Huawei otvorio novi europski zdravstveni laboratorij
Huawei otvorio novi europski zdravstveni laboratorij

Huawei otvorio novi europski
zdravstveni laboratorij

Huawei je s današnjim danom službeno otvorio novi HUAWEI Health Lab u gradu Helsinkiju u Finskoj. Opremljen najsuvremenijom opremom za testiranje, laboratorij služi kao istraživačka platforma za Huaweijeve divizije zadužene za zdravlje i fitness.

Laboratorij veličine gotovo 1000 četvornih metara opremljen je raznovrsnom ponudom sportske opreme svjetske klase koja pokriva više od 20 vrsta sportova, a koja će služiti kao otvorena istraživačka platforma za tehnološka istraživanja algoritama za sport i fitness u postojećim i budućim aplikacijama, otkrivanju i provjeri inputa uređaja, standarda istraživanja i razvoja te industrijske inkubacije.

Huawei Health Lab

HUAWEI Health Lab

Priznajući rastuće razvojne potrebe tržišta zdravlja i fitnessa, Huawei je kroz zadnje desetljeće predan dubljem istraživanju algoritama za praćenje zdravlja putem svojih nosivih tehnologija. To je, počevši s  2016., dovelo do osnivanja tri laboratorija za zdravlje diljem svijeta. Prva dva su nastala na lokacijama dva jezera Xi’an i Songshan u Kini, dok je s 2023. službeno otvoren i laboratorij u Helsinkiju u Finskoj.

Huawei je ove godine u suradnji s Ipsosom proveo zdravstveno istraživanje na više od 8000 sudionika u 8 europskih zemalja, otkrivajući da nevjerojatnih 92% ispitanika želi poboljšati barem jedan aspekt svog životnog stila povezanog sa zdravljem, a samo 50% ispitanika je zadovoljno razinom svoje fizičke spreme[1]. Upravo radi takvih analiza, Huawei nastavlja ulagati u istraživanje i razvoj sporta i zdravlja kako bi bolje zadovoljio rastuću potražnju potrošača diljem svijeta. Finland Health lab ima multidisciplinarni znanstveno-istraživački tim sastavljen od 6 doktora znanosti i 20 stručnjaka iz 5 glavnih razvojnih područja – fiziologije, umjetne inteligencije, strojnog učenja, testiranja softvera i softverskog inženjerstva u 7 zemalja EU-a. Takva podjela osigurava da svako područje istraživanja sporta i zdravlja doseže zaista svjetski napredne standarde.

Huawei Health Lab

Postrojenja svjetske klase namijenjena testiranju sportske simulacije

Huawei Health laboratorij donosi realistično sportsko okruženje i scenarije kretanja u 5 glavnih područja testiranja koja obuhvaćaju više od 20 sportova i prate više od 200 fizioloških i biomehaničkih pokazatelja. Glavnih 5 područja uključuju protustrujni bazen, skijaški simulator, višenamjensku traku za trčanje, traku za trčanje s instrumentima i otvorenu teretanu koja se sastoji od raznih kardiovaskularnih vježbi. Performanse se mjere kako visokonaprednim strojevima, tako i korištenjem najnovijih Huawei nosivih uređaja, kao što je novi pametni sat HUAWEI WATCH GT 4.

Huawei je izgradio vlastiti protustrujni bazen temeljen na profesionalnim standardima, osiguravajući točnu analizu rezultata plivača na temelju prikazanih performansi. Bazen je opremljen dinamičkim vodenim mlaznicama koje mogu proizvesti kontrolirani strujni protok do 350 m3/sat, a također omogućavaju modifikaciju temperature i kvalitete vode.

Kako je skijanje i dalje jedan od najpopularnijih sportova u Europi, laboratorij je predstavio ski simulator s podesivom brzinom, nagibom i interaktivnim rutama i štapovima. Ugrađeni su i senzori koji otkrivaju brzinu, položaj, kutove rezanja staze, sile i podatke o izvedbi.

Višenamjenska traka za trčanje može testirati trčanje, vožnju bicikla, utrke u invalidskim kolicima te niz drugih disciplina, sve s podesivim brzinama do 50 km/h. Traka za trčanje može uvesti GPX podatke s GPS uređaja za simulaciju terena i ruta u stvarnom okolišu, dajući sudionicima realistične scenarije koji će točnije testirati njihove performanse trčanja ili biciklizma. Kamera na traci znanstveno detektira korisničku izvedbu, pružajući instant povratnu informaciju za poboljšanje tehnike.

Huawei Health Lab

Integracija HUAWEI WATCH GT 4 – napredni nosivi uređaj za praćenje zdravlja

Laboratorij će provoditi svakodnevne istraživačke testove koristeći najnoviji HUAWEI WATCH GT 4. Upotrebom ovog pametnog sata, vodeće tehnologije za praćenje zdravlja i fitnessa tvrtke Huawei koristit će se za precizno mjerenje fizioloških podataka. Na primjer, znanstveni model treninga pametnog sata nazvan TruSportsTM, može kvantificirati sposobnost trčanja korisnika, zabilježiti i analizirati podatke o treningu, pružiti personalizirane prijedloge i planove treninga te pomoći korisnicima da održavaju zdrav stil života i treninga baziran na znanstvenim činjenicama.

HUAWEI WATCH GT 4 će se koristiti za procjenu ljudskog kardiopulmonalnog kapaciteta (maksimalnog volumena O2), što će omogućiti istraživačima da znanstveno procijene sportsku izvedbu pojedinca, pa čak i da točnije ocijene sportske sposobnosti korisnika kako bi poboljšali sigurnost vježbanja. Dodatno, najnovija aplikacija Stay Fit i Activity Rings prikaz na satu pružaju procjenu ukupnog kretanja i performansi tijekom vježbanja, dajući potpunije razumijevanje potrošnje energije i zdravlja srca. Pokretan najnovijom tehnologijom HUAWEI TruSeenTM 5.5+, ovaj sat pruža visoku točnost mjerenja potrošnje kalorija i procjena unosa istih u usporedbi s glavnim algoritmima koji se koriste na tržištu.

Huawei Health Lab

Partnerstvo s europskim zdravstvenim ustanovama i istraživačkim grupama

Kako bi istinski poboljšao živote potrošača kroz inovativne sportske i zdravstvene tehnologije, Huawei aktivno surađuje s lokalnim finskim institucijama i regionalnim europskim stručnjacima.

iCARE4CVD dio je programa IHI (Innovative Health Initiative) koji spaja medicinsku i tehnološku industriju i nadležne institucije Europske unije unutar jedne od najambicioznijih istraživačkih inicijativa u području umjetne inteligencije i kardiovaskularnih bolesti. Huawei je trenutačno jedini proizvođač nosivih uređaja koji sudjeluje u iCARE4CVD te će dijeliti nadležnost nad radnim paketom koji bi trebao razviti metode poboljšanja motivacije pacijenata. Osim toga, Huawei doprinosi i paketom raznih pametnih nosivih uređaja koji 24 sata dnevno prate značajke kao što su fizička aktivnost, kvaliteta sna, rad srca i disanje. Ovaj bi projekt znanstvenicima mogao dati informacije koje će promijeniti upravljanje kroničnim kardiovaskularnim bolestima upravo cjelodnevnim korištenjem Huawei nosivih uređaja za poboljšanje usluga pregleda kardiovaskularnih bolesti.

Huawei Health Lab

Unapređenje sektora sportske znanosti i istraživanja zdravlja na globalnoj razini

Huawei je suosnivač konzorcija Interlive sa 6 najboljih europskih sveučilišta i s jednim od znanstveno najrigoroznijih standarda testiranja nosivih uređaja. Ovaj konzorcij nastoji razviti preporuke najbolje prakse primjenjive na komercijalne nosive uređaje za mjerenje izravnih i izvedenih metrika. Partnerstvo je dodatno učvrstilo pouzdanost Huawei nosive tehnologije i osigurat će stalnu znanstvenu valjanost Huawei uređaja na temelju četiri mjerena standarda – otkucaja srca, broja prijeđenih koraka, potrošnji kalorija i VO2 Max (maksimalni unos kisika).

Huawei planira nastaviti istraživačku suradnju s nadležnim europskim sveučilištima i zdravstvenim centrima kako bi dodatno istražio potrebe korisnika s invaliditetom. Ovaj potez označava tvrtkin dodatni iskorak prema inkluzivnosti i omogućavanju aktivnijeg životnog stila osobama s invaliditetom. Razumijevanjem potreba korisnika invalidskih kolica u sektorima sporta i rekreacije i otkrivanjem boljih rješenja, korisnici se mogu radovati dinamičnijoj tehnologiji praćenja sportskog zdravlja i performansi u budućim pametnim nosivim uređajima tvrtke.

Huawei Health Lab
Huawei Health Lab
Huawei Health Lab

Foto: PR

Učitati još
Zatvori