Top 5 zimskih čajeva

Top 5 zimskih čajeva

Jesen i zima razdoblja su kada počnemo, skoro ritualno, ispijati čaj. Kava je rezervirana za jutro i buđenje, no tijekom dana, a pogotovo tijekom večeri, uživanje u toploj šalici čaja, posebno uz knjigu ili film, iskustvo je koje daje svakom danu jedan feelgood završetak. Čajevi dolaze u mnogo vrsta i okusa, no njima nekoliko je poželjno dati prednost pred dugima tijekom zime. Imaju posebna svojstva koja će učiniti vaš organizam boljim, zdravijim, a i stvorit će udobnu i umirujuću atmosferu, toliko potrebnu nakon napornog dana.

Zimi se preporučuju okusom jači čajevi – kao što su oni s dodatkom đumbira ili paprene metvice. Osim što su dobri za podizanje imuniteta, taj ljutkasti okus u kombinaciji sa zagrijanom šalicom instantno će vas ugrijati nakon hladnog dana. Najbolji su izbor ako vam treba istovremeno boost energije i topline.

Nakon navala topline, zimi više volimo neke tradicionalno voćne, zimske okuse, a mješavina Kir Royal je nešto najbolje ikada. Radi se o mješavini više vrsta bobičastog voća, jabuke, manga, jagode i arome šlaga. Ako nemate takvu mješavinunu za kupiti u pakiranju filter vrećica u lokalnom dućanu, svakako će svaka specijalizirana trgovina s čajevima i začinima znati napraviti ju. Savršeno paše tijekom večeri i noći kada kiša lupa po staklu prozora, a vi ste sklupčani ispod dekice.

Za smirenje i opuštanje svakako je najbolja kraljica biljnih čajeva – kamilica. Ona pomažu prilikom smirivanja želuca, opuštanja i smiruje bolno grlo prilikom prehlade ili gripe. Dobra je i prilikom umanjivanja zimske depresije ili tjeskobe. A sa žličicom meda i malo limuna za aromu, jako je ukusan zimski čaj.

Ništa ne govori zima više od čajeva sa zimskim začinima kao što su Pumpkin Spice Rooibos, Nutcracker Sweet, Vanilla & Cinnamon Black Tea te Soothing Caramel. Ako vam ta imena privlačno zvone potražite ih putem Interneta, uz malo kopanja daju se naći i naručiti.

Za ultimativni zimski čaj odabrali smo domaći čaj od lipe. Kako da ga sami napravite, pročitajte niže:

2 žličice osušenog cvijeta i lista lipe
1 žličica suhe paprene metvice
1 žličica osušenog nevenovog cvijeta
1 prstohvat cvijeta lavande
1/2 litre kupiće vode

Sastojke preliti s kipućom vodom, ostaviti u poklopljenoj posudi 15 minuta, procijediti i servirati u širokoj i plitkojšalici za bolju aromu. Nakon recepta, ostaje samo da kreirate svoj kutak za uživanje u čaju… pretpostavljamo s knjigom.

Učitati još
Zatvori