Zašto su Mame kod Lane podcast koji trebate staviti na popis? Razgovarali smo s Lanom Gojak Bajt
Zašto su Mame kod Lane podcast koji trebate staviti na popis? Razgovarali smo s Lanom Gojak Bajt

Zašto su Mame kod Lane podcast koji trebate staviti na popis? Razgovarali smo s Lanom Gojak Bajt

Trudnoća, rođenje djeteta, postpartum i sve nakon toga životno su određujući trenuci za svakog roditelja, ali posebice za majku. Od onog trenutka kad se na testu pokaže plusić, dvije crtice ili ispiše riječ trudnoća koja potvrđuje da vam dolazi novi život, više nikada ništa nije isto. Trenuci sreće, ispunjenosti, ostvarenosti, miješaju se s dobro poznatim anksioznim pitanjima, “a tko sam ja sad”, “kako ću sve ovo”, “zašto beba ovako, zašto beba onako”.

Ako ste tip osobe koji utjehu nalazi u učenju i informacijama, onda ćete krenuti u potragu za odgovorima. Pokušati naći uporište u vrtlogu emocija kojima nema kraja, opremiti izvorima znanja, istraživati, ispitivati. Stvarne i virtualne izvore.

Zašto tako volimo podcaste?

I tu u priču ulaze podcasti. Kao jedan genijalan svijet koji se otvori pred vama i ponudi vam odgovore na milijune pitanja. Ono što su nekad bile knjige, danas mogu biti podcasti. Samo treba znati dobro odabrati.

Ako žudite za informacijama i iskustvom, slušanje podcasta s mamećim, roditeljskim temama, bit će poput razgovora s prijateljicama, ženama iz okoline. Mnogi zaziru od takvih priča u strahu od negativnog, intenzivnih i nekad traumatičnih tuđih iskustava, no ako samo pametno osluhnete, u takvim je pričama moć da upoznate nebrojeno mnogo scenarija i da u svakome nađete sigurnu točku. Da se oboružate s tehnikama, informacijama, potencijalnim rješenjima, idejama, koje će vam zazvoniti u sličnom trenutku u vašem roditeljskom stažu. Ako se dogodi.

Lana Gojak Bajt, podcast Mame kod Lane

Mame kod Lane (Gojak Bajt)

Hrvatska podcast scena svakim je danom sve jača, a jedan nam je projekt svojim konceptom zapeo za oko. Mame kod Lane podcast je Lane Gojak Bajt, glumice, mame dvogodišnje Pine, koja je svoju žeđ za informacijama odlučila pretočiti u format podcasta. Neposrednim razgovorima s gostima ulazi u vaše uho, vašu svakodnevicu i osim razbibrige daje osvrt na brojne, u trenutku neizmjerno važne, teme.

Ono što je zanimljivo u Laninom podcastu je da su njeni gosti mahom poznate osobe. Što iz virtualnog svijeta društvenih mreža, što sa hrvatske celebrity scene. Mame (ali i tate!) u opuštenom razgovoru pričaju svoju priču, od trenutka kada su za trudnoću doznali pa sve do sadašnjosti. Neki već imaju tinejdžere, dok su drugi u žiži toddlerhooda. Do izražaja dolaze njihovi karakteri, njihova razmišljanja i pogledi na temu, koji su uvijek specifični, drugačiji, sagledavaju temu roditeljstva iz drugog kuta od onog koji ste možda sami zauzeli. I tu je njihova čar.

Poznati gosti i njihove manje poznate priče

Format ugošćavanja slavnih sugovornika naslanja se na neke uspješne svjetske projekte, a jasno je i zašto su tako privlačni. Jer je uvijek dodatan faktor zanimljivosti čuti da jedan celebrity prolazi isto što i mi. A gosti su kod Lane bez filtera, iskreno govore o svojim iskustvima, dijele informacije koje su i njima pomogle u njihovim specifičnim slučajevima. Jer kao i u vašoj okolini, te su priče raznolike.

Jednog smo kišnog jutra mi pozvali Lanu na razgovor i odlučili doznati više o ovom projektu, kako se priprema, planira sugovornike i koji su je trenuci majčinstva ponukali da se upusti u avanturu zvanu Mame kod Lane.

  • Kako se podcast dogodio? Što je bila nit vodilja ili prekretnica u tvojoj odluci?

Okidač je definitivno bilo majčinstvo, a sama ideja mi je došla jednog dana trčeći Maksimirom. Naime, dok trčim čistim misli, preslagujem, vrtim filmove i nekako mi najlakše dobre stvari padaju na pamet. Nekoliko njih prije ovog konkretnog projekta, ali nikad ništa nije finalizirano. No, čim mi je misao podcasta došla u glavu, to je odmah bilo to. Zaigralo mi je srce i upalila mi se lampica, krenula sam u istraživanje tržišta i u educiranje oko tehničkih pitanja.

Znala sam u kojem smjeru ja želim ići. Majčinstvo mi se poklopilo s početkom slušanja podcasta pa sam odlučila pronaći jednu nišu u koju se moja ideja može uklopiti, koja bi spojila moju glumačku profesiju s ljudima koje zapravo već poznajem i s kojima se u istim krugovima krećem. A to bi bili razgovori s javnim osobama o majčinstvu i svemu lijepome i manje lijepome što ono nosi. Učinilo mi se kako bi se na taj način moglo doprijeti do šireg kruga majki, koje to već jesu, koje će tek postati, ali i žena koje samo žele čuti riječ-dvije na tu temu.

Čini mi se da mame nemaju neku podržavajuću platformu gdje bi mogle razgovarati o baš svim aspektima te životne uloge, a ovo je bio moj iskorak u tom smjeru.

Lana Gojak Bajt, podcast Mame kod Lane
  • Kako je format podcasta zapravo savršeno poslužio svrsi?

Podcast možeš svugdje ponijeti sa sobom i to je ono što me privuklo. Kada sam rodila krenula sam tražiti izvore za edukaciju, ali nisam imala vremena sjediti i u miru čitati knjige jer je beba već bila tu. Pa sam između nunanja, dojenja i presvlačenja otkrila cijeli jedan novi svijet podcasta na temu majčinstva koji je cijelo vrijeme mogao biti sa mnom u uhu. Kroz brojne teme sam učila o temama koje su mi bile bitne i aktualne, ali se i osjećala povezanom s majkama koje su razgovarale o svojim nekim situacijama jer sam vidjela da nisam sama. I to sam zajedništvo željela prenijeti i na svoju platformu.

Veliki dio tih prvih dana majčinstva natjera te da preispituješ sebe, shvatiš koliko malo znaš, ali i koliko si usamljen u svakodnevici. Kada netko negdje govori o istim problemima, a još je uz to i javna, poznata ličnost, lakše je osvijestiti da nisi jedini koji misli da ništa ne zna i da mu ništa ne ide.

Protok informacija je iznimno važan u tom delikatnom razdoblju, u kojem se odjednom susrećeš s toliko uragana, od samog poroda, babinja, dojenja, hormona, tijela koje nije tvoje, a na kraju o svemu tome i najmanje stižeš razmišljati jer beba je tu. Pa je li dovoljno jela, spavala, bila na zraku, itd. Slušati podcast, odnosno razgovor u kojem netko prolazi sve isto što i ti, stvarno može biti utješan. I istovremeno puno iz njega možeš naučiti.

Lana Gojak Bajt, podcast Mame kod Lane
  • Jedan od ciljeva Mame kod Lane je dovesti pred mikrofon poznata lica iz hrvatskog javnog života. Što te potaknulo na taj smjer?

Učinilo mi se da je to nekako najlogičnije za mene i moju profesiju, kontakte koje već ionako imam. A i sam koncept mi je zanimljiv jer slušateljima daje priliku da zavire iza “zavjese” i dobiju uvid u neka intimna pitanja. Osim toga, slušatelji se tim putem povezuju sa sugovornicima, možda se osjećaju zadovoljnije kad vide da smo svi u istim problemima. Znači postoji primarna i sekundarna privlačnost kod ovakvog tipa koncepta i vidim jako dobre reakcije slušatelja.

  • U gostima su ti bile mame poput Nevene Rendeli, Vande Winter, Anite Dujić Broadfoot, Leone Paraminski, ali i tate, Mario Petreković i Luka Bulić. Kako poznate ličnosti kao sugovornici pristupaju zadatku, jesu li sasvim iskreni i otvoreni?

Podcast je isplaniran kao jedan opušteni razgovor. Gdje nitko ne mora zaći u teme u koje ne želi i koje mu nisu ugodne. Naravno da se nekad najzanimljiviji dijelovi razgovora odvijaju kad se mikrofoni ugase, ali svi su do sada podijelili svoje brojne uspone i padove, osvrnuli se na škakljive teme. Želim ih pitati sve što bih pitala i najbliže prijatelje. Primjerice, kako se nose s mom guilt ili mom shamingom, postoji li dad guilt, kako su se snalazili u tim prvim danima, gdje su se izgubili, kako su se snašli, a putem i sugovornici sami otkrivaju za sebe specifične probleme, “crne misli” ili male dnevne pobjede.

Prolazimo teme od IVF-a, boljih i loših iskustava u trudnoći, teških poroda, oporavka od carskog reza, preko dojenja, body image razmišljanja, viđenja samih sebe, hormona, pa sve do tantruma, odgojnih metoda, i svih drugih životnih pitanja na koja svakodnevno roditelji nailaze.

Od dosadašnjih sugovornika slušatelje su najviše oduševili Mario Petreković i Martina Tomčić.

Lana Gojak Bajt, podcast Mame kod Lane
  • Osim javnih lica, tvoji su gosti i stručnjaci. Kako planiraš sugovornike, hoće li se ta priča još negdje zaokružiti?

Željela sam da podcast bude i edukativnog karaktera. Da svi koji žele iz njega mogu i maksimalno naučiti. Zato sam ugostila i nastavit ću ugošćavati stručnjake iz brojnih polja, od postpartuma do odgoja. Želim dati prostor takvim temama i širiti ovu platformu još dalje od podcasta, ali to su sad već planovi za budućnost (smijeh).

Generalno pozivam ljude koji mene inspiriraju, od kojih želim čuti što imaju za reći. Pitam često na društvenim mrežama koga bi pratitelji voljeli čuti i vidjeti.

  • Tako se dotičemo i izgradnje zajednice, moćnog alata kakvog ove teme pokreću.

Tako je. Jedan od ciljeva je svakako community, odnosno izgradnja zajednice istomišljenika koji žele razgovore na ove teme. Dajem pratiteljima priliku da postave pokoje pitanje, da su angažirani i da sudjeluju. I to mi se pokazalo kao dobar smjer. Slušatelji mi daju odličan feedback, što privatno, što na koncept i goste. Iz toga učim i napredujem.

Mislim da je najvažnije da razgovaramo. Ali pristojno.

Lana Gojak Bajt, podcast Mame kod Lane
  • Imaš li zacrtani cilj platforme? Koji su planovi za budućnost?

Sad kad sam mama vidim u kojim bi se smjerovima ova priča još mogla širiti, vidim što nedostaje i vidim svoju ulogu u tome. Želim zadržati edukativno-zabavni karakter, to svakako. Odgovarati na pitanja, biti podrška slušatelju, podijeliti što više informacija, razbijati tabue, razgovarati o temama o kojima svi šute. A kamo će me ova priča sve odvesti, još ćemo vidjeti (smijeh).

Mame kod Lane slušajte na Apple Podcast platformi, Spotifyju, gledajte na YouTubeu i pratite na Instagramu.

Veliko hvala Robertu Hromaliću i Le Kolaču na ustupljenoj lokaciji za intervju i snimanje.

Foto: Sanja Jagatić

Hair: Marcella Studio

Make up: Dijana Sajko

Učitati još
Zatvori