Nove kućice za odmor za ljetovanje na Krku izgledaju prekrasno

Flora - objekt A - eksterijer

Turističko naselje Flora

Riječ je o projektu turističkog naselja od 80 kućica za odmor u Njivicama na otoku Krku, iza kojeg stoje arhitekti iz mladog arhitektonskog studija SKROZ te dizajneri iz nagrađivanog i svjetski poznatog kolektiva Numen/ForUse, uz ilustracije umjetnika Danijela Žeželja. Projekt je to baziran na umrežavanju i kolaboraciji arhitekture i dizajna u turizmu, u jednom sasvim novom kontekstu koji je fokusiran na funkciju i ekonomičnost s jedne strane, ali i atraktivnost konačnog produkta s druge. Naselje Flora će biti sagrađeno na mjestu nekadašnjih objekata turističkog odmarališta iz 60-ih i 70-ih godina, nekoć šarmantnih i funkcionalnih no danas potpuno trošnih građevina, smještenih u iznimno kvalitetnom prirodnom kontekstu guste šume u blizini mora, koje će biti zamijenjene novim građevinama u 4 različita tipa, prizemnicama te kućama s dvije etaže. Posebnost ovog projekta jest okruženje izrazito male izgrađenosti što će rezultirali zadržavanjem ogromnog djela impresivne hrastove šume, najveće ambijentalne vrijednosti lokacije, u kojoj je postignuta velika privatnost pojedinih objekata.

I prizemne i katne objekte karakterizira razlika u oblikovanju funkcijski različitih sadržaja kućica – prostora za boravak i prostora za spavanje, koji imaju sasvim suprotan karakter. Privatni prostor je introvertiran, rezerviran za odmor i odvojenost, uz prozore i otvore na fasadi koji „kadriraju“ neposrednu okolinu, donoseći šumsku atmosferu u interijer, a javni prostor objekata – dnevnog boravka, kuhinje i blagovanja, otvoren je i u direktnom doticaju s vanjskim prostorom, putem velikog broja staklenih površina, prozora, prostrane terase i drvene pergole koja natkriva prijelazni prostor boravka na otvorenom. Dio objekata sadrži i krovnu terasu, na kojoj je korisniku omogućen potpuni mir uz povezanost s krošnjama okolne šume.

Flora - objekt A - interijer

Flora - objekt B

SKROZ & Numen/ForUse

Koncept interijera na kojem su arhitektice i arhitekti iz studija SKROZ surađivali s dizajnerima iz kolektiva Numen/ForUse, karakteriziraju dva odlučujuća faktora; kvarnerska krška primorska šuma te ekonomičnost projekta i brzina gradnje koje su bile ulazni parametri. To rezultira čistim, minimalističkim, reduciranim interijerima bez suvišnih dekoracija, koji koncept unutrašnjeg prostora objekata fokusiraju na direktni kontakt s okruženjem i prirodom. Interijerom dominiraju beton, drvo te crni i bijeli elementi i zidovi, na koje se nadovezuju vizualno snažne ilustracije Danijela Žeželja, ali i šareni te koloristički jaki tepisi čiji su motivi, boje i grafizmi preuzeti s krčkih narodnih nošnji, unoseći tako dozu vizualnog izričaja tradicije okruženja.

Ekipa iz studija SKROZ napominje kako su od samog početka krenuli s namjerom da se osmisli jedinstveno brendirano naselje, ne samo u arhitektonskom kontekstu već i u unutarnjem oblikovanju. Kako su u svojoj arhitektonskoj praksi i inače fokusirani na multidisciplinarnost te kolaboracije sa različitim strukama, s ciljem stvaranje finalnog produkta koji je zaokruženiji i promišljeniji, pozvali su dizajnere iz Numen / ForUse za suradnju. SKROZ i Numen/ForUse naglašavaju kako im je bilo zanimljivo i intrigantno sudjelovati u projektu – jer je budžet za projekt ograničen, a da istovremeno ne utječe na izvrsnost i kvalitetu arhitekture i dizajna, koja se postigla kreativnošću i domišljatošću u projektiranju. Autori se nadaju da će projekt naselja Flora pokazati kako visoko kvalitetna arhitektura i dizajn u turizmu ne moraju biti rezervirani samo za ekskluzivne hotele s puno zvjezdica te kako se  s promišljeno posloženim elementima može dobiti kvalitetan i atraktivan proizvod. U spoj arhitekture i dizajna u turizmu neizbježno dolazi i vizualna umjetnost, kako i prirodnom slijedu nadovezivanja, tako i u samoj turističkog kategorizaciji koja zahtjeva da svaki prostor sadrži neki umjetnički rad. Tako je u priču projekta naselja Flora uključen i strip crtač, slikar i ilustrator Danijel Žeželj.

Flora - objekt D - dnevni boravak

Flora - objekt D

On je reduciranim brojem poteza ostavio snažan dojam ilustratorskih radova kao bitnog oblikovnog elemenata interijera. U dogovoru umjetnika i arhitekata odlučeno da će 21 različita ilustracija nastala za projekt u iteracijama biti primijenjena u interijeru u kombinacijama za svih 80 objekata naselja. Ilustratorski radovi Žeželja namjerno nemaju zadanu temu jer su autori htjeli da bi sve ono što on stvori za projekt na neki način trebalo biti «izvan konteksta», kao svojevrstan eksces u prostoru.

Projektni tim arhitektonskog studija SKROZ angažirani na ovom projektu su Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Tamara Jeger i Dorotea Klinčić, a iz dizajnerskog tima Numen / ForUse Nikola Radeljković,  Sven Jonke i Christoph Katzler u suradnji s Tvrtkom Bojićem. Turističko naselje Flora, čiji je investitor tvrtka Hoteli Njivice d.o.o.,  s gradnjom započinje već ove godine, a dostupno za prve goste bi trebalo biti na ljeto 2018.

Flora - tipska kupaonica_01

Flora - tipska kupaonica_02

Flora - tipska kupaonica

Foto: Boris Goreta & SKROZ

0