Alice in Blockchains donose besplatnu Blockchain Art Akademiju za 90 umjetnica iz cijele Europe
Alice in Blockchains donose besplatnu Blockchain Art Akademiju za 90 umjetnica iz cijele Europe

Alice in Blockchains donose besplatnu Blockchain Art Akademiju za 90 umjetnica iz cijele Europe

Na umjetničkoj sceni regije prepoznat je prostor za interdisciplinarni pristup umjetnosti kroz multimediju. Uz podršku Europske Unije kreiran je FLUX Female Digital Creativity projekt u suradnji s renominiranim kulturnim i tehnološkim organizacijama iz Hrvatske, Italije i Slovenije: Labin Art Express (Istra, Hrvatska), MEET Digital Culture Centre (Milano, Italija), MOTA Museum of Transitory Art (Ljubljana, Slovenija) i Alice in Blockchains (Zagreb).

Besplatna akademija namijenjena umjetnicama

Alice in Blockchains, neprofitna ženska udruga za fintech, kriptovalute i blockchain prošle je godine u sklopu Web3 Tales konferencije u Muzeju suvremene umjetnosti upoznala javnost s NFT-ima, kroz prvu međunarodnu NFT izložbu u Hrvatskoj na temu Techno Healing – Finding Resilience and Well-Being in a Digital World. Predstavila je jedinstvene radove deset svjetskih umjetnica i non binarnih osoba, pionirki digitalnog stvaranja.

U tom duhu, ove godine donose besplatnu Blockchain Art Akademiju namijenjenu umjetnicama, grafičkim dizajnericama, fotografkinjama… iz cijele Europe. Radi se o online akademiji. Održat će se u periodu od 14. do 18. listopada 2024. kroz deset edukativnih online sesija (predavanja i radionica). Povezat će 90 umjetnica s mentorima koji svoju profesionalnu pozadinu pronalaze u blockchainu, umjetnosti, marketingu, strateškom planiranju i mnogim drugima sektorima. Tako omogućavaju sveobuhvatnu edukaciju. One najuspješnije imat će priliku izlagati svoje radove tijekom 2025. u tri europska grada: Milano, Ljubljana, Labin. U sklopu manifestacija i izložbi organiziranih od strane partnera projekta.

Blockchain Art Akademija

FLUX

Svrha projekta je pružiti umjetnicama potrebna znanja, platformu za prezentaciju i prilike za promociju u svijetu digitalne umjetnosti. Posebno se naglašava inovativni medij blockchaina. FLUX stvara jednake prilike u NFT umjetničkoj sferi, stavljajući umjetnice u središte svih aktivnosti.

FLUX nije samo o stvaranju prekrasne digitalne umjetnosti. To je i program osnaživanja umjetnica da izgrade uspješnu digitalnu karijeru. Naša radionica ih oprema potrebnim znanjem za predstavljanje njihovog rada online, povezivanje s globalnom publikom i pretvaranje njihove strasti u održiv izvor prihoda, izjavila je Klara Kovačević, stručnjakinja za digitalni razvoj u Googleu i jedna od mentorica na projektu.

Blockchain Art Akademija
Klara Kovačević

Polaznice će kroz interaktivne radionice i predavanja naučiti osnove blockchaina, kriptovaluta, digitalnih novčanika, NFT-a, potom osvijestiti utjecaj virtualne i proširene stvarnosti na umjetničko izražavanje. Naučit će kako kreirati izložbu u metaverseu te kako izraditi NFT na nekoliko različitih platformi. Kroz primjere će im se približiti kako da svoje radove predstave široj publici kroz različite kanale. Veliki naglasak je na marketingu i kako iskoristiti prisutnost na društvenim medijima, koliko je važno imati profesionalni portfolio i web stranicu, kako napraviti dobru strategiju digitalnog marketinga, kako uključiti followere i publiku, koliko je važno ispričati dobru priču publici/ torytelling. Isto tako polaznice će dobiti uvid u zakonodavne okvire i intelektualno vlasništvo na razini Europske unije.

Blockchain Art Akademija
Vanja Žanko

Digitalni napredak

Naš je cilj nadahnuti i opremiti umjetnike znanjem i alatima za napredovanje u digitalnom okruženju koji se ubrzano razvija, njegujući kulturu suradnje i inovacije. Moram priznati da sam uzbuđena vidjeti kako će sudionice iskoristiti ovu prilike za napredak u svojim karijerama i pridonijeti dinamičnom polju digitalne umjetnosti. Imamo priliku zajedno oblikovati sutrašnjicu u kojoj suvremena umjetnost iz naše regije igra ključnu ulogu na globalnoj umjetničkoj sceni, istaknula je Vanja Žanko predsjednica Nomada – Hrvatskog ureda za suvremenu umjetnost te također jedna od mentorica akademije.

A koliko je važno biti digitalno prisutan objasnio je jedan od mentora akademije, Nik Kolveshi Radlović, osnivač Kolekcionarta, prve hrvatske digitalne platforme za popularizaciju hrvatske umjetnosti:

Prednost digitalnih platformi i društvenih mreža je što nam omogućuju da dođemo do publike gdje god da se ona nalazila. Ključ uspjeha je u građenju zajednice koja je angažirana je kvaliteta, konzistentnost i autentičnost sadržaja koji im se servira. Bilo da je on informativan, edukativan ili promotivan. Međutim, najljepši dio bavljenja umjetnošću je interakcija. Tako da su događanja gdje se ljudi fizički okupljaju neizostavan dio promocije i popularizacije umjetnosti.

Blockchain Art Akademija
Nik Kolveshi Radlović

Prijava na program je jednostavna. FLUX poziva sve zainteresirane umjetnice da kroz kratku izjavu opišu sebe i svoju umjetničku praksu te pošalju nekolicinu fotografija koje najbolje prikazuju njihov rad (maksimalno pet djela, bilo digitalnih ili fizičkih) na fluxprojecteu@gmail.com ili putem forme na web stranici projekta do 30. kolovoza 2024. godine. Sudjelovanje u programu je besplatno, a odabrane sudionice će dobiti sve potrebne resurse i materijale bez ikakvih troškova.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori