Donosimo sedam savjeta za održivo pranje rublja
Donosimo sedam savjeta za održivo pranje rublja

Donosimo sedam savjeta za
održivo pranje rublja

Nema ništa ljepše od mirisa svježe opranog rublja ili kada se nakon napornog radnog dana ušuškamo u tek opranu dekicu. Mirisi su to koji nas podsjećaju na djetinjstvo, a čistoća je jedan od onih primarnih detalja koje primjećujemo kako na drugim osobama, tako i na nama samima. Zato nam je svima važno da je naše rublje uvijek dobro oprano. Osim čistoće, održivost i ušteda novca te energije, itekako čine veliku ulogu u našoj svakodnevici, zato smo na jednom mjestu okupili sedam koraka za održivo pranje rublja kojih se možete odmah početi pridržavati. 

Budućnost je stigla i ona je održiva 

Svaki naš potez, navika ili radnja uvelike utječe na svijet oko nas. Svakim svojim djelovanjem ostavljamo trag u prirodi, nažalost često on nije pozitivan. Zato je važno da s nekim odlukama krenemo što prije. Krenite od pranja rublja. Održivim pranjem rublja, osim što čuvate kvalitetu vaše odjeće, štedite i električnu energiju, ali i vodu. No kako to učiniti da ušteda doista bude opipljiva. Važno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila.

Sedam jednostavnih koraka za održivo pranje rublja

Svake godine milijuni tona savršeno dobre odjeće doslovno odlaze niz odvod. Electrolux je zato razvio PefectCare perilice i sušilice uz koje odjeća traje dulje, a pranje i sušenje je manje štetno za okoliš. Vrijeme je da osvijestimo koliko održivim pranjem rublja možemo učiniti mnogo. Osim pranja na nižim temperaturama čime štedimo energiju, odjeću možemo osvježiti parom umjesto pranja. Naime Steam Fresh program upotrebom pare štedi vodu produljujući pritom životni vijek odjevnih predmeta, ali i našega planeta. Para uklanja i nabore, stoga kasnije nije potrebno i glačanje, što je idealno za mlade zaposlene ljude, ali i velike obitelji.

Smanjite temperaturu

Bez problema možete temeljito oprati rublje na 30°C i uštedite više od 35% energije u usporedbi s programom za pamuk na 40°C.

Štedite vodu

Upotrijebite paru za osvježavanje odjeće i uštedite više od 40 litara vode po ciklusu.

Obratite pažnju na deterdžent

Za pranje šarenoga rublja upotrebljavajte tekući deterdžent jer prašak za rublje sadržava sredstva koja mogu izblijediti tkaninu. Koristite UniversalDose ladicu, dizajniranu za PODS® kapsule, koja koristi prilagođene mlaznice za vodu za omekšavanje i probijanje kapsula aktivirajući ih 60% brže u usporedbi s korištenjem u bubnju. Na taj se način dodatno pojačava snaga uklanjanja mrlja pri brzim jednosatnim pranjima. Manje vremena i energije, a rezultati savršeni.

Koristite omekšivač

Upotrebljavajte omekšivač za rublje jer jača vlakna, čime produljujete njihov vijek trajanja.

Ispravno doziranje

Vodite računa o ispravnome doziranju deterdženta ovisno o tvrdoći vode i količini rublja. Upotrebom prevelike količine deterdženta, boje blijede, a odjeća se troši, a upotrebom premale količine deterdženta, odjeća s vremenom može postati beživotna i sivkasta. Electrolux perilice rublja zato koriste funkciju AutoDose, koja automatski određuje optimalnu količinu deterdženta i omekšivača.

Program osvježavanja odjeće parom Steam Refresh

Kada odjeći ne treba cjelovit ciklus pranja, upotrijebite paru kako biste je osvježili. Program traje 25 minuta, a kreće s Electrolux Steam Fresh, zatim Steam Refresh sustavom i završava sa FreshScent sustavom. Prvi je to program na svijetu koji osvježava odjeću pomoću pare i mirisa umjesto deterdženta.

Program za funkcionalnu odjeću

Funkcionalnu odjeću trebate sušiti u sušilici rublja jer se tako obnavlja zaštitna membrana. Odjeća stoga traje dulje i zadržava svoja svojstva.

Uz Electrolux PerfectCare liniju vaš put prema održivom životu postaje jednostavniji, bez mnogo napora. Osim uštede na odjeći i energentima, vaš utjecaj na okoliš i planet dugoročno ostaje pozitivan. Krenite djelovati već danas i potražite ovdje svoju idealnu perilicu i sušilicu.

Foto: Electrolux, Pexels

Učitati još
Zatvori