Threads, nova Metina aplikacija koja je podigla prašinu od sutra je dostupna u Hrvatskoj
Threads, nova Metina aplikacija koja je podigla prašinu od sutra je dostupna u Hrvatskoj

Threads, nova Metina aplikacija koja je podigla prašinu od sutra je dostupna u Hrvatskoj

Nova aplikacija Threads je mobilna aplikacija koju je razvio Facebook, a koja je povezana s Instagramom. Točnije, kreirali su je dizajneri Instagrama kako bi svojim korisnicima donijeli novu dimenziju komunikacije – s naglaskom na tekstualne objave, više nego na slikovne. Ako vam to zvuči poznato, vjerojatno je zato što ste se odmah sjetili Twittera, odnosno X-a.

Antagonizam koji se rodio između sjedišta ove dvije kompanije, početkom srpnja punio je novinske stupce te pridonio tome da sve više nezadovoljnih korisnika prelazi na Threads, u nadi da će tamo pronaći, kako sami pišu, “dašak svježeg zraka” u odnosu na X. Koji, koristite li ga, više nije isti otkad se u vlasničku strukturu upetljao Elon Musk.

Nažalost, spomenuta aplikacija nije bila dostupna u Europskoj uniji, no situacija će se promijeniti ovog četvrtka, 14. prosinca. Razlog tome bila su znatno stroža pravila privatnosti EU u usporedbi s drugim zemljama.

No vratimo se na Threads i što je ova aplikacija uopće.

Kako funkcionira Threads?

Threads je dizajniran za privatnu komunikaciju i dijeljenje sadržaja s bliskim prijateljima na Instagramu. 

Glavna svrha Threads aplikacije je olakšati komunikaciju s najbližim prijateljima putem razmjene poruka, fotografija i videozapisa. Aplikacija je usredotočena na manje grupe korisnika s kojima korisnici imaju najbliži odnos na Instagramu. Možete odabrati prijatelje s kojima želite komunicirati putem Threads aplikacije i imati brz i jednostavan pristup njihovim porukama i sadržaju.

Threads također ima neke dodatne značajke koje olakšavaju komunikaciju. Na primjer, aplikacija automatski dijeli određene informacije o korisniku s odabranim prijateljima, kao što su lokacija, brzina kretanja ili status. Ovo omogućava korisnicima da budu obaviješteni o aktivnostima svojih prijatelja u stvarnom vremenu.

Direktna konkurencija Twitteru

Također je važno napomenuti da Threads aplikacija omogućuje korisnicima da koriste Instagram Stories i dijele svoje trenutne aktivnosti s odabranim prijateljima izravno iz aplikacije. To čini iskustvo dijeljenja sadržaja još jednostavnijim i bržim.

Threads je stvoren s naglaskom na privatnost i intimnost, nudeći korisnicima mogućnost komuniciranja s najbližim prijateljima na način koji je ograničen i siguran. Ova aplikacija predstavlja nastojanje Facebooka da pruži alternativu drugim platformama za privatnu komunikaciju i dijeljenje sadržaja.

Broj downloadsa raste rekordnom brzinom

Na način kako se Meta upetljala u Snapchatov proizvod lansiravši Stories, pa TikTokov sa svojim Reelsima, tako je došao red i na Twitter. Više od 30 milijuna korisnika instaliralo je Threads samo 16 sati nakon lansiranja, čime je Twitter sve više i više ugrožen. Dva dana nakon lansiranja bliži se broju od 100 milijuna downloadsa, što znači da je najbrže rastuća aplikacija u posljednje vrijeme – mogla bi prešišati ChatGPT, Instagram i TikTok.

Podsjećamo, korisnici Threadsa trebat će Instagram račun za prijavu. Nakon što se prijavite, jednostavno je: možete izabrati da pratite iste osobe koje kao i na Instagramu, ako ti korisnici također imaju Threads, ili u potpunosti pratiti nove ljude. Jedno upozorenje vrijedi imati na umu – ako preuzmete Threads i želite izbrisati svoj račun, morat ćete izbrisati i cijeli svoj Instagram račun.

Foto: Meta

Učitati još
Zatvori