Izložbe, radionice, eksperimenti i zanimljiva predavanja na prvom MUZZA Tjednu Znanosti
Izložbe, radionice, eksperimenti i zanimljiva predavanja na prvom MUZZA Tjednu Znanosti

Izložbe, radionice, eksperimenti i zanimljiva predavanja na prvom MUZZA Tjednu Znanosti

Od 17. do 19. lipnja 2022. u dvorani HALA, Slavonska avenija 3b  po prvi put će se održati MUZZA Tjedan Znanosti. Na događanju koje će obuhvatiti vanjski i unutarnji prostor HALE, predstavit će se brojne znanstvene institucije, udruge i neprofitne organizacije, a sve s ciljem da na interaktivan i pristupačan način približe znanost i tehnologiju djeci i mladima. Na brojnim zanimljivim radionicama moći ćete istražiti tajne svemira, saznati kako funkcioniraju roboti, upoznati se s modernim tehnologijama i saznati kako funkcionira prvi trkaći električni automobil te bolje upoznati ljudsko tijelo. Cijeli projekt realiziran je uz veliku podršku Turističke zajednice grada Zagreba koja je itekako prepoznala važnost ovakvog događanja koje znanost čini zanimljivijom i pristupačnijom svim generacijama.

Znanost nije dosadna

Znanost i tehnologija pokretači su ekonomije brojnih zemalja, a ako im se približe na poseban i interaktivan način, djeca i mladi već od malih nogu mogu razmišljati o usmjeravanju obrazovanja i karijere u neku od znanstvenih disciplina. U tri dana posjetitelji će moći uživati u 50 radionica  koje će im omogućiti interaktivni susret s različitim područjima znanosti te u susretima sa znanstvenicima. Cijeli program prepoznala je i Turistička zajednica grada Zagreba uz čiju se veliku podršku Muzza Tjedan znanosti i održava.

“Od samog osnivanja udruge Muzza, Turistička zajednica grada Zagreba podržava svaki projekt koji ima za cilj promicanje znanosti i njezino približavanje – prvenstveno najmlađima. Muzza Tjedan znanosti itekako je važan u edukativnom, ali i turističkom smislu za Zagreb, jer ovakve radionice mogu privući u grad brojne posjetitelje željne znanja. Na ovakav zanimljiv i edukativan način, najmlađima možemo približiti znanost i tako stvarati generacije kojima će ona biti bliska. Veselimo se daljnjim projektima i suradnjama kojih će, vjerujemo, biti sve više i više.” – izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Na vanjskom prostoru dočekat će nas izložbeni eksponati iz Parka znanosti: zvučno ogledalo, Impulsno njihalo, glazbena ograda, živi dimnjak, tekući Pitagora, Teslina zavojnica, teleskopi i i drugi uređaji pomoću kojih će moći proučavati Sunce. Sadržajan će program biti i u unutarnjem prostoru, a ovo je dio programa i radionica:

Budućnost prometa i robotaHoće li roboti zamijeniti ljude?

FSB racing team –  studentski timovi  s pet zagrebačkih fakulteta predstavljaju prvi trkaći električni automobil. Budućnost električnih automobila predstaviti će udruga Strujni krug i Ford Mustang Mach-e.

Jesu li pametni auti zapravo roboti? Što sve zna auto koji sam vozi? Koje senzore koristi prezentirati će tim Robokacije.

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) kroz brojne će radionice i izložbu humanoidnih robota dati će odgovor: može li robot zamijeniti čovjeka, kako razmišlja robot? Roboti koji samostalno hodaju, pričaju, rade sklekove, igraju nogomet.

Pogled u svemir

Institut Ruđer Bošković odgovara na pitanje – Ima li života u Svemiru? 

Također, moći će se vidjeti i izložba meteora i fotografija Svemira. 

Superorganizam

U suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom možete istražiti superorganizme, a kroz edukativne radionice proučavati društveni život kukaca. Naučite izraditi modele mrava, mravinjaka, mravljeg mosta, te saznajte sve o jako važnim kukcima pčelama kojima ćete naučiti izraditi košnicu. 

Kako funkcionira ljudsko tijelo? Zašto je krv crvena? Kako ljudi vide? To su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovore na Muzza Tjednu znanosti. Grupa izlagača predstavit će čovjeka kao superorganizam kroz izložbu HUMANIKA. Neke od radionica koje možete posjetiti su i Jesam li jak kao supermen?, Kako se krećem? Koji su mišići pokretači?.

Labaratorij svjetla i boja

IDA Didakta kroz svoj će program dati odgovore na pitanja kao što su Koje je boje sunčevo svjetlo? Zašto je nebo plavo? Zašto vidimo dugu? Koje su primarne i sekundarne boje? 

MUZZA  mini studio  

Odsjek komunikologije HKS-a organizira radionice na kojima djeca upoznaju svijet medija i postaju  spikeri, kamermani, režiseri…

Ulaz na Tjedan znanosti i sve radionice je besplatan, program traje u petak, subotu i nedjelju od 10 do 19 sati, a detaljno ga možete pratiti na webu i Facebooku ili Instagramu. Cijeli projekt održava se zahvaljujući našim partnerima koje čine Turistička  zajednica grada Zagreba, FER, TVZ (Tehničko veleučilište), HKS  Hrvatsko katoličko sveučilište, KIF (kineziološki fakultet), Institut Ruđer Bošković, Zaklada Hrvatska za djecu, Končar, HEP, Park znanosti, HDMBLM ( Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju), Klinika SV.DUH, Klinika  Svjetlost, IDA DIDACTA,Robokacija, Hrvatski prirodoslovni muzej, Alert, Eurokonzalting i Zvona catering.

Učitati još
Zatvori