Udobne sofe za svačiji dnevni boravak

Velika udobna sofa, bilo trosjed ili dvosjed, želja su svih onih koji se nakon napornog dana vole opuštati uz dobru knjigu, film na televiziji ili jednostavno slušajući glazbu. Osim toga, sjedeća garnitura je ključan komad u dnevnom boravku, kao što je to krevet za spavaću sobu i o njenom odabiru treba dobro razmisliti kako bi se uklopila u ostatak namještaja.

sofe2

Kad opremate novi dnevni boravak, možda bi najveću pažnju trebalo posvetiti upravo ovom komadu zato što ćete druge lakše prilagoditi sofi nego obrnuto. A i važno je procijeniti koji ste tip osobe i za što ćete sofu najčešće koristiti. Ako volite organizirati filmske maratone i opuštati se ‘ušuškani’ među jastucima, onda je mekana i udobna sjedeća garnitura upravo ono što vam treba.

sofe3

Ako imate dovoljno prostora u svojem stanu, a puno vremena provodite u dnevnom boravku, možda možete razmisliti o tome da kupite veću sofu što zasigurno nećete požaliti. U slučaju da ste ograničeni kvadraturom, postoje jednostavna rješenja u obliku mekanih dvosjeda na razvlačenje koje će osigurati čak i malo ekstra mjesta prema potrebi.

sofe_naslovna

Što se tiče boja, prilagodite je ostatku prostora. Neutralne boje odgovarat će svima, poput bež, sive ili bijele samo što u tom slučaju treba razmišljati o navlakama i mogu li se skinuti kad se zaprljaju. Najbolje bi bilo birati one čije se navlake lako skidaju i peru, no ako vaša idealna sofa ipak nije prilagodljiva, onda se možete prilagoditi vi njoj i prekrivati je dekicama ili prekrivačima zanimljivih uzoraka. Na taj način uvijek možete imati neki novi detalj u sobi, bez da previše novca ulažete u to. Također, ako odaberete kožnu sofu uvijek možete računati da ćete prolivenu tekućinu ili slično lakše očistiti nego kad se radi o tkanini, no koža je sklonija mehaničkim oštećenjima.

sofe

Ako želite da se sjedeća garnitura istakne, onda birajte neku življu boju koja će se uklopiti u ostatak neutralnog interijera ili neka sve bude šareno, ako je to vaš stil. Dodaci u obliku jastučića, dekica i prekrivača lako će popraviti i eventualan pogrešan izbor u boji, ali o dizajnu, dimenzijama i udobnosti ćete ipak unaprijed morati dobro promisliti te sjesti na puno različitih primjeraka kako bi osigurali da kupljeno bude i idealno.

Foto: Colefax, Blanc D’Ivoire, IKEA

0