Apple je predstavio novu seriju iPhone 15 uređaja s dvije značajne novosti
Apple je predstavio novu seriju iPhone 15 uređaja s dvije značajne novosti

Apple je predstavio novu seriju iPhone 15
uređaja s dvije značajne novosti

Ljubitelji Apple uređaja konačno su dočekali – izašao je novi iPhone 15! Tvrtka je na eventu naziva Wonderlust u svom sjedištu u Kaliforniji predstavila novu seriju iPhone uređaja koja uključuje njih četiri, iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Novosti su brojne i razveselit će tehnološke entuzijaste, ali dvije najveće promjene su svakako prebacivanje na USB-C punjenje (što označava veliku prekretnicu za Apple kao i za sve buduće korisnike) te kućište od titanija na Pro modelima, što omogućuje da dizajn bude tanji nego prije.

Tanji i lakši modeli

Najnoviji iPhone uređaji prepuni su suptilnih, ali značajnih promjena dizajna, posebno na Pro modelima. Osim što im je kućište od titanija omogućilo dodatnu ‘vitkost’, riječ je o lakšem i čvršćem materijalu. Pro modeli su zaobljeniji, a dobili su i napredniju glavnu kameru od 48 megapiksela s većim senzorom i novu leću za kameru s 5x optičkim zumom, ekskluzivno na iPhoneu 15 Pro Max.

Pro modeli dobili su i prilagodljivu Action tipku, koja nekadašnjoj tipki za zvono/tišinu daje dodatne kontrole, a korisnik je može programirati tako da pokreće aplikaciju koju on želi. Pro uređaji dostupni su u crnoj, bijeloj, plavoj i srebrnoj, odnosno u boji titanija.

Kakva je kvaliteta slike, možete pogledati i u novom spotu Olivije Rodrigo za pjesmu get him back! koji je isključivo snimljen uređajem iPhone 15 Pro Max.

Osnovni iPhone 15 modeli

Dynamic Island, iznimno popularna značajka koji je bila dostupna samo na Pro modelima, sada je dostupna i na osnovnim iPhone 15 uređajima. Osnovni iPhone 15 uređaji sada uključuju ažuriranu stabilizaciju slike za snimanje fotografija i videa, 2x optimizaciju i ažurirane portrete s bogatijim bojama i boljim performansama pri slabom osvjetljenju.

Primjerice, ako se u vašem kadru nalazi osoba ili neki predmet, iPhone 15 će automatski sačuvati informacije o dubini fotografije, pa ćete kasnije moći pretvoriti običnu fotografiju u savršen portret jednostavnim ulaskom u galeriju.

Dostupni su u pet boja – bijeloj, crnoj, zelenoj, žutoj i ružičastoj.

iPhone 15
iphone 15
Osnovni model iPhone 15 dolazi u 5 boja (crna, bijela, zelena, žuta i ružičasta)
iphone 15
iPhone 15 Pro Max dobio je novu leću za kameru s 5x optičkim zumom

Univerzalni punjači

Značajna je novost da možemo zaboraviti na traženje ‘iPhone punjača’! Naime, njihov Lightning port odlazi u povijest, a cijela iPhone 15 serija ima USB-C punjenje. Promjena ima za cilj u konačnici pojednostaviti proces punjenja na različitim uređajima – i markama.

Početna cijena iPhonea 15 je od 799 dolara, dok će iPhone 15 Plus koštati od 899 dolara nadalje. Kako se predviđa, u Hrvatskoj bi to trebalo biti oko 1050 eura, odnosno oko 1200 eura.

Apple

Apple je na Wonderlust eventu također predstavio i svoje pametne satove Apple Watch Series 9 i Ultra 2, s novim bojama i značajkama, uključujući kontrolu pokretima, i novu verziju svojih bežičnih slušalica AirPods Pro, također s USB-C punjenjem.

 

Foto: Profimedia, apple.com

Učitati još
Zatvori