The Burnt Toast Theory: Posljednja viralna prevara ili nešto što nam zaista može pomoći?
The Burnt Toast Theory: Posljednja viralna prevara ili nešto što nam zaista može pomoći?

The Burnt Toast Theory: Posljednja viralna prevara ili nešto što nam zaista može pomoći?

U današnjem svijetu, suočeni smo s raznim izazovima koji mogu izazvati stres i anksioznost. Brz tempo života, stalna povezanost putem tehnologije i ekonomska nestabilnost samo su neki od faktora koji mogu doprinjeti osećaju pritiska i neizvjesnosti. Imate li osjećaj da ste pod utiskom svih tih izazova postali manje optimistični, uvek oprezni i možda u krajnju ruku negativni? Ako da, niste jedini. Anksioznost i briga kod ljudi, posebno mladih, je danas česta tema. Upravo zbog toga, prvi korak prema rješavanju ovog problema je razviti svijest o tome da postoji doza zabrinutosti i negativnosti. Drugi korak podrazumijeva da postavimo sebi pitanje – zašto ne bih probao promatrati svijet s pozitivnije strane? Pozitivan stav može nam pomoći da izdržimo pritisak i pronađemo rešenja čak i u najtežim situacijama. Upravo nas o tome uči The Burnt Toast teorija.

Stvara se dojam da smo putem društvenih mreža konstantno izloženi savršenim trenucima. U takvim okolnostima, lako je izgubiti perspektivu i zahvalnost za ono što već imamo. Naprotiv, stalno osjećamo kao da nam u životu nešto nedostaje i da nismo dovoljno dobri. Sve ovo može nas dovesti do čestog samooptuživanja. Čak i kada se suočimo sa situacijama koje su van naše kontrole, ne možemo se otrgnuti osećaju krivice. The Burn Toast Theory služi da nas uvjeri u suprotno.

The Burnt Toast Theory

Ova teorija, koju su popularizirali korisnici TikToka, među kojima je i @saki.pan, podsjeća nas da razmislimo o razlozima loših događaja. Umjesto da padnemo u očaj zbog svakodnevnih neuspjeha, teorija o izgorjelom tostu nas potiče da razmišljamo o tome da nas možda te sitnice spašavaju od potencijalno lošijih situacija, te nas usmjeravaju na pravi put. Ovaj naziv je dobila zato što opisuje situacije poput sljedeće: Ujutro radite tost kao po običaju, samo što ovog puta izgori. Vjerojatno ste bili okupirani nečim drugim, ili ste igubili pojam o vremenu dok ste se spremali za posao. Bez obzira na razlog, izgorjelu šnitu kruha morate baciti i napraviti novi tost. Cijeli proces je dodao još pet minuta vašoj jutarnjoj rutini, te ste svjesni da ćete zakasniti na posao.

@saki.pan

Replying to @Sarah its giving delusional but in the best way possible 😗 #burnttoasttheory #burnttoast #mindsetshift #butterflyeffect

♬ Me Cry - NGOTUAN NGUYX

Iziritirani ste, i vjerojatno pomišljate – zašto se sve ovo meni događa? Ipak, na putu do posla vidite prometnu nesreću, i kada čujete detalje sudara, shvaćate da se to moglo dogoditi vama, samo da ste izašli iz kuće tih nekoliko minuta ranije. Taj izgorjeli tost – možda vam je spasio život. Ova teorija ima za cilj da nas nauči da svaku lošu situaciju koja nam se dogodi sagledamo iz drugačijeg kuta. Svaka situacija u sebi sadrži silver lining, odnosno iz nje se može izvući nešto pozitivno. The Burn Toast Theory samo nas podsjeća na to.

Tekst je preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Instagram (@veneti.a), TikTok (@saki.pan), Unsplash

Učitati još
Zatvori