Krenule su prijave za nagradni natječaj tech rješenja na temu održivosti s nagradnim fondom od 18 tisuća eura
Krenule su prijave za nagradni natječaj tech rješenja na temu održivosti s nagradnim fondom od 18 tisuća eura

Krenule su prijave za nagradni natječaj tech rješenja na temu održivosti s nagradnim fondom od 18 tisuća eura

Nakon uspješnog prvog izdanja s više od 250 prijava, krenule su prijave za drugo izdanje LAQOthona. To je nagradni natječaj idejnih tech rješenja na temu održivosti u organizaciji Croatijinog LAQO osiguranja, prvog 100 posto digitalnog osiguranja. Svi ambiciozni pojedinci, inovatori, poduzetnici, stručnjaci, ali i svi ostali koji vjeruju da upravo tehnološka rješenja čine život jednostavnijim, bržim, kvalitetnijim i održivijim, mogu se prijaviti, realizirati svoje ideje, doprinijeti održivijoj budućnosti i pritom osvojiti vrijedne nagrade. Prijave traju od 4. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine na www.laqo.hr/laqothon.

LAQOthon

Važnost održivosti

Održivost je važan ekološki, ekonomski i društveni pokretač. A industrijski sektori kao što su proizvodnja, transport, poljoprivreda i građevinarstvo, odnosno industrije koje određuju gdje radimo, što jedemo ili kako se usluge i roba transportiraju, sve više traže rješenja s ciljem stvaranja održivijeg okruženja. Iako su ta rješenja složena, ono što je sigurno jest da tehnologija igra ključnu ulogu. Ona ima moć povećati produktivnost, učinkovitost i uštedu troškova, smanjiti otpad od proizvoda, kemikalija i resursa te mjeriti, analizirati i pratiti napredak. Sve to može pomoći smanjiti utjecaj na okoliš.

LAQOthon

LAQOthon je prošle godine nadmašio sva naša očekivanja. Količina kvalitetnih prijava i odlična atmosfera na finalu gdje smo svi svjedočili genijalnim pojedincima i timovima, motivirali su nas za pripremu još boljeg drugog izdanja natječaja. LAQO je i dalje ustrajan u tome da bude potpuno digitalan i održiv. To dokazuju i ovogodišnji projekti poput našeg muzeja osiguranja u metaversu u kojem se može vidjeti  koliko su LAQO korisnici uštedjeli na CO2 emisijama jer su odabrali digitalno osiguranje na mjesečnoj razini. Puno je projekata iza nas, no još je više planova i ideja. Jedva čekamo vidjeti koga će nam ovogodišnji LAQOthon otkriti, istaknula je Ana Zovko, direktorica Sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja, a ujedno i predsjednica žirija LAQOthona.

Kako funkcioniraju prijave?

Prijave za drugo izdanje LAQOthona su počele danas, 4. prosinca 2023., a traju sve do 7. siječnja 2024. Nakon toga slijedi period žiriranja, a 24. siječnja ćemo proglasiti prvih deset finalista. Oni će biti pozvani na Bug Future Show, 8. veljače. Tamo će prezentirati svoje ideje pred šesteročlanim žirijem sastavljenim od tech, business i sustainability stručnjaka. Među njima su Helena Virić Gašparić, osnivačica i CEO Greenera pobjednika prvog LAQOthona, Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode u WWF Adria, Bernard Ivezić, urednik magazina Startup Report i novinar Jutarnjeg lista, Marko Capek, magistar inženjer elektrotehnike sa specijalizacijom iz područja obnovljivih izvora energije i suosnivač udruge Terra Hub i Matija Žulj, osnivač i direktor deeptech startupa Agrivi, uz vodstvo predsjednice žirija Ane Zovko.

LAQOthon

Pozdravljam svaku inicijativu i događaje poput ovog koji okupljaju mlade i pokreću val novih održivih ideja u području zaštite okoliša te energetske i klimatske krize. Ovakve inicijative osnažuju individualne timove, povezuju ih, navode na širenje tokova misli. Mi imamo znanja, imamo rješenja i tehnologiju. Samo nam nedostaje namjere i volje da ovaj svijet učinimo boljim. Vrijeme je sad, rekao je Capek.

Nagrada od 18 tisuća eura

Tri najbolje ideje bit će nagrađene novčanim fondom od 18 tisuća eura. Na prvom izdanju LAQOthona  GGO3 GoGreenOzonator, idejno rješenje koje ozon i sve benefite ozona stavlja u prvi plan prilikom kreiranja ekološki prihvatljivog alata za poljoprivredu i različite procese proizvodnje, odnijelo je pobjedu.

Sudjelovanje na LAQOthonu nam je puno značilo, bilo je to izvanredno iskustvo za nas kao mali tim. Inspiriralo nas je i potaknulo na intenzivan razvoj, a pobjeda omogućila značajne korake u istraživanju i inovacijama. Osigurana sredstva iskoristili smo za nabavu dodatne opreme koja je uvelike unaprijedila našu tehnologiju korištenja ozona. Razvoj tehnologije ide prema produženju vijeka trajanja namirnica, što je rezultiralo značajnim poboljšanjima u očuvanju svježine i kvalitete namirnica. Najbolje od svega je to što je pobjeda nedvojbeno podigla duh tima, jer je potvrdila da naše napore primjećuju i stručnjaci i šira javnost, izjavila je Helena Virić u ime GREENER-a.

LAQOthon

LAQOthon je jedna od inicijativa kojima Croatia osiguranje i LAQO prepoznaju najbolje talente i inovatore i daju im priliku da svoje projekte predstave široj poslovnoj zajednici. Više detalja doznajte na linku.

Foto: PR, Pexels

Učitati još
Zatvori