Sva Halloween događanja na jednom mjestu

Sva Halloween događanja na jednom mjestu

Pred nama je jedna od najluđih noći u godini. Noć kada možete biti što god poželite i noć kada najzabavnije susreće najstrašnije! Što se sve događa na Noć vještica ili Halloween, pročitajte u nastavku…

Edo Maajka i Prikaze

Neupitna veličina balkanskog rapa Edo Maajka vraća se 31. listopada u užarenu klupsku atmosferu Vintage Industriala. Koncert na sam Halloween bit će prigodno dočekan proslavom 18 godina od nastanka hita „Prikaze“ kojim je već u počecima karijere iskočio na sceni kao izuzetno maštovit i originalan autor.

Naširoko smatran jednim od najboljih MC-a ovih prostora, nakon šest godina diskografske pauze albumom „Put u plus“ (2018.) napravio je bombastičan povratak. Uz obilje pohvala i nagrada glazbenih znalaca, njime je privukao i velik broj zrelije publike s obzirom na odmicanje od generalnih ljudskih i društvenih opservacija, a uz veći fokus na osobne životne situacije i probleme. S albuma je svježe izašao video spot za singl „Put u plus“ čiji su kadrovi snimljeni na spektakularnom koncertu održanom krajem prošle godine u prepunom Domu sportova.

Ovakav novootkriveni, najzreliji Edo dosad fantastično je prihvaćen u live formi s novim bendom, no za nastup u Vintage Industrialu najavljuje old school varijantu s DJ-em kako bi se opakim beatovima još bolje uklopio u mračni Halloween tulum. U fokusu nostalgijom obojenog nastupa bit će svakako rane pjesme poput spomenutog hita „Prikaze“, „Mahir i Alma“, „Pržiiii“, „Bomba“, „Ni sikiriki“, „Znaš me“ i mnoge druge zbog kojih je zaslužio status legende.

U post ratnom vremenu, Edin glavni okidač inspiracije za tekstove bila je socijalna nepravda, a svojim je lekcijama o ljubavi nasuprot mržnji rešetao sve društvene slojeve. Ismijavanje predrasuda, strahova i ekstremizma bili su njegova metoda da takvim pojavama oduzme moć. Uvijek iskren i prirodan, vječiti optimist izuzetno vedrog duha, u sadašnjem vremenu kada je hip hop postao mainstream zbog svoje pristupačnosti ostao je jedan od najpozitivnijih glazbenika regije i iskusan žongler riječima koji još uvijek ima puno toga za reći.

Ulaznice

Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 70 kuna, dok će na dan koncerta biti potrebno izdvojiti 90 kuna. Pretprodajna mjesta:

• Dirty Old Shop (Tratinska 18)
• Vintage Industrial / Grif (Savska 160)
• Entrio.hr – http://bit.ly/PRIKAZE

Fokus: Halloween u Tuškancu

Halloween u kinu je klasičan izlazak i zapravo nemo boljeg od dobrog horora na 31. listopada. Kino Tuškanac donosi izbor od četiri filma, ultimativnih horor klasika, koje jednostavno morate pogledati. Raspored projekcija pročitajte ovdje.

Suspiria

igrani, horor, Italija, 1977.,Dario Argento

Tijekom druge polovine 70-ih godina mlada Amerikanka Suzy Bannion stiže u Njemačku, s ciljem upisa na prestižnu baletnu akademiju u Freiburgu. Jedne olujne večeri stigavši pred zgradu akademije, naiđe na zatvorena vrata koja joj nitko ne otvori unatoč zvonjavi i čudnoj ženi koju zamijeti. Dok odlučuje prenoćiti u hotelu, Suzy ne zna da će te večeri biti okrutno ubijena jedna od polaznica akademije, užasnuta djevojka Pat. Kad se sutradan vrati, Suzy će vrata otvoriti gospođica Tanner, formalno ljubazna no hladna i distancirana glavna profesorica na akademiji. Nakon što se smjesti u sobi kod cimerice Olge, Suzy će noću čuti korake i neobične glasove te će ubrzo otkriti da i ostalo osoblje, poput zamjenice ravnateljice Madame Blanc i slijepog pijanista Daniela, čine hladni i rezervirani ljudi. Dok se sprijateljuje s kolegicom Sarom, Suzy će početi otkrivati neobične stvari i događaje u zgradi, od legla crva u sobi na katu iznad preko činjenice da je akademiju davno utemeljila vještica zvana Helena do zagonetne spodobe koja će ju jednog dana nečim zabljesnuti, te će Suzy postati anemična i tijekom plesa pasti u nesvijest.

Kultni horor sucenarista i redatelja Daria Argenta (Duboko crveno, Inferno, Phenomena) prvi je dio autorove neslužbene trilogije o silama zla koje pokušavaju doći na zemlju, trilogije koju zaokružuju naslovi Inferno i Treća majka. Ostvarenje uvrštavano na popise najstrašnijih filmova svih vremena najuspjeliji je Argentov film, tijekom rada na kojem je redatelj morao odustati od nekih inicijalnih zamisli. Tako su umjesto djevojaka baletnu akademiju trebale pohađati djevojčice stare samo 12 godina, no čelnici studija Seda Spettacoli te producent i Dariov brat Claudio Argento zaključili su da bi takav film bio odveć provokativan i zacijelo zabranjen, zbog čega je dob protagonistice i polaznica akademije povišena, ali su zadržani određeni naivni dijalozi.

U posljednjem filmu u karijeri hvaljene karakterne glumice Joan Bennett (Artisti i modeli, Žena u izlogu, Grimizna ulica), u kojem je odličnu ulogu ostvarila podrijetlom Puležanka Alida Valli (Treći čovjek, Senso), glavnu je rolu prvotno trebala tumačiti suscenaristica i redateljeva tadašnja djevojka Daria Nicolodi, no ona je naknadno zamijenjena Jessicom Harper (Fantom iz raja, Sjećanja na zvjezdanu prašinu, Shock Treatment). Riječ je o iznimno efektno stiliziranom i estetiziranom djelu koje imponira promišljenom uporabom raskošnog, jarkog i prezasićenog kolorita, sugestivnom režijom, ekspresivnom vizualnošću, sjajnom glazbom talijanskog benda Goblin koja izuzetno pridonosi atmosferičnosti cjeline, maestralnim kreiranjem ugođaja tjeskobe i straha, pametnim gradiranjem nadrealnih elemenata i horor-ugođaja te vrlo raspoloženim glumačkim interpretacijama.

Kino Tušlanac prikazuje novu 4K restauraciju filma Suspiria (Dario Argento, 1977) koju je radio Synapse films, a čiju je kolor korekciju nadgledao sam direktor fotografije.

Karneval duša

Carnival of Souls, igrani, horor, SAD, 1962.,Herk Harvey

Jednog dana uživajući u vožnji s dvjema prijateljicama, Mary Henry nepromišljeno pristane sudjelovati u utrci u kojoj njihov automobil bude izguran s mosta. Nakon pada u rijeku čini se da su se sve djevojke utopile, no nedugo potom Mary se izvuče iz rijeke prekrivena blatom i bez sjećanja na prethodne događaje. Tjedan dana kasnije ona odluči napustiti grad u kojem živi, preseliti se u malo mjesto u državi Utah i prihvatiti novi posao orguljašice u tamošnjoj crkvi, na zadovoljstvo mjesnog svećenika. Ubrzo nakon što se smjesti u lokalnom pansionu koji vodi gospođa Thomas, Mary će otkriti da ju progonu zagonetan čovjek koji izgleda poput duha. Da sve bude gore, uskoro počne shvaćati da ju ljudi kojima se obraća ne čuju i da ju nitko ne može vidjeti. Istodobno, sve više ju na neobjašnjiv način privlači napušteni paviljon na rubu grada.

Prvi i jedini dugometražni redateljski projekt Herka Harveyja, zapaženog dokumentarista i autora igranih filmova kratkog metra, izuzetno je uspio horor vrlo sugestivno kreiranog tjeskobnog ugođaja, kojemu pridonosi i sjajna glazba za orgulje koju je skladao Gene Moore, čest suradnik na dokumentarcima Roberta Altmana iz 50-ih godina prošlog stoljeća (Modern FootballThe Last MileHow to Run a Filling Station).

Djelo koje zapletom podsjeća na neke od klasičnih priča iz kultne serije Zona sumraka dugo je vremena ostao zanemaren od strane ljubitelja horora, da bi zanimanje za njega poraslo krajem 80-ih godina, ponajviše zahvaljujući tadašnjim video-izdanjima. Film razmjerno ´tanke´ priče koji među ljubiteljima žanra i filmofilima i danas uživa neosporan kultni status sugestivno je režiran, redatelj sjajno gradira tjeskobu i jezu, vješto se s otklonom prema ekspresionizmu poigravajući zvukom i sjenama, a zbog skromnog proračuna u njemu sam i tumači ulogu duha. Glasoviti David Lynch je Karneval duša uvrstio među svoje omiljene filmove, a film se toliko svidio Georgeu A. Romeru da je prema njegovim likovima oblikovao zombije iz antologijske Noći živih mrtvaca.

Egzorcist

The Exorcist, igrani, horor, SAD, 1973.,William Friedkin

Nedugo nakon što se poslom doseli u Washington, filmska glumica Chris MacNeil počne primjećivati neobične promjene u ponašanju i izgledu svoje 12-godišnje kćeri Regan. Isprva se čini da je riječ o shizofreniji, jer se djevojčica baca po krevetu, vrišti i udara o zid, no ubrzo će se pokazati da joj psihijatri, iznenađeni ozbiljnošću slučaja, ne mogu pomoći. Kad nesvakidašnja bolest nastavi napredovati, Chris odluči zanemariti liječnike i pomoć potražiti u crkvi. Naime, možda se radi o slučaju zaposjedanja, odnosno ulaska demona u ljudsko tijelo, i možda bi svećenici mogli pronaći pravi odgovor na Reganino sve teže stanje. Stoga Chris najprije kontaktira mladog svećenika Karrasa, koji služi u obližnjoj župi te koji se i sam bori s određenim problemima. Kad shvati da je riječ o teškom slučaju zaposjedanja, otac Karras će kao egzorcista angažirati iskusnog starijeg svećenika Lancastera Merrina.

Godine 1974. od deset nominacija za Oscara ovjenčan onima za najuspjeliji adaptirani scenarij i najbolji zvuk, te iste godine od sedam nominacija za Zlatni globus nagrađen onima za najbolji film, redatelja, scenarij i sporednu glumicu (Linda Blair), antologijski horor redatelja Williama Friedkina (Francuska vezaŽivjeti i umrijeti u Los AngelesuUbojiti Joe) impresivna je adaptacija istoimenog romana Williama Petera Blattyja, koji je svoju prozu sam pretočio u scenarij. Jedan od ključnih i prijelomnih naslova u okvirima žanra horora kontroverzno je i često osporavano, ali i iznimno provokativno i istinski zastrašujuće ostvarenje koje se može interpretirati u ključu buđenja seksualnosti kod djevojčice na početku puberteta te istjerivanja ´zla´ seksualnosti iz nje.

Feministička kritika film je dočekala kao manifest nepristajanja patrijarhalnog društvenog uređenja predvođenog Katoličkom crkvom na žensku seksualnost, buđenje koje je prikazano na iznimno intenzivan, provokativan i dotad neviđen način. Friedkinov redateljski prosede kreiranje suptilnog ugođaja i gradiranje tjeskobe kombinira sa strategijom šoka, stvarajući u svim segmentima dojmljivo djelo, od glazbe u kojoj odzvanja instrumental Tubular Bells Mikea Oldfielda, preko fotografije Owena Roizmana (Francuska vezaTV mrežaTootsie) do sjajnih interpretacija glumačke postave predvođene također oskarovkom Ellen Burstyn (Posljednja kino predstavaAlice više ne stanuje ovdje, Rekvijem za snove) i maestralnim Maxom von Sydowom (Sedmi pečatDjevičanski izvorHannah i njezine sestre).

Brojni su zanimljivi detalji vezani uz nastanak jednog od najznačajnijih filmova svih vremena, poput toga da je pisca Williama Petera Blattyja, inače autora uspjelih komedija, novčana oskudica prisilila da se okuša u žanru horora i zaplet djela kreira prema istinitoj priči o navodno ´opsjednutom´ dječaku, toga da je u radu na filmu sudjelovao i pravi egzorcist, svećenik Thomas Bermingham, potom detalja o problematičnom izboru glumaca, prilikom čega su producenti priželjkivali angažmane tada velikih zvijezda Jane Fonda, Audrey Hepburn, Paula Newmana ili Jacka Nicholsona, do toga da je tijekom produkcije filma i nedugo nakon završetka snimanja poginulo čak 9 članova filmske ekipe. Već snimljena glazba cijenjenog Lala Schifrina (Prljavi HarryOstermanov vikend) naknadno je na Friedkinovo inzistiranje zamijenjena onom popularnog instrumentalista Mikea Oldfielda, a distribuciju filma pokušala je omesti i crkva.

Teksaški masakr motornom pilom

The Texas Chainsaw Massacre, igrani, horor, SAD, 1974.,Tobe Hooper

Mlada Sally Hardesty i njezin brat, paraplegičar Franklin, sa Sallyinim dečkom Jerryjem te prijateljima Kirkom i Pam putuju u svoj rodni kraj s ciljem posjeta navodno oskrnavljenom i opljačkanom grobu njihova djeda. Nakon što u vozilo prime autostopera, ubrzo će se pokazati da je on mentalno nestabilan te će, prije no što iskoči iz kombija, u njemu pokušati podmetnuti vatru i zarezati svoj i Franklinov zglob. Kad ipak stignu do obiteljske farme, Kirk i Pam će otići potražiti vodu i pritom neoprezno zaći na tuđi posjed. Ubrzo će postati plijen vrlo krupnog čovjeka s kožnom maskom na licu, koji će Kirka čekićem udariti u glavu a Pam objesiti na kuku za vješanje mesa te ju prisiliti da ga promatra dok motornom pilom komada Kirkovo tijelo. S napadima manijakalnog ubojice naoružanog motornom pilom, kao i članova njegove obitelji pljačkaša grobova i ljudoždera, uskoro će se suočiti i ostali iz njihove skupine.

Ideju za realizaciju svog drugog dugometražnog igranog filma, suscenarist i redatelj Tobe Hooper (Kuća straha, PoltergeistLifeforce) prema vlastitim je riječima dobio tijekom jedne adventske kupovine u shopping-centru, kada su ga drugi kupci slučajno gurnuli prema polici s motornim pilama. To ga je toliko razljutilo da je poželio zgrabiti jednu pilu i njome se obračunati s ostalim kupcima, i u tom se trenutku, kako tvrdi, pred njegovim očima počeo stvarati film. Konačni rezultat je još jedno kultno i prijelomno ostvarenje, prema mnogima i najuspjeliji Hooperov film u kojemu je redatelj već od naslova testirao do kojih granica nasilnosti i degutantnosti (se) smije ići na velikom ekranu, u nizu neovisnih horora 70-ih.

Hooper nije prvi istraživao granice nasilja i degutantnosti na filmu, ta titula pripada Wesu Cravenu (Posljednja kuća nalijevo), no njegov je projekt dočekan ´na nož´ te je imao problema s pronalaženjem distributera. Odbacivanjem klasičnih žanrovskih motiva Hooper je ponudio redefiniciju horora, u njegovu je filmu zlo iracionalno a nasilje divlje, antagonist Leatherface nije demonsko biće ni znanošću stvoreno čudovište, a autor ne poseže ni za bilo kakvim psihološkim ili kulturološkim objašnjenjima postupaka negativca i njegove obitelji. Također, riječ je o hororu bez konvencionalne privlačne junakinje ili naočitog junaka, nema gradnje suspensea, gledateljima se ne jamči sretan završetak s kažnjavanjem negativaca, a slično Noći živih mrtvaca u glumačkoj postavi nema nijednog poznatog imena, pa nema jamstva da će bilo koji lik živ dočekati odjavnu špicu.

Priča o Leatherfaceu kasnije je dobila čak sedam nastavaka ili prepravaka (posljednji naslova Leatherface iz 2017.), među kojima je najuspješniji podcijenjeni Teksaški masakr motornom pilom 2 iz 1986. godine, također u Hooperovoj režiji.

Hardcore punk halloween: CHEW, Beastie Buba

Za sam kraj mjeseca, maskirano masakriranje s novim došljacima iz Amerike i nikad boljim speed junacima u AKC Medici. KOncert počinje u 21 i 30, a ulaznice su dostupne po 30 kuna. Više detalja o koncertu saznajte ovdje.

C.H.E.W. (Chicago, Illinois)

Surovi, agresivni, brzi, kaotični. Savršen bend za večerno divljanje po prostorima mračnog Attack-a. Iako relativno skromne diskografije, pokrivaju sve oblike tupa tupa, tu-tu-pa i tu-pa-tu-tu-pa koje volimo. Izašli na Iron Lung i Drunken Sailor Records. Pametnome dosta!

Beastie Buba (Zg)

Ilitiga Eke Boys, najdraži nam speedpunxi u special edition helovinskom izdanju! Tko ovo propusti sramota za njega i njegovu cijelu familiju.

BSH presenta Día De Los Muertos

Lauba će i ove godine postati pravo Halloween mjesto! Detalji još nisu poznati, no tko se sjeća prošlogodišnjeg partyja zna da se radi o tulumu za pamćenje!

Više detalja uskoro možete saznati ovdje.

Say Hello to Your Little Scull Friend!

Pop up radionica oslikavanja lubanji održat će se 31. listopada u Ateljeu na br. 1.

Ako ste planirali tulumariti i obilježiti Halloween sa dobrom zabavom, opva radonica bit će savršena uvertira u jako dobar tulum! Navratite u Atelje na br.1 gdje vas čeka nebrojeno blijedih gipsanih lubanja koje samo čekaju da im bojom udahnete život. Bez straha uzmite kist u ruke i inspirirajte se bojama.

Uz bojanje lubanje čuti ćete i stručno vodstvo te naučiti o različitim stilovima poput onog meksičkog za La Dia de los Muertos. Više informacija saznajte ovdje.

Surogat Maškare

Još jedan party na Halloween, Noć Vještica, ili jednostavno – surogat maškaradni party jer još jedna super ideja za 31. listopada!

Dobro se maskirajte i zaputite u Surogat, na adresi Perottijeva 11 u Zgarebu. Dobar tulum je garantiran! Više datalja saznajte ovdje.

Strah u Tvornici

RNB Confusion & Sutra je subota present: Strah u Tvornici

Nakon prošlogodišnjeg ultimativnog tuluma Katastrofe koji je privukao preko 1500 mrtvih duša na dva floora sa 6 izvođača i posebnim gostom Edom Maajkom ove godine nova dimenzija straha ulazi u temelje Tvornice kulture. Pripremite svoje maske, pozdravite svoje najmilije i opremite se hrabroscu Bear Gryllsa jer nakon ove noći ili se budite kao heroj ili…

Vrijeme je da se suočite sa svojim strahovima, bio to strah od obaveze ili od petak trinaestog. Zaputite se smjera Tvornice kulture gdje će organizatori različitim suvremenim metodama rješiti vas svakog straha.

Prednost pri ulasku u Tvornicu straha imaju svi fanovi Sutra Je Subota i RNB Confusion-a, a svoj spas mogu potražiti u dvije različite zone – strah od poznatog i strah od nepoznatog, a za one koji žele upravljati akcijom spavašanja mogu se pridružiti u VIP komandni centar unutar sigurne zone. Svaka zona ima odgovarajući soundtrack, a čekaju vas i razna druga iznenađenja – ugodna i malo manje ugodna. Spasite se dok možete, jer upad na Halloween tulum za najbrže je 50kn, a svaki kontingent ulaznica je količinski ograničen.

Foto: Promo, Unsplash

Učitati još
Zatvori