Svi koncerti i ostala super događanja koja ne smijete propustiti sljedeći tjedan u Zagrebu

Svi koncerti i ostala super događanja koja ne smijete propustiti sljedeći tjedan u Zagrebu

Izbor je stvarno veliki, no ono što će se, vjerujemo, mnogima dogoditi, jest da neće moći odoljeti niti jednom događanju sljedeći tjedan! Donosimo naš izbor događanja koje ćemo sigurno posjetiti, a s veseljem ih predlažemo i drugima. Zabava i odličan provod su garantirani!

Još danas navečer možete uloviti sami kraj Humans Right Film Festivala i pogledati odličan film u Zagrebu ili Rijeci. Human Rights Film Festival po šesnaesti put početkom prosinca zagrebačkoj i riječkoj publici predstavlja šarolik i uzbudljiv program, promovirajući kulturu ljudskih prava. Održava se od 2. do 9. prosinca u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac te brojnim drugim lokacijama, a od 6. do 9. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.

16. Human Rights Film Festival – Pobunjena želja

Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova — publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine. Posebno smo zadovoljni što će upravo na ovogodišnjem HRFF-u svoje hrvatske premijere imati zapaženi domaći autori, kao i oni iz regije. Tematski okvir smo ove godine naslovili “Pobunjena želja”, čime u filmskom i u popratnom programu reagiramo na sve pokušaje zabrane i razne “ne može” kojima nas svakodnevno bombaradiraju, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i koje se ne daju impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Prezentirat ćemo želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i koja kaže da je jedan drugačiji svijet moguć.

Najvažniji segment popratnog programa Festivala i ove godine jest Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb) koju radimo u suradnji s književnim klubom Booksa i Revijom malih književnosti, a održat će se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Nakon što su 2017. u Hrvatskoj gostovali autori s istočnog Mediterana, ove godine se predstavljaju zemlje Magreba. HRFF ima zadovoljstvo ove godine po prvi put ugostiti te uživo predstaviti Pussy Riot u Zagrebu, koji će izvesti svjetsku premijeru svog performansa “Riot Days” u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom.

3. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Kulturno informativni centar (KIC) od 8. do 12. prosinca 2018. organizira treće izdanje Arterie – tjedna filma o umjetnicima u sklopu kojeg će biti prikazano devet žanrovski eklektičnih filmskih ostvarenja koja problematiziraju život i opus umjetnika koji stvaraju u različitim medijima.

Treće izdanje Arterie donosi presjek aktualnih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice – gledat ćemo između ostalih nagrađivane filmske posvete ikoni 60-ih i bivšoj članici Velvet Undergrounda Nico, konceptualnom umjetniku i aktivistu Josephu Beuysu, najvećim poslijeratnim pjesnicima Ingeborg Bachmann i Paulu Celanu, skandinavskom majstoru istančane psihološke drame Ingmaru Bergmanu, te svjetski poznatom slikaru uličnih murala Banksyju. Filmovi će biti popraćeni predavanjima, razgovorima i predstavljanjima knjiga koji će pojedine karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao paradigmu i uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti.

Advent na Europskom trgu – 2. tjedan

Jedini trg s 1000 ♥, najveći plesni podij na otvorenom, mjesto u samom ♥ Zagreba s najtoplijom blagdanskom atmosferom i polazišna točka za sve adventske aktivnosti ukratko- #EUadvent!

U novom izdanju držimo se provjerenog recepta- urbani program, više od 30 kućica s originalnom ponudom autohtonih hrvatskih i europskih suvenira, gastro delicija iz svih dijelova Lijepe naše i raznih europskih zemalja te napitaka koji griju dušu i tijelo.

A sve je to tek uvertira u sjajna druženja koja vas očekuju u samom srcu Zagreba. Pogledajte što su sve pripremili u drugom tjednu programa i vidimo se na Europskom! ♥

NEDJELJA 9. 12. 2018.
11:00 – 13:00 h: Deset štafelaja nedjeljom
19:00 – 22:00 h: Fat Friends – live DJ set

PONEDJELJAK 10. 12. 2018.
20:00 – 22:00 h: Soulful Monday Sessions: The A – live

UTORAK 11. 12. 2018.
20:00 – 22:00 h: Mačci – live

SRIJEDA 12. 12. 2018.
18:00 – 20:00 h: Gadjo Manouche – live
20:00 – 22:00 h: hrwoE – live DJ set

ČETVRTAK 13. 12. 2018.
20:00 – 22:00 h: Joe Pandur Disco Boogie – live

PETAK 14. 12. 2018.
18:00 – 20:00 h: Tena & Vid – live
21:00 – 22:00 h: Franka Batelić – live

SUBOTA 15. 12. 2018.
11:30 – 15:00 h Špica by Jazzozo – live DJ set
20:00 – 22:00 h White Box – live

Josipa Lisac – koncert posvećen Karlu Metikošu

Josipa Lisac, najveća hrvatska pjevačka diva svih vremena, svoj će tradicionalni zagrebački koncert u čast Karla Metikoša ove godine po prvi puta održati u Laubi čiji je jedinstveni ambijent kao stvoren za gracioznost ove glazbene ikone.

Već više od 2 desetljeća, 10.12. rezerviran je za Josipine koncerte za Karla, a prosinačka slavlja glazbe i ljubavi do sada su tako posjetila gotovo sve zagrebačke koncertne dvorane, klubove, sportske dvorane pa čak i prostore na otvorenom.

Prvi veliki Josipin koncert u impozantnoj Laubi također će tradicionalno biti i njezin posljednji u kalendarskoj godini, kojim će završiti još jedna njena izuzetno uspješna koncertna godina. Josipa je ove godine nastupila u Podgorici, Beogradu, Sarajevu, Skopju i na Krku te u Zurichu, a pred njom su i inozemna gostovanja u Goteborgu, Stockholmu i Munchenu. Posebno se tu ističe koncert u Stockholmu u listopadu, gdje će Josipa nastupiti u sklopu cijenjenog Stockholm jazz festivala.

Ulaznice za koncert u Laubi mogu se kupiti od 24.09.2018. na Eventim prodajnim mjestima te na www.eventim.hr po cijeni od 230 kn za sjedenje te 170 za stajanje.

Bravo: 2-3 tjedna dosta adventa

Već dugo nije održana izložba “3 dana dosta” u zagrebačkom Bravu, zato se posebno veselimo što ćemo u Utorak, 11. prosinca, u 17 sati ispod spomenika Đoniju Bravu okupiti se u Bravo <8. Zajednički će i službeno otvoriti 2-3 tjedna dosta adventa – ad hoc prodajno/izložbenu galeriju grafika, keramike, zlatnih mački koje mašu i majica na kojima helveticom piše Srijeda 36 Mountains Festival (grafike), Jan Kran i Kristina Volf (razglednice), Daria Lilliput (keramika) i agencija Utorak (majice i mace).

Muzej Realnosti u Tunelu Grič

Druženjem s UNICEF-ovim ambasadoricama dobre volje Bojanom Gregorić Vejzović, Majom Vučić i Mirnom Medaković Stepinac te simboličnom humanitarnom prodajom unikatnih lutkica koje su bile dio eksponata Čekajući obitelj, u utorak 11. prosinca, na 72. rođendan UNICEF-a, završava jedinstvena interaktivna priča četvrtog Muzeja realnosti. Za vrijeme obilježavanja UNICEF-ova rođendana u Tunelu Grič, od 18 do 20 sati, posjetitelji će moći ovim posebnim lutkicama pružiti novi dom i na taj način pomoći da svako dijete u Hrvatskoj odrasta u toploj i brižnoj obitelji.

Kao što najvažnija stvar u životu nije stvar, tako ni igračke ponekad nisu samo — igračke. Jedinstvene, rukom šivane, krpene lutkice koje su izradili UNICEF-ovi volonteri kao dio impresivnog eksponata u zatvorenom rukavcu Tunela Grič predstavljale su djevojčice i dječake bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a posljednjeg dana održavanja Muzeja imat će posebnu misiju – pomoći djeci i prenijeti poruku o važnosti odrastanja u brižnom obiteljskom okruženju za svako dijete. Sredstva od prodaje jedinstvenih UNICEF-ovih lutkica prikupljaju se za razvoj udomiteljstva djece i podršku udomiteljskim obiteljima.

Tijekom 11 dana UNICEF-ov Muzej realnosti  u Tunelu Grič povezao je više od 20 000 posjetitelja sa stvarnošću najugroženije djece iz Hrvatske i cijelog svijeta te im na taj način omogućio da svijet pogledaju kroz njihove oči, nakratko zakorače u živote djece koja čekaju obitelj i upale simbolično svjetlo u tunelu stvarnosti. Mnogi posjetitelji odlučili su podržati programe za djecu, priključivši se rastućoj obitelji Čuvara djetinjstva, redovnih donatora UNICEF-a, a u isto vrijeme zabilježen je i porast poziva na besplatan broj 0800 8282, na koji se javilo više od 30 potencijalnih udomitelja.

Muzej realnosti otvoren je do utorka, 11. prosinca. Radno vrijeme Muzeja je svaki dan od 9 do 22 sata, dok će se humanitarna prodaja u društvu Ambasadorica dobre volje održati u utorak od 18 do 20  sati. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje. Muzej realnosti 2018. održava se u sklopu Adventa u Zagrebu, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Partibrejkers | DAN #2 / VIB B-day

Partibrejkers je rock ‘n’ roll stroj pokrenut u kasno ljeto 1982. godine. Punk energija, blueserska duša i garage stav komponente su koje beogradsku grupu Partibrejkers i njezinog frontmena Caneta čine za jedne od najutjecajnijih i najomiljenijih rock ‘n’ roll pojava na ovom našem području. Biografija Paritbrejkersa sočna je baš kao i njihovi klasici kojih nam ‘nikad’ dosta’: ‘Hiljadu godina’, ‘Prsten’, ‘Mesečeva kći’, ‘Kreni prema meni’, ‘Sunca sin’, Najbolje se putuje…’, ‘Hipnotisana gomila.

Prvu ploču snimljenu za Jugoton i s produkcijskom podrškom Koje iz Disciplin A Kitchme izbacili su ’85. godine pa s njom osvojili poštovanje velikog broja rock publike. Unatoč dobrim reakcijama na debi, bend iste godine prolazi kroz prve krize; najprije im Jugoton nakon preslušavanja novog materijala odbija izdati drugu ploču, onda Menza napušta bend, a s krajem godine dolazi i kraj postojanja benda.


Šest mjeseci nakon kraha, Partibrejkersi u promijenjenoj postavi ponovno pale motore, sviraju koncerte, snimaju nove materijale koje opet nitko ne želi objaviti. Napokon, godine 1988. Jugoton ih još jedanput prima pod svoje skute pa im objavljuje album danas znan kao ‘Partibrejkers II’ iako mu je naslov trebao biti ‘Kobila i pastuv preljubnik’, ali je dizajner zaboravio staviti naslov na omot. Novi album ponudio je nove avanture koje su slušatelji odlično prihvatili, a ni MTV nije ostao imun obzirom da je snimio prilog o bendu.

Sa studenim 1989. stigao je i treći album za čije je ljepljive pjesme ‘Kreni prema meni’, ‘Zemljotres’, ‘Hipnotisana gomila’ i ‘Ono što pokušavam’ zaslužan i Srđan Gojković Gile koji je pomogao u ulozi ritam gitariste.

Godine 1990. Paribrejkersi su odsvirali posljednju jugoslavensku turneju. Rat je napravio prve korake i u Bosni, a članovi Ekatarine Velike, Električnog orgazma i Partibrejkersa osnovali su projekt grupu Rimtutituku u okviru koje su snimili antiratnu pjesmu ‘Slušaj ‘vamo’ koju su izbacili uz pomoć Radija B92 i koju su promovirali kružeći beogradskim ulicama na kamionu 8. Marta 1992. godine. Tijekom ratnih godina Partibrejkers su u Hrvatskoj bili zabranjeni, a oni su uz svoje razne poraze i pobjede svirali koncerte u Sloveniji, Makedoniji i nekim europskim zemljama, objavljivali kompilacije, razilazili se, okupljali pa snimali nove materijele. 1998. godine ponovno su se vratili u Sarajevo, a u Hrvatskoj su prvi koncert održali tek početkom novog milenija. Ovo će biti drugi put da stižu u Vintage Industrial i to nakon 3 godine kako bi proslavili 6 rođendan Savske 160.

Elemental – XOXO – Zagreb

Bend Elemental u 2018. godini slavi 20 godina postojanja, a za svoje je poklonike pripremio niz iznenađenja koje će im kroz godinu predstaviti. Vrhunac slavlja dogodit će se 14. i 15. prosinca u Tvornici Kulture, a dvodnevni spektakl “XOXO” grupa je zamislila u netipičnoj izvedbi.

Ulaznice u prodaju kreću u četvrtak, 14. lipnja, a u ponudi će se naći jednodnevne i dvodnevne ulaznice. Cijena jednodnevnih iznosi 60 kn do 26. kolovoza, 70 kn do 13. prosinca te 90 kn na sam dan pojedinog nastupa. U prvom, ljetnom early bird rangu cijene moći će se kupiti i dvodnevna ulaznica za po 95 kn. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13) i Aquarius CD Shop (Varšavska 13), na svim prodajnim mjestima Eventima i online na www.eventim.hr.

Foto: Lice grada (cover foto), promo

Učitati još
Zatvori