Što uspješne žene rade na svakom poslovnom sastanku?

Bilo da je riječ o poslovnim sastancima unutar tvrtke ili o poslovnim sastancima s klijentima i partnerima, to nije ni malo jednostavan zadatak. Poslovni sastanci zapravo su početni koraci na putu do uspjeha jer mjesto je to iznošenja ideja, planova i prezentiranja projekata koji tek trebaju postati velika djela po kojima ćete postati prepoznatljivi i uvaženi u poslovnom svijetu.

No, cijeli proces oko osmišljavanja poslovnog sastanka i način na koji sudjelujete u sklopu istog, iziskuje mnoga znanja i vještine. Riječ je o šarenom kolopletu prezentacijskih vještina, umijeća jasnog definiranja zadataka i zaduženja, održivo postavljene vremenske linije, dodijeljivanju uloga u timu, ali i procjeni tržište te pomnom proučavanju i razumijevanju teme kojom se bavite.

Zbog svega toga, mnogi poslovni ljudi poslovne sastanke doživljavaju kao nužno zlo. Zato je važno biti spreman za svaki sastanak i briljirati. Što uspješne žene rade na svakom poslovnom sastanku, slijedi u nastavku.

Dolaze pomno pripremljene

Jedan od najgorih osjećaja a svijetu je da čujete kako vam šef kaže: “Gdje smo na ovom projektu?” I nemate pojma o čemu govori, jer ste usred iščitavanja vlastitih  e-mailova. Priprema je ključna za produktivan sastanak. Ako se radi o tjednom sastanku za koji ne morate ništa pripremati, samo 15 minuta prije sastanka izdvojite za brzi pregled, kako biste bili sigurni da se sami odlučujete za uspjeh.

Aktivno slušaju

Susreti vas lako mogu iskušati da se izvučete i samo se ohladite dok netko drugi govori – oduprite se porivu! Vježbajte aktivno slušanje tako što ćete sjediti uspravno ili voditi bilješke kako biste spriječili da uzmete mačku s otvorenim očima i ne zaboravite zahvaliti kada dobijete sljedeću povišicu.

Paze na svoj govor tijela

Govor tijela je značajan dio komunikacije. Tako uspješne žene znaju kako ga okrenuti u svoju korist na sastanku. Kad sljedeći put budete morali predstaviti svoj projekt na sastanku, vježbajte svoju moć  uvjeravanja kako biste ostvarili bolje šanse da dobijete punu podršku vašeg šefa.

Sumiraju sastanak

Na kraju svakog sastanka uvijek je dobra ideja dati kratak sažetak onoga što svi slijedeći koraci čine. Dobar je način, također istaknuti koji je radni zadatak svakog člana tima, a uz to, uspješne žene završavaju sastanak na pozitivan način s osmijehom i poticajnim riječima.

Imati na umu ova jednostavna i lako primjenjiva pravila, svakako pomaže u postizanju uspjeha, ali i dobrom osjećaju koji ćete ponijeti sa sobom i nakon sastanka.

Foto: Instagram, Unsplash

0