Svi okusi djetinjstva kojih se sjećamo

Svi okusi djetinjstva kojih se sjećamo

okusi-djetinjstva-cover

Postoje ti okusi koji nas instantno teleportiraju u djetinjstvo, popodneva ispred stambene zgrade kada nam je najdraža zanimacija bila igranje gumi – gumija, školice i penjanje ili bolje rečeno veranje po krošnjama stabala obližnjeg parka. Da Madlene kolačić nije samo puki trenutak iz svima u srednjoj školi omraženog, a zapravo jednog od najznačajnijih romana 20. stoljeća, ‘U potrazi za izgubljenim vremenom’, dokazuju i ti okusi koji nas vraćaju u naše ‘izgubljeno vrijeme’ – osamdesete i devedesete godine dvadesetog stoljeća.

Pipi-sok

Okusi djetinjstva

Bilo je to doba bezbrižnog cjelodnevnog boravka vani, u kvartu, dolazaka kući nakon škole, ostavljanja školske torbe i bježanja van, među prijatelje, u razne društvene igre i bezbrižno provedene dane u igri. Nerijetko bi s tek nekoliko ušteđenih novaca kupili i slatkiš na obližnjem kiosku ili u lokalnoj trgovini. Veliki supermarketi i shopping centri onda nisu jednostavno postojali. Ušli bi u dućan gdje bi nas prodavačica znala i po imenu, znala je tko su nam roditelji i u tom toplom, domaćem okruženju, kupovali bismo razne slatkiše – od Efekta žvakaćih guma, Čunga Lungi, Hubba Bubba, žvakaće u tubi, Vau Vau bombona pa do mnogima i dalje omiljenih Eurokrem blok čokolada, biskvita CaoCao… Osvježenje smo pronašli u piću Pipi i Cockti, doduše tako smo se i dijelili, kao što se dijele ljubitelji vanilije i čokolade. Jednostavno bio si ili u Pipi ili u Cockta klanu.

cockta piće

Ljetno razdoblje uglavnom je bilo obilježeno sladoledima u bilo kojem obliku – od ružičastog Bubija (sada bi, ako ništa, barem zbog boje bio apsolutni hit!) pa do sladoleda u plastičnim lopticama koji su bili obavezan rekvizit svakog odlaska na plažu, a svima je u sjećanje spremljena legendarna reklama za sladoled Ledolina. No, da ne ostanemo samo na industrijskim okusima iz djetinjstva tu su i oni koje smo i priželjkivali i u obližnjim slastičarnicama na rivi – dok su roditelji pili svoj ice caffe mi smo ispijali ‘gusti sa šlagom’, a neki su nakon plaže guštali u Banana splitu, sada već svjetski kultnom sladolednom kupu.

Ipak, ima jedan okus koji je, vjerujemo svima bio sastavni dio djetinjstva tog doba – a to je mješavina morske soli od cjelodnevnog kupanja u moru i šnite kruha s pašetom i eventualna kriška rajčice. To je ipak taj pravi ‘kolačić Madlene’ koji nas instantno vraća u djetinjstvo ovog, ljetnog razdoblja.

sladoled u loptici

bubi-stari - Copy

caocao

čunga lunga 2

 

eurokrem

pez bomboni

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori