Trendovi u uređenju kuhinje koji polako izlaze iz mode

kuhinje7

Obnavljanje stare i dotrajale kuhinje može biti jedno od najskupljih poboljšanja u vašem domu. Možda ste čuli onu ‘kuhinja je srce doma’ i svatko tko se odluči za poboljšanje i obnavljanje stare kuhinje želi nešto novo, nešto moderno. No, često ono što je trenutno moderno neće odgovarati vašem domu i navikama. Donosimo par trendova zbog kojih biste mogli požaliti ako se za njih odlučite.

Instalirana mikrovalna pećnica iznad štednjaka

Zasigurno ste u američkim časopisima i filmovima vidjeli kuhinje u kojima je mikrovalna pećnica instalirana iznad štednjaka standardni dio i dizajn kuhinje. No, ova praksa izlazi iz mode. Mikrovalna pećnica se vraća na kuhinjske elemente u kutevima kuhinja kako bi bila dostupna svakom članu obitelji.

kuhinje8

Radni stol u kuhinji

Prije desetak godina imati radni stol u kuhinji bilo je važno kao imati i hladnjak u kuhinji. Upravo zbog toga što se cijeli obiteljski život vrti oko kuhinje i majke su počele raditi od kuće. Kako bi im “ured” bio što bliže kuhinji kako bi mogle ispuniti i svoje dnevne obveze prema obitelji u vidu ručka ili večere, u dizajn kuhinja se utisnuo i radni stol. No, vrlo brzo se shvatilo da je kuhinja prepuna papira i nereda koje ne želite vidjeti, stoga su se uredi preselili u dnevni boravak, spavaću sobu ili posebnu prostoriju za urede.

Viseći lonci

Stalci iznad kuhinjskih otoka na kojem su visjeli lonci i tave imali su svoj trenutak u dizajnu kuhinja. No, sve više i više ih se uredno posprema u ladice za razliku da ih se drži na otvorenom. Svi imamo poneku tavu koja je toliko zagorjela da nam je pripremljena hrana u njoj najukusnija. Takve tave nisu za izložiti na otvoreno u kuhinji stoga se većina odlučuje za elegantne i minimalističke kuhinje u kojoj je sve skriveno.

kuhinje9

Ostakljeni kuhinjski ormarići

Iako je ovaj stil vrlo popularan tijekom posljednjih desetljeća, sada polagano izlazi iz mode. Prilikom odabira većina se odlučuje za ormariće modernih izgleda od materijala visokog sjaja, oštrih boja, čistih drvenih tonova ili modernih – otvorenih polica.

Sudoperi nalik seoskim

Veliki sudoperi nalik seoskim vrište iz svih časopisa interijera i popularnih portala o uređenju doma, no rijetko ćete vidjeti da je netko zapravo i uklopio takav sudoper u svoju kuhinju. Držite se inox sudopera (od nehrđajućeg čelika) koji će uvijek biti praktični, lako se uklopiti u svaki tip kuhinje i u modi.

kuhinje5

Završne obrade na zidovima

Jednostavnost caruje. Ako renovirate svoju kuhinju, jarke komplicirane boje se najbolje uklapaju sa jednostavnim, svijetlim i neutralnim tonovima. Ako odaberete kuhinjske ormariće u boji za zidove i pločice odaberite neutralne i svijetle nijanse.

Tekst: Lana Omelić
Foto: IKEA

0