U Beču će biti otvorena IKEA kakvu još niste vidjeli

U Beču će biti otvorena IKEA
kakvu još niste vidjeli

IKEA Mariahilfer Straße

IKEA Mariahilfer Straße

U popularnoj bečkoj shopping ulici Mariahilfer Straße u samom centru grada planirana je izgradnja nove inovativne zgrade švedskog proizvođača namještaja IKEA, drugačije od svih dosadašnjih IKEA kuća u svijetu.

Za vanjski izgled zgrade pobrinuo se arhitektonski ured „querkraft“. Prema nacrtu arhitekata na mrežastoj će se fasadi smjenjivati otvoreni i zatvoreni elementi kako bi na svim razinama zgrade moglo rasti drveće. Na svakoj će strani paralelno s osvijetljenim prostorima biti ugrađeni i ozelenjeni elementi fasade, a na krovu zgrade koji će biti otvoren za sve posjetitelje bit će posađeno drveće i bilje za opuštajuću atmosferu.

Ulaz s Mariahilfer Straße bit će uvučen i natkriven arkadama tako da će nogostup na tom mjestu biti dvostruke širine, čime vlasnici trgovine žele zajamčiti veću sigurnost prilikom razgledavanja izloga.

IKEA Mariahilfer Straße

IKEA Mariahilfer Straße

IKEA s novim konceptom stiže u centar Beča

Cilj je ovu robnu kuću pretvoriti u atraktivno mjesto susreta za sve, a istovremeno ispoštovati koncept održivosti. Kupci će kao i do sada moći isprobati sve artikle na licu mjesta, međutim kupovati će se samo oni artikli koji se mogu ponijeti u podzemnu željeznicu, pješke ili na biciklu, dok će se sve ostalo naručivati putem interneta. Razlog tome su promjene potrošačkog ponašanja i mobilnosti. Većina stanovnika Beča u unutarnjim gradskim okruzima naime više ne posjeduje automobil. Kupci u Beču rado idu u kupovinu, žele sve isprobati, opipati i testirati, ali velike stvari ne žele sami nositi kući. Žele ih dobiti isporučene na kućnu adresu.

Stoga uz novu IKEA zgradu nisu predviđena niti parkirna mjesta jer ona više nisu potrebna. U novom će IKEA centru međutim biti zastupljeno sve ostalo što ovu robnu kuću čini prepoznatljivom: izložbene sobe, studiji za planiranje interijera i naravno svi uobičajeni artikli od kauča, kreveta, kuhinja do dnevnih boravaka, posuđa, dekorativnih predmeta, tepiha te švedskih delicija u restoranu.

Novi logistički centar trgovine IKEA bit će izgrađen u 21. bečkom okrugu, odakle će se isporučivati svi artikli naručeni putem interneta, uz najkraći rok isporuke.

Renderi: IKEA Austria

Učitati još
Zatvori