Jeste li čuli za 8D glazbu? Donosimo sve što trebate znati o ovom viralnom audio fenomenu

Ljudi se okreću različitim i novim interesima kako bi bolje podnijeli trenutnu izolaciju, a kada je u pitanju zvuk, 8D glazba oduševljava ljude diljem svijeta. Radi se o relativno novoj vrsti zvuka, pri čemu producenti uređuju pjesme na poseban način koji vam omogućuje da osjetite glazbu oko sebe, gotovo kao da ste na kakvoj svirci ili festivalu.

Slušalice su obavezne

8D glazbu slušajte sa slušalicama kako biste pravilno osjetili efekte ove nove tehnologije. Ovo je prvi put da pjesmu možete čuti sa svojim mozgom, a ne ušima. Koliko god suludo ovo zvučalo, istina je. Glazbu biste trebali osjetiti izvana, a ne iz slušalica. Za pravilno i najbolje iskustvo slušanja prvo vam trebaju slušalice, a onda nedostaje samo još odabir glazbe. Kako biste našli 8D glazbu bit će vam dovoljno jedno kratko pretraživanje na YouTubeu. Za početak preporučamo mix Pentatonixa i Billie Eilish koji je nastao uz pomoć 8D tehnologije i koji postaje sve popularniji, a možete ga naći u nastavku.

Pojam ‘8D glazba’ nikome zapravo ništa ne znači jer u zvučnoj produkciji ne postoji osam dimenzija. To je jednostavno uređivanje audio zapisa s efektom koji zvuku daje nove kvalitete, poput osjećaja da se glazba zapravo kreće oko vas. Taj efekt se postiže tehnikom izjednačavanja i pomicanja. Pomicanje je sposobnost distribucije zvuka na različitim audio kanalima. Slušalice imaju dva fizička kanala: lijevi i desni, a zvuk se može pomicati lijevo ili desno. Također, može se odabrati određeni zvuk koji će reproducirati samo jedna ili druga slušalica.

Foto: Pexels, YouTube

1