina je dovoljna za 2 osobe:

1 veći crveni luk
3-5 češnja češnjaka
250g gljiva (može biti mješavina ili samo npr šampinjoni)
1 veća crvena paprika
250g tofua
250g dimljenog tofua
sol
papar
1 avokado (po želji)
kurkuma (najbitniji sastojak!)

omlet vege

Luk nasjeckati na tanke listiće, polumjesece, češnjak na sitno, gljive po želji, papriku na tanke trakice, dok tofu trebate izmrviti rukama u trakice koje podsjećaju na slavonsku tjesteninu ‘taranu’ (u Istri ih zovu ‘pljukanci’). Najbolja kombinacija tofua je jedan dimljeni, jedan natur, no ako nema dimljenog, slobodno možete upotrijebiti dva natur tofua. Bacite luk na vruće ulje, kada on uvene dodajte češnjak, papriku i gljive. Nakon što paprika i gljive ispuste vodu te ona ishlapi i krenu se lagano peć u tavi, dodajte izmrvljeni tofu, uz stalno miješanje prepržite sve zajedno. Dodajte sol i papar po želji i jušnu malu žlicu kurkume. Sve dobro još jednom promiješajte te ostavite da se zapeče par minuta. Servirajte uz salatu sa svježim sezonskim povrćem, naša preporuka su rukola i cherry rajčice začinjene maslinovim uljem i acetom balsamicom. Možda s malo soli, to prepuštamo vama… Ne zaboravite narezani avokado poslagati po omletu, kombinacija okusa je odlična. Subotnji brunch je gotov, dobar tek!

omlet vege closeup

Foto: Shutterstock

 

0