Našli smo najljepše mjesto za promatranje Suza sv. Lovre
Našli smo najljepše mjesto za promatranje Suza sv. Lovre

Našli smo najljepše mjesto za
promatranje Suza sv. Lovre

Ako ste jedni od onih koji vole romantiku, sigurni smo kako ćete ovog vikenda uživati. Naime, nebo nam sprema predivne prizore poznate pod nazivom Suze sv. Lovre. Sve što vam treba kako biste večernje druženje u dvoje učinili još ljepšim jesu dekice, omiljeno piće i uživajte u večernjem razgovoru uz predivni spektakl na nebu.

Romantična večer pod zvijezdama

Meteorski roj Perzeida, poznatijih kao Suze svetog Lovre, ove će godine maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza, a nadamo se kako će uvjeti za promatranje biti dobri i da će nam vremenska prognoza ići na ruku. Stoga smo pronašli lokaciju idealnu za uživanje u ovom noćnom spektaklu.

Kulminacija 30. Zelenog ljeta u općini Fužine je jedinstven spektakl meteorskog roja Perzeidi, u narodu poznat kao i Suze sv. Lovre, koji će u subotu, 12. kolovoza od 19 sati oduševiti sve posjetitelje u kaubojskom Roswell selu gdje je snimana kultna filmska trilogija Winnetou.

Suze sv. Lovre

Neodoljivo kasnovečernje druženje pod goranskim nebom koje će biti obasjano nebeskim krijesnicama bit će upotpunjeno i interesantnim predavanjem Asteroidi, sjeme života koje će voditi astronom Dinko Brautović. Naime, znanstvena istraživanja pokazuju kako su neki spojevi bitni za pojavu života na planeti Zemlji došli iz svemira putem asteroida i kometa. Upravo o tome bit će riječ i tijekom ovog iznimno interesantnog, stručnog predavanja.

Suze sv. Lovre

Magična šetnja pod bakljama

Dakako, posjetitelje u Roswellu očekuje promatranje zvjezdanog neba teleskopom i magična šetnja pod bakljama do livade iznad Roswell sela gdje je predviđeno promatranje spektakularnog doticaja ostataka meteorskog roja Perzeidi sa zemljinom atmosferom. Tzv. Suze sv. Lovre su ostatci poznatog kometa Swift-Tuttle koji se nalaze na putanji naše planete. Komet koji jednom u 133 godine obiđe Sunce otkrili su davne 1892. godine američki astronomi Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle.

Općina Fužine sprema i brojna druga događanja, a više informacija pronađite na Facebook stranicama Ureda za turizam Općine Fužine.

Foto: PR, iStock, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori