Tanja i Iva svakodnevno pomiču granice i podsjećaju nas kako ostati u ritmu promjena

Tanja i Iva svakodnevno pomiču granice i podsjećaju nas kako ostati u ritmu promjena

Tanja Židić i Iva Mustapić

Tehnologija je ušla u sve pore naših života, kako se to lijepo kaže, a što lijepog kažu Iva i Tanje, IT cure iz RBA banke, pročitajte malo niže. Jesu li IT-jevci vanzemaljci, kako je raditi u Scrum timu i što čini dobrog developera dobrim, znaju one. Bez brige, nema tu teških riječi, računarskog žargona, te nula i jedinica, ovo je čisti IT na ti.  

  • Iva i Tanja, iako je tehnologija u neku ruku totalno prožela naš život, zapravo većina nas malo zna o njoj. Kod vas je situacija upravo suprotna. Što vas je tom svijetu privuklo kad ste tek počele raditi, a zašto vas fascinira i danas?

Iva: Rekla bih da je to pitanje moje osobnosti. Uvijek me zanimalo kako stvari rade i kako si olakšati posao. Još odmalena sam s tatom popravljala auto, željela sam znati kako auto uopće funkcionira. Jer, u to vrijeme kompjuteri i Internet su bili tek u povojima. Kasnije sam taj stav prenijela i na posao. Kako funkcionira neki program? Koja su pravila igre? Može li se nešto napraviti bolje i brže? Ta pitanja mi se stalno javljaju. Volim neprestanu promjenu tehnologije, nove izazove i konstantno učenje. To me uvijek motivira. 

Tanja Židić

Tanja: Ono što me privuklo u IT je osjećaj stvaranja nečeg od totalne nule do nečega što radi. I ne samo da radi, već koristi ljudima. To mi je fascinantno. Kreneš od nula linija koda do programa ili aplikacije koja funkcionira i pomaže. Primjenjivost IT struke je ono što je čini uzbudljivom i zanimljivom. Računarstvo i programiranje se može primijeniti na doslovno svaki dio života i to je ono što me drži totalno nabrijanu na ovaj posao. Znaš da uvijek može više, bolje i jače. Tome težim, želim napredovati, učiti i razvijati se. 

  • Tijekom karijere ste se uspjele izbrusiti iz pozadinskih uloga u timu do glavnih karika u lancu. Danas tako žonglirate s više zadataka, uloga i zadaća u svom poslu. Koliko je važno u IT-u biti prilagodljiv, sklon promjeni i svestran u poslu?

Iva:  U IT-u je to vrlo važno. Nemate priliku zastati u vremenu i tamo ostati, jer te vrlo brzo pregaze. Moraš stalno učiti i biti u ritmu promjena koje dolaze, a one su sve brže. Istovremeno, treba voditi brigu o postojećim „starim“ stvarima koje se ne smiju zaboraviti niti zapustiti. Sada je sve IT, sve je na internetu – škola, banka, dućan, posao… Teško je ostati „on top of the things“ ako stalno ne radiš na sebi. 

“IT industrija nikada ne spava”

Tanja: Točno, IT industrija nikada ne spava. U današnjim vremenima kada se IT tehnologije mijenjaju dok trepneš, prilagodljivost je po meni jedna od važnijih stvari. Moraš biti sklon promjenama i pomalo svestrana osoba. Mislim da je važno imati otvoren um i želju za znanjem. Kada jednom ovladaš nekim terenom ili tehnologijom, nije problem prebaciti se na nešto drugo ako si spreman učiti. 

  • Kod vas se ne radi po onom klasičnom principu ‘ti imaš svoje, ja imam svoje’. Konkretnije, pojedinci postaju sposobni za razne zadatke, a eksperti su barem za jednu. Kako ste i same prihvatile taj koncept rada, koliko je izazovno uvijek biti spreman na svaku situaciju?

Iva: Da. Svi polako prelazimo iz svojih komfornih zona i ulazimo u ekspertne domene. To je super, jer ne sjediš i ne čekaš da netko drugi odradi svoj dio posla, već si sam pomogneš. A tako i lakše razumiješ kako tvoj dio posla utječe na druge. Još uvijek smo novi u tome, ali se definitivno razvijamo u tom smjeru. Biti spreman na svaku situaciju je ponekad teško, ali ovakav način razmišljanja ubrzava cijeli proces.

“Volim raditi stvari koje me tjeraju da se propitkujem”

Tanja: Kako i sama radim u scrum timu, tako me oduševljava raditi s ekipom koja ima širinu znanja i spremni su na razne zadatke. Osobno me je uvijek zanimalo jako puno područja naše struke, znatiželjna sam oko svega. Ovakav koncept rada prihvaćam objeručke jer rado učim od kolega. Volim raditi stvari koje me tjeraju da se propitkujem. To čini posao zanimljivim i dinamičnim. Također, želim biti uključena u što je više stvari moguće, jer je to najbolji lijek protiv monotonije.

Iva Mustapić
  • U jednu ruku balansirate ne samo zadacima već i sami ljudima. I to onim različitih profila – iz svijeta biznisa i iz svijeta IT-a. Što je tu ključ komunikacije, kako pristupate razno raznim tipovima ljudi?

Iva: Moji su počeci u biznis svijetu, ali sam prošla cijeli put: od korisnika programskih rješenja do izrade zahtjeva prema IT-u. Znam kako razmišljaju i jedni i drugi i jasno mi je zašto dolazi do nerazumijevanja. Često zaborave postavljati pitanja kada im je nešto nejasno, jer misle da neće razumjeti ili da nije važno razumjeti, dok druga strana ne objašnjava jer vjeruje da je sve jasno. Iskustvo rada s „obje strane mjeseca“ je neprocjenjivo. Poslovni i IT svijet ne mogu jedan bez drugog, a tajna dobre komunikacije je razumijevanje. Skoro kao da pokušavate nule i jedinice pretvoriti u korisniku razumljiv jezik i obratno. Recimo, poput prevođenja jednog jezika na drugi, ali onaj drugi baš ne govoriš tečno, pa se služiš opisnim rečenicama. Ali, kad si daš malo truda i educiraš korisnika (i on tebe) na kraju imate zajednički jezik koji oboje razumijete. 

Tanja: Uloga dobrog developera nije samo developerski posao. Jako je važno razvijati komunikacijske vještine. Dobra komunikacija, s kolegama ili korisnicama, može spasiti dan, uštedjeti vrijeme ili čisto potvrditi da si nešto dobro napravio. Također, ta vještina te izdvaja od konkurencije na tržištu. Ključ dobre komunikacije je biti otvorenog uma i bez predrasuda, ući u komunikaciju otvoreno i spreman na dijalog. Dobro slušati drugu stranu, prihvatiti komentare i naći kompromis.

  • Što ne znamo o svijetu IT-a, a trebali bismo? Postoje li glavne zablude koje biste voljele ovom prilikom skroz demantirati?

Iva:  Svijet IT-a je sve veći i veći i lako se izgubiti. Čak i iskusnim IT-jevcima. Ako kreneš istovremeno u svim smjerovima, vjerojatno ćeš se zapitati – kamo to idem i shvatiti da možda stojiš u mjestu ili da se stalno vraćaš na početak. Zato je bitno odrediti cilj koji želiš postići, s vremena na vrijeme provjeravati ideš li u ispravnom smjeru, te, ako je potrebno, korigirati. Također, IT je dugo smatran muškim svijetom, ali se taj trend mijenja i sve više žena radi u IT-u. Rekla bih da smo bolje organizirane i možemo raditi više poslova istovremeno, a svakako se lakše nosimo s održavanjem dokumentacije. Volimo da nam je sve pospremljeno i na mjestu, dok dečki vole taj kreativni nered. Naravno, nije baš sve tako crno/bijelo, već ima tisuću nijansi sive s obje strane. Upravo je spoj naša dva svijeta i načina razmišljanja idealan kako bismo iskoristili sve naše vrline i bili još bolji.

“IT je dugo smatran muškim svijetom, ali taj se trend mijenja, sve više žena radi u IT-u.”

Tanja: Mišljenje je o ljudima iz IT-a kao da su vanzemaljci koji rođenjem imaju čast biti u takvom sektoru. Možda zato neki gube nadu za odabir ove struke, jer misle da nisu dovoljno dobri. Ali, evo, sada bih ohrabrila svakog da napravi taj korak. Sve se može kad se hoće, samo treba upornosti. Nisam bila geek za tehnologiju prije upisa na fakultet, nisam se susrela s programiranjem i sama sam se znala pitati – je li ovo za mene, hoću li uspjeti. Ali, definitivno sam se pronašla u IT-ju i ponovno bih napravila isto. Dakle, samo hrabro, you can do it!

Foto: Tatjana Bukvić

Veliko hvala Hub Cooltura Pubu na ustupljenom prostoru za snimanje!

Učitati još
Zatvori