Ovih blagdana još se više zbližite s najstarijim ukućanima

Ovih blagdana još se više zbližite s
najstarijim ukućanima

Blagdani su vrijeme okupljanja i druženja s našom obitelji i prijateljima. Sve je ovih dana u znaku zajedništva, no ipak zbog cjelokupne situacije možda nećemo moći provoditi toliko vremena s našim najstarijima. Moramo paziti na njihovu sigurnost, ali i truditi se da im uljepšamo svakodnevicu što je više moguće. Kako to najbolje učiniti? Tako da se s njima povežemo pomoću tehnologije koja nas sada više nego ikad zbližava na jedan doista poseban način.


Naši stariji dio su naše budućnosti

Naše djetinjstvo ispunjeno izazovima, uzbuđenjem, otkrivanjem svijeta uvelike je određeno našim najstarijim ukućanima i članovima obitelji. Bake i djedovi, roditelji, stričevi i strine s nama su bili od naši prvih koraka i učili nas kako hrabro zakoračiti u taj veliki nepoznati svijet. Danas smo mi tu da im otvorimo neke nove vidike i pokažemo kako svijet može biti još ljepši i povezaniji čak i kada nismo fizički tu. Mnogi naši najmiliji ove blagdane provode u domovima za starije i nemoćne, a vrijeme provedeno tamo svakako mogu olakšati moderne tehnologije, prije svega internet i sve njegove čari.

Male stvari čine veliku razliku

Hrvatski Telekom tako je napravio veliku gestu koja će ostaviti divan trag za sam kraj ove 2021. godine. Donirao je tablet uređaje i besplatan internet za novih 12 domova za starije diljem Hrvatske u sklopu nacionalnog programa digitalne edukacije starijih osoba Generacije zajedno, kojeg provodi u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb. U prve dvije faze programa, koji je dio šireg društveno odgovornog koncepta U dobrim rukama, Hrvatski Telekom uručio je donaciju za 30 domova za starije. Novom donacijom ta brojka narasla je na 42 doma za starije koji su uključeni u Program digitalne edukacije starijih osoba.

Edukacija kao nužan čimbenik sreće

Tijekom 2020. i 2021. godine korisnici domova prošli su i edukaciju korištenja digitalnih alata, poput načina na koji uspostaviti WhatsApp video pozive, s ciljem što bolje povezanosti sa svojim obiteljima i prijateljima. Do sada je programom povezano više od 1.500 starijih osoba. Zahvaljujući ovom projektu čak 600 korisnika domova obavilo je više od 2.000 poziva u ukupno trajanju više od 6.000 minuta, a u Programu su sudjelovali i članovi Kluba volontera HT Grupe.

“Nacionalni program Generacije zajedno pokrenut je u okolnostima pandemije Covid-19 i ograničenih kontakta sa starijim članovima našeg društva, kada smo htjeli otvoriti vrata digitalnog svijeta kako bi umanjili osjećaj njihove samoće i izoliranosti i zamijenili ga povezanošću i uključenošću. Pozitivne reakcije koje smo dobili iz domova koji su do sada sudjelovali u programu motivirale su nas da tu ne stanemo, već da nastavimo s ispunjenjem naše misije izgradnje svijeta boljih mogućnosti za sve”, izjavio je Ivan Bartulović, član Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma. U partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb edukativni video materijali za digitalnu edukaciju starijih osoba kontinuirano će se nadograđivati te će biti objavljeni na službenim kanalima Hrvatskog Telekoma.

Ustanove koje su primile donaciju i sudjeluju u trećoj fazi programa Hrvatskog Telekoma su: Dom za starije osobe Bjelovar, Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod, Dom za starije osobe Dubrovnik, Dom za starije osobe Domenico Pergolis, Dom za starije osobe Ličko-senjske županije, Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, Dom za starije i nemoćne osobe Požega, Dom za starije osobe Kantrida Rijeka, Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, Dom za starije i nemoćne osobe Vis, Dom za starije i nemoćne osobe Cvjetni dom Šibenik i Dom za starije i nemoćne osobe Vukovar.

Na nama ostaje svijet, ali on je izgrađen od ruku naših najstarijih i na nama je da im starost učinimo što je ljepše mogućom te da još jednom pokažemo da je učenje cjeloživotni proces, a svako novo znanje koje usvojimo čini nas novim bogatijim ljudima.

Foto: Unsplash, HT

Preporuka

Zatvori