Trending: svi su ludi za personalizacijom iPhone ekrana zahvaljujući iOS-u 14

Trending: svi su ludi za personalizacijom
iPhone ekrana zahvaljujući iOS-u 14

Potreba učiniti mobitel odrazom svoje osobnosti postoji otkad su takve funkcije omogućene unutar samih uređaja. Osim već dugo prisutnih maskica, torbica, lanaca i sličnih dodataka, nekad smo skladali sami svoje melodije zvona ili kreirali custom ringtones kako bi mobitel zvonio kao najdraža nam pjesma. Čim su pametni telefoni omogućili znatno kreativniju nadogradnju bacili smo se i na to – mijenjanje pozadina, slaganje aplikacija u redoslijed koji nam najviše odgovara, bili su prilika da se optimizira korištenje mobilnog uređaja, ali i izrazi kreativnost.

Napokon dostupna personalizacija iPhone ekrana

Za korisnike iPhonea, personalizacija ekrana dosegla je vrhunac popularnosti prije 10-tak dana kada je lansiran iOS 14. Iako Android svojim korisnicima omogućuje personalizaciju već godinama, iOS korisnici sada su po prvi puta dobili mogućnost da home screen izgleda točno onako kako žele po pitanju boja, izgleda i rasporeda ikona, a napokon su dostupni i widgeti koji u obliku naglaska mogu istaknuti aplikacije koje najviše koristite ili želite bolje pozicionirati na ekranu. Među njima su kalendar, bilješke, sat, podsjetnici i slično koje Apple nudi bazirano na svojim izvornim iPhone aplikacijama, a mnogi manji developeri brzo su “uskočili” s aplikacijama koje nude još ljepši pogled na home screen za svakog korisnika ponaosob.

#ios14homescreen

Pinterest je srušio rekorde po broju pretraživanja inspiracije estetike za vlastite ekrane, već danima je hashtag #ios14homescreen trending na Twitteru, a na vrh najpopularnijih aplikacija probile su se one koje omogućuju da neke od widgeta učinite maksimalno svojima – Widgetsmith, Color Widgets i Photo Widget.

Kako ne bi sve ostalo samo na vizualnom prikazu, Apple se potrudio da korisnicima pomogne riješiti nered na home screenu te omogućio da sve aplikacije koje ne želite konstantno imati na ekranu sklonite u App Library. Tako s lakoćom možete raščistiti one koje ne koristite često i home screen osloboditi za aplikacije koje su vam važne, bez da ih trpate u nebrojene i ne baš privlačne foldere.

Kako personalizirati svoj ekran

A funkcija App Libraryja pokazala se kao idealna opcija kad želite baš do kraja personalizirati home screen te klasičan izgled aplikacija zamijeniti vlastitim ili kupljenim vizualima. Tada sve aplikacije možete skloniti u Library, a putem prečaca (nove aplikacije Shortcuts) napraviti custom varijante ikona koje vode do vaših najviše korištenih aplikacija i dobiti najljepši pogled na iPhone ekran do sada. To ima svoje minuse jer sada sve aplikacije otvarate kroz Shortcuts i to će biti vidljivo na ekranu pa korištenje telefona postaje manje glatko, ali ako vam je izgled aplikacije veći prioritet od načina korištenja onda vam to neće predstavljati problem. No više o tome pogledajte u videu u nastavku:

Osim što sami možete kreirati svoje ikone kroz aplikacije kao što su recimo Launch Center Pro, možete pronaći dostupne besplatne ikone na internetu te ih koristiti kao naslovnu fotografiju, a možete ih i kupiti – na Etsyju se pojavilo puno lijepih opcija.

Kako korak po korak personalizirati ekran podijelila je i Lidija Tomas Matijević na svom Instagram profilu. U nastavku donosimo IGTV tutorial, a dodatna pojašnjenja pronađite u njenim Instagram Storiesima.

Foto: Instagram

Video: YouTube

Učitati još
Zatvori