Tajna večera koja odvraća misli od tmurne jeseni

Tajna večera koja odvraća
misli od tmurne jeseni

Tajna večera 'Ispod mjeseca'

Koncept tajnih večera, koji se unatrag godinu dana pojavio i u Hrvatskoj, izazvao je veliko zanimanje dijela publike koji u tome još nije imao priliku sudjelovati. Činjenica da je lokacija održavanja skoro do posljednjeg trenutka tajna, a menu sasvim nepoznat, daje cijeloj priči dozu mistike, ali i one gotovo prave dječje znatiželje. Naposljetku, oni koji ostvare priliku sudjelovanja na tajnoj večeri, obično s iste odlaze puni pozitivnih utisaka, pogotovo zato što su doživjeli nešto sasvim novo i drugačije, nego što bi inače to imali priliku u restoranu ili u kućnoj atmosferi u društvu prijatelja.

Tajna vecera7

Vlastiti obol ideji tajnih večera, nedavno je odlučila dati i Anita Kozina, koju neki od vas sigurno znaju kao autoricu Veselog trbuha, bloga o slatkim, slanim, kreativnim i sretnim trenucima jednog veselog trbuha. Ona je jesen odlučila dočekati s novim projektom i tajnim večerama od kojih će svaka biti posvećena drugoj zemlji i kulturi, a sudionici do zadnjeg dana neće znati o kojoj zemlji se radi.

Tajna vecera5

Tajna večera ‘Ispod mjeseca’

Prva večera koju je organizirala, bila je posvećena zemljama Bliskog istoka, i to zato što neizmjerno voli putovati i ljudima želi prenijeti barem mali dio tih tradicionalnih okusa. Svoju prvu tajnu večeru nazvala je večerom ‘Ispod mjeseca’, a organizirala ju je u jednom sanjivom i od pogleda, čini se, sakrivenom vrtu u Vukovom Selu kraj Zagreba.

tajna vecera26

tajna vecera25

tajna vecera27

Na večeri su bila tri slijeda, koja su činili predjelo, glavno jelo i desert. Za predjelo, Anita je kreirala razne namaze od pečenih patlidžana, maslina, pečenih paprika i sušenih rajčica, humus s pistacijom… Zatim tu su bili ovčji sirevi Paške sirane, ovčja i kozja feta, suho voće, smokve i domaće lepinjice poznate i kao flat bread.

Tajna vecera3

Tajna vecera23

Tajna vecera29

Tajna vecera24

Tajna vecera6

Za glavno jelo posluživale su se janjeće kuglice s pistacijom u umaku od naranče i nara, zatim kofta, odnosno juneći ‘ćevap’ s mentom, cimetom, muškatnim oraščićem i pinjolima, jelo Shish Tawookcan – pileći ražnjići u umaku od jogurta, đumbira, češnjaka, mente i limuna, falafel, pečene paprike punjene prosom i slanim sirom, riža s paprikom u umaku od meda i đumbira, riža s brusnicama, grožđicama i šafranom, Tabbouleh salata i razni umaci od jogurta.

Tajna vecera4

Desert nije bio ništa manje oduševljavajuć: pečene breskve u medu poslužene su na grčkom jogurtu i posute pistacijom, a tu je bila i baklava od badema i kardamoma.

Tajna vecera28

Fina jela pratili su Pošip i Plavac, vrhunska vina Zlatan Otok vinarije, a za vrijeme deserta, na improviziranom platnu s projektora je pušten iranski film Djeca raja, što je atmosferu učinilo utoliko posebnijom. Reakcije uzvanika na prvu večeru bile su odlične, a publiku je prema Anitinim riječima najviše oduševilo nešto novo, što im nije ponuđeno na svakom koraku, kao i činjenica da nisu znali što ih očekuje.

Tajna vecera8

tajna vecera31

Tajna vecera20

U realizaciji večere pomogla je i suradnja s domaćim proizvođačima, koji su odlučili podržati ovakve ideje, a oni su redom bili Agropošta, Chefica, Mesnica Ravlić, Green Friends, Zlatan Otok – vina Plenković, Lepi Dečki Brewery, Boombar Liquer, OPG Džolan i Paška sirana. Anita je trenutno u traženju prostora za novu večeru, polako planira jelovnik, istražuje kulture i osmišljava dekoracije.

Tajna vecera19

Tajna vecera16

Tajna vecera10

Naravno, još uvijek ne otkriva kojim će zemljama ovog puta biti posvećena njena tajna večera, no sigurno je da će ona biti održana na zatvorenom, budući da se bliži hladnije vrijeme. Uskoro putuje i u Indiju te ono što tamo doživi na kraju planira prenijeti i drugima.

Tajna vecera9

 Još više o ovoj hedonističkoj večeri pronaći možete na njenom blogu Veseli trbuh, gdje su objavljeni i recepti jela u kojima su gosti uživali na Anitinoj večeri ‘Ispod mjeseca’.

Učitati još
Zatvori