Učenici poručuju: „Važno je razgovarati o mentalnom zdravlju!”
Učenici poručuju: „Važno je razgovarati o mentalnom zdravlju!”

Učenici poručuju: „Važno je
razgovarati o mentalnom zdravlju!”

Manje od mjesec dana do početka sedme UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza među 3000 prijavljenih sudionika prijavljen je rekordan broj učenika i nastavnika. Posebice se ističu prijavljeni iz Sisačko-moslavačke županije, u kojoj UNICEF od 2021. godine u suradnji s Forumom za slobodu odgoja provodi program „Škole podrške” s ciljem osiguravanja podrške mentalnom zdravlju i jačanja emocionalne otpornosti djece i mladih kroz edukaciju učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u školama.

Učenici često dobiju hrabrost reći stvari koje inače ne bi

Radionice u okviru programa provode se u osnovnim i srednjim školama, a Vanda, srednjoškolka koja pohađa Ekonomsku školu Sisak (jednu od škola uključenih u program „Škole podrške”) istaknula je kako joj se radionice jako sviđaju: „Važno je pričati o mentalnom zdravlju jer sami ćemo rijetko kada započeti tu priču. Ovo nas potiče da se opustimo, da stvarno govorimo i naučimo puno toga o mentalnom zdravlju, o sebi i o drugima.”

„Kroz radionice se učenici više povezuju, otvaraju neki unutarnji dio sebe. Često dobiju hrabrost da kažu stvari koje inače ne bi rekli. Ako nemaju hrabrosti da to izgovore, tu su radionice na kojima crtajući ili pišući mogu opisati što ih muči”, podijelio je Dalibor Brdarić, profesor geografije u Ekonomskoj školi Sisak.

Rezultati Mliječne staze

Sredstvima prikupljenim kampanjom za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih te Mliječnom stazom UNICEF će podržati:

  • širenje programa „Škole podrške”
  • nastavak provedbe programa „Škole podrške” u Sisačko-moslavačkoj županiji
  • jačanje znanja i vještina odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih
  • izravan rad s učenicima kroz radionice koje će voditi učitelji i nastavnici u cilju jačanja pozitivnih iskustava školovanja te stvaranja podržavajućeg školskog okruženja.

Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2023:

  • za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 450 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnog osoblja
  • koristi imati više od 13 000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Okupljanje oko višeg cilja

Mliječna će staza od 15. do 24. rujna uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo na tisućama staza okupiti sudionike svih dobi iz svih krajeva Hrvatske oko zajedničkog cilja – podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Nastavak je to kampanje za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih, koja je započela prošle godine kako bi se potaknule pozitivne promjene u društvu u kojem još uvijek postoji stigma vezana uz teme mentalnog zdravlja.

Kaufland Hrvatska, glavni sponzor od prvog izdanja utrke, ove će godine, uz sponzorsku donaciju, za svakog prijavljenog sudionika dodatno donirati 1 euro. Zlatna zvijezda utrke – Privredna banka Zagreb d.d. dodatno će subvencionirati sudjelovanje 200 učenika iz Sisačko-moslavačke županije, dok sponzorsku podršku ovogodišnjoj utrci pružaju i Bina-Istra te Njuškalo. UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2023. odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza primaju se na www.mlijecnastaza.hr, a više informacija dostupno je i na www.unicef.org/croatia, gdje se mogu naći i Savjeti za očuvanje mentalnog zdravlja.

Učitati još
Zatvori