Ova sočna čokoladna torta (švedski: Kladdkaka) je jedna od najpopularnijih slastica u Švedskoj, a njezinoj popularnosti ide u prilog to što je tako jednostavna za napraviti. Trebate samo nekoliko osnovnih sastojaka kao što su jaja, tamna čokolada, maslac i šećer za ovu sočnu tortu koja neće razočarati nijednog ljubitelja tamne čokolade. Posebno volimo ovakve torte koje ne moraju izgledati savršeno već im njihov ‘rustikalni’ izgled daje dodatni šarm!
Postoje varijante s brašnom, a ovaj je inspiriran receptom bez brašna s bloga Call Me Cupcake Linde Lomelino, jedne od najpoznatijih švedskih blogerica i fotografkinja hrane.
Kako bi izbjegla upotrebu rafiniranog šećera, Lili s bloga Travelling Oven koristila je kokosov šećer koji je manje sladak i ima manji glikemijski index, a vi naravno odaberite po svom ukusu.
I budući da u tortu ide tako malo sastojaka, preporučujemo da koristite one najkvalitetnije. U ovoj su slastici domaća jaja iz organskog uzgoja i kvalitetna čokolada sa 70% kakaa. Ukrasite je čokoladnim jajima i dobit ćete idealnu tortu za vas uskršnji stol!
Sastojci:
250 g maslaca
250 g tamne čokolade
1/3 šalice (100 ml) jake kave ili vode
4 veća jaja, na sobnoj temperaturi
2/3 šalice (150 g) šećera (ja sam koristila kokosov šećer)
1 žličica vanilin ekstrakta
prstohvat soli
Ukrašavanje: šećer u prahu i čokoladna jaja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 ºC. Pripremite kalup za torte (promjera 22 – 24 cm), namastite ga i obložite papirom za pečenje.
Stavite maslac i čokoladu u posudu srednje veličine i zagrijavajte na laganoj vatri dok se potpuno ne otope i povežu, povremeno promiješajte. Odmaknite s vatre i umiješajte kavu ili vodu, ostavite da se lagano ohladi. U većoj posudi za miksanje izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin ekstraktom dok ne dobijete laganu pjenastu smjesu. Umiješajte čokoladnu smjesu u smjesu dobivenu miksanjem jaja i šećera, dodajte malo soli i promiješajte da se poveže.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za torte i pecite 40-45 minuta (nemojte prepeći!). Izvadite iz pećnice i ostavite da se torta dobro ohladi (moze i u frižideru) prije nego što je izvadite iz kalupa i pripremite za serviranje. Ukrasite tortu šećerom u prahu i čokoladnim jajima. Dobar tek!
Foto: Lili Basic Capaccetti