Unatoč cijenama goriva putovanja se više nećemo odricati, a evo i zašto
Unatoč cijenama goriva putovanja se više nećemo odricati, a evo i zašto

Unatoč cijenama goriva putovanja se više
nećemo odricati, a evo i zašto

Otkako su se drastično promijenile cijene goriva mnogi žale što ne voze ekonomičniji automobil i jedino što mogu učiniti je voziti rjeđe, smanjiti nepotrebna putovanja te ponekad i preskočiti ona nužna ili dugo planirana.

Toyota Corolla Cross

Nažalost, situacija s cijenama energenata trenutno je nepredvidiva, a samim time mnogima su nepoznata odredišta budućih obiteljskih putovanja i omiljenih avantura, tradicionalnih upravo u ovo doba godine. Kako su nam upravo putovanja, bilo da je riječ o skijanju ili posjeti novoj uzbudljivoj destinaciji, glavni razlog zbog kojeg se veselimo godišnjem odmoru pitamo se kako doskočiti ovom problemu. Dati obećanje samom sebi da se u nadolazećoj godini unatoč cijenama goriva putovanja više nećemo odricati lako je napraviti, no kako bi ovu misao pretvorili u djelo ipak je potrebno malo pametnog planiranja.

Toyota Corolla Cross

Naime, prema istraživanjima upravo je podatak o potrošnji goriva jedna od najvažnijih stavki pri razmišljanju o kupnji novog vozila. Situacija na tržištu koje danas nudi bezbroj mogućnost definitivno nije laka. Ipak, u posljednje vrijeme posebno se ističe rastuća popularnost hibridnih modela te su upravo vozači hibrida često uzor u zajednicama jer za upravljačem štede novac i gorivo te doprinose očuvanju okoliša.                             

Pomama za hibridima definitivno je opravdana, a zašto je to tako najbolje demonstrira novi model koji je upravo stigao na hrvatsko tržište u režiji Toyote, japanske kompanije koja već više od 20 godina uživa vodeći položaj upravo na području tehnologije hibridnih vozila. Dugo iščekivana Toyota Corolla Cross je SUV izvedba najprodavanijeg modela automobila svih vremena i prvi model s petom generacijom Toyotinog hibridnog električnog sustava sa samostalnim punjenjem koji pruža više snage i veće uživanje u vožnji ali pritom i nižu potrošnju goriva te manje štetnih emisija. Savršena je za putovanja ne samo zbog svoje prostranosti, već i zbog toga što nudi mogućnost inteligentnog sustava pogona na četiri kotača sa snažnim kretanjem uzbrdo unatrag, bez obzira koliko su uvjeti na cesti zahtjevni.

Kao svaki pravi hibridni automobili, Toyota Corolla Cross u SUV izvedbi koristi dva pogonska izvora – klasični motor i elektromotor, koji rade neovisno jedan o drugome ali i u sinergiji. Za punjenje baterije koja pokreće e-motor nije potrebna utičnica, već se baterija automatski puni iz benzinskog motora ili pri svakom kočenju, usporavanju te puštanju papučice gasa. Dakle, svaki put kada zakočite, baterija Corolle se dopuni što je idealno za gradsku vožnju tijekom koje više od 50% vremena vozite ‘na struju’ koju je automobil sam proizveo! Osim toga, uz inteligentnu mogućnost povezivanja s automobilom aplikacija MyT na pametnom telefonu čini sve što je potrebno kako bi isplanirala vaše putovanje kući, a uz to šalje novosti i obavijesti o servisnom održavanju. S druge strane, značajka Hybrid Coaching analizira vaš stil vožnje i daje savjete upravo o tome kako dodatno smanjiti potrošnju goriva.

Toyota Corolla Cross

Drugi plus za kupnju hibridnog modela najnovije generacije su niski troškovi redovnog održavanja pa tako ni Toyota Corolla Cross nema mehaničke komponente kao što su spojka, alternator ili elektropokretač – a dijelovi koji ne postoje, ne mogu se trošiti ili pokvariti te ih ne morate održavati. Također, dijelovi koji su ‘potrošni’, poput kočionih pločica, troše se mnogo manje jer hibrid nastoji kočiti motorom kako bi pohranio što više energije u bateriju, te je kasnije koristio za vožnju.

Toyota Corolla Cross

Treći, i često odlučujući argument za kupnju hibridnog vozila, definitivno je izvrstan omjer cijene i vrijednosti, ali i činjenica da hibrid zadržava visoku vrijednost u čitavom svom životnom vijeku. Tako i Toyota Corolla Cros predstavlja investiciju bez rizika jer je tražena roba. Toyota hibridi generalno nisu skuplji od usporedivih benzinskih ili dizelskih modela, pouzdani su i gotovo da se ne kvare, a tradicionalno osvajaju najviše ocjene na  testovima sigurnosti.  Tako je i kod nove, snažne i robusne Corolle Cross s intuitivnim dizajnom SUV modela, apsolutno idealnim za potpuno bezbrižnu svakodnevicu.

Toyota Corolla Cross

Praktična utovarna visina i iznimno prostrani prtljažnik omogućuju da sa sobom ponesete sve što želite i kad odlazite na odmor. Kada trebate više prostora njezina 60/40 djeljiva i sklopiva stražnja sjedala u tren oka oslobađaju prostor za dodatne kovčege, bicikle i ostalo što želite ponijeti na putovanje. Praktične opcije pretinaca za odlaganje uključuju pretinac ispred suvozača i šest držača čaša dok veliki otvori stražnjih vrata omogućuju jednostavan pristup vozilu u svakom trenutku. U Corolli Cross dobro se osjećaju svi putnici, oni veliki i maleni, jer je njena unutrašnjost udobna i prostrana. Osim puno prostora za noge i glavu, sklopivi nasloni za ruku i uvodnici zraka na stražnjim sjedalima stvaraju ugodnu atmosferu posvuda, a ima i dovoljno mjesta za gledanje filmova, igranje video igara, drijemanje i još puno toga.   

Odabirom hibridnog modela kao vašeg sljedećeg vozila omogućavate si prethodno obećane financijske uštede ali i sigurnost svih suputnika. Jednako važna je i činjenica da takvom odlukom pružate veliki doprinos očuvanju okoliša. Hibridna vozila ispuštaju vrlo nisku razinu CO2 te uopće ne emitiraju kancerogene čestice Nox. Također, hibridi su veoma tihi pa nas pošteđuju buke koja se u urbanim zonama itekako smatra onečišćenjem. 

Toyota Corolla Cross

Stoga, neka vaše prvo sljedeće putovanje po mogućnosti bude upravo za upravljačem hibridnog modela s kojim ćete štedjeti vrijeme i novac, te niskim emisijama CO2, uz pomoć Toyote, zaštititi planetu Zemlju.

Više informacija potražite u Toyota salonima diljem zemlje i na web stranici www.toyota.hr.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori