Gmail je upravo proslavio 15. rođendan

Gmail je upravo proslavio 15. rođendan

Google je 2004. predstavio ambiciozan proizvod koji je s vremenom postao dio svakodnevice bez kojega je danas nemoguće zamisliti radni dan. Riječ je o Gmailu. Bila je to usluga koja je revolucionirala elektroničku poštu.

Gmail je počeo kao pozivnica, do točke u kojoj su pozivnice zapravo kupljene i prodane na eBayu kao da su dragocjena roba. Pozivnice će ostati jedini način prijave za uslugu do 2007. Dok su usluge e-pošte kao što su Hotmail i Yahoo Mail tada bile najpopularnije. Gmail je imao ubojitu početnu točku, odnosno gigabajt besplatne pohrane. To možda iz današnje perspektive izgleda smiješno, ali to je u to vrijeme bio ogroman prostor. Google, doduše, sada nudi standard od 15 GB, s mogućnošću kupnje i više kapaciteta. Pomisao da nikada više nećete morati brisati ili sami sortirati svoju e-poštom je bila primaljiva i još uvijek mami.

Gmail je uveo revoluciju u elektroničku poštu

Googleova usluga e-pošte ponudila je i druge jedinstvene značajke, kao što je  potpuno integrirano pretraživanje i mogućnost slanja privitaka veličine do 25 MB. Zahvaljujući javascript tehnici nazvanoj AJAX, ona se također automatski osvježava. Gmail se doista nametnuo kao punopravna aplikacija za e-poštu, iako je bila u potpunosti zasnovana na webu. Čak i kada su Hotmail i Yahoo Mail bili u blizini, mnogi su još uvijek koristili Outlook ili Eudora. Gmail je označavao početak nečeg drugog. Polako su se korisnici udaljavali od aplikacija za stolna računala i oslanjali se samo na web.

Gmail je također pomogao uvesti ideju “oblaka” . Više se ne morate oslanjati na hard disk za pohranu. U to je vrijeme brzina pretraživanja e-pošte u klijentskom računalu ovisila o vašem računalu. Gmail, s druge strane, ima ugrađenu pretragu koja se izvodi na Googleovim poslužiteljima. I ideja da biste mogli pristupiti svim svojim porukama e-pošte bez obzira na to koje računalo koristite – sve što vam je bilo potrebno je vaš preglednik – bilo je oslobađajuće.

Tijekom godina Gmail je počeo obuhvaćati i druge aspekte svakodnevnog života. Usluga instant poruka GChat se, na primjer, prvi put pojavila na njoj 2005. i na kraju se razvila u Hangouts. Gmail je također integriran u druge Google usluge kao što su Google Zadaci, potvrde e-pošte potvrde trenutačno se pretvaraju u događaje u Google Kalendaru i sada možete dijelite velike datoteke putem e-pošte s Google diskom. Dolazak G Suite-a, Googleovog poslovnog rješenja, 2006. godine učinio je Gmail još snažnijim i neophodnijim, budući da je i sada dio svakodnevnog života ljudi.

To ne znači da je Gmail besprijekoran. Jedan od razloga zbog kojih može služititi milijunima kao besplatna usluga jest upotreba podataka koje prikuplja iz vaših poruka e-pošte za prikaz automatiziranih oglasa. Google je tek 2017. objavio da će postupno ukidati skeniranje e-pošte i umjesto toga će se oslanjati na podatke prikupljene putem drugih usluga.

Gmail ostaje usluga broj jedan

Ostale nezgode vezane uz privatnost uključivale su integraciju s Google Buzzom i Google+. No, oni su se na kraju pokazali kao dva neuspješna projekta za društveno umrežavanje. Buzz je društvena mreža integrirana u Gmail, koja je, nažalost, dijelila kontakte ljudi bez da oni o tome znaju. U 2011. godini Google+ je tako integriran s Gmailom da ne možete imati račun na jednoj platformi bez drugog.

Ipak, usprkos povremenim neredima i neuspjesima , Gmail ostaje kao usluga broj jedan. Jedan od razloga Googleovog uspjeha je stalna evolucija, kao što je dodavanje više prostora za pohranu, pametnije kontrole neželjene pošte te podrška za Android i iOS. Bez obzira na kontroverzu, korisnici su ostali u Gmailu jer je tako teško prestati.

Jedna od najvećih značajki Gmaila u proteklih nekoliko godina proizlazi iz posebno popularne inovacije: Inbox tvrtke Gmail. To je zasebna e-pošta i aplikacija koja je izvorno nastala iz Googleove kupnje Sparrowa, klijenta e-pošte koji je imao mnogo pametnih ideja oko sortiranja e-pošte. Inbox je naslijedio mnoge od tih istih značajki. Bilo je to zasebno web sučelje i aplikacija s ciljem pomoći korisnicima da bolje upravljaju i organiziraju svoju e-poštu.

I, ispostavilo se, ljudima se to stvarno svidjelo. Jedna od ključnih značajki Inboxa je da inteligentno prikuplja e-poštu sličnih vrsta zajedno, kao što su promocije i tehnološke vijesti, a da vi ne morate puno toga raditi. Također vas potiče na praćenje poslanih poruka e-pošte, omogućuje vam odgodu e-pošte za kasnije i, možda moju najdražu, pomaže vam da se jednim pretragom odjavite s popisa adresa. Tu su i značajke “Pametni odgovor” i “Pametno sastavljanje” koje automatski generiraju prediktivni tekst dok tipkate.

Međutim, Gmail je naposljetku apsorbirao mnoge značajke Inboxa, što je vjerojatno bio Googleov plan.

Uspon Gmaila je još jedan dokaz koliko je važno vjerovati u ideju, razvijati je i nadograđivati. Pojavit će se prepreke, izazovi i konkurencija, ali tko je ikad rekao da je put do uspjeha jednostavan. Svakako, sretan veliki 15. rođendan Gmailu bez kojega je uistinu teško zamisliti dan.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori