Što sve morate imati na umu za bezbrižan let

Što sve morate imati na umu
za bezbrižan let

Izlaskom prvih zraka sunca mnogi su već započeli s planiranjem godišnjeg odmora. Ako vaš plan uključuje i putovanje zrakoplovom imajte na umu se radi o jednoj zanimljivoj, ali ne i jednostavnoj odluci. Puno je sitnica na koje treba obratiti pažnju i zaboravljanje samo jedne može prouzročiti probleme. Također nikako se ne smijemo povoditi idejom da će nam na zračnoj luci progledati kroz prste jer se to neće dogoditi i mnogi putnici zbog toga ostaju na tlu.

Ako nemate iskustva u letenju zrakoplovom pripremili smo za vas kratak vodič za opušteno putovanje bez problema.

PROVJERITE DOKUMENTE

Najvažnija stvar koju morate učiniti je provjeriti vrijedi li vam putovnica ili osobna iskaznica, imate li dodate dokumente ukoliko putujete u daleke krajeve i je li karta na mjestu. Koliko god ovo zvuči vrlo bazično i ne vrijedno dodatnog spominjanja, iznenadili bi se koliki broj putnika se nađe u nezgodnoj situaciji pri check-inu.

PROUČITE PRAVILA ZA PRTLJAGU

Prije pakiranja informirajte se kolika je dozvoljena kilaža prtljage, a neke kompanije imaju i propisane dimenzije. Što se tiče ručne prtljage u većini slučajeva ne smije prelaziti 8 kg i ovisno o kompaniji možete posebno imati torbu s osjetljivom tehnikom (laptop, profesionalni fotoaparat, kamere…). Pravila prtljage naznačena su na web stranici kompanije ili putnoj karti i svakako vam savjetujemo da se držite propisa jer prekomjerna kilaža dodatno se naplaćuje.

PAMETNO PAKIRANJE

Iako je ovo vrlo individualna stavka, nije na odmet spomenuti nekoliko korisnih savjeta. Točno odredite što ćete koji dan obući jer na taj način nećete spakirati nepotrebnu dodatnu odjeću, u drogerijama kupite mini pakiranja šampona, deodoranta, kreme, paste za zube i sličnih potrepština. Ako u ručnoj prtljazi poželite nositi nešto što sadrži tekućinu (npr. parfem) na zabravite pravilo 100 ml i plastičnu vrećicu čiji ukupni kapacitet ne smije prelazit jednu litru. I svakako ostavite prostora u kilaži za stvari koje ćete kupiti na putovanju.

OŠTRI PREDMETI I ‘OPASNE TEKUĆINE’

Pod oštre predmete, osim noževa, spadaju rašpice i škarice za nokte, pincete za čupanje i slične stvari koje možemo pronaći u kozmetičkoj torbici, aceton, alkohol za dezinfekciju… smatraju se opasnim tekućinama i niti jedna od navedenih stavki ne smiju biti u ručnoj prtljazi bez obzira na mililitre. Pri pakiranju u kofer bilo što što se može proliti obavezno zapakirajte u vrećicu za putovanje.

NE KASNITE S CHECK-INOM

Koliko ranije trebate doći na check-in obično je naznačeno pri kupnji karte, no za domaće letove najčešće je između 1h-1.30h, a za međunarodne 2h prije leta. Za daleka putovanja nekad se mora doći i prije navedenog, ali kao bi bili potpuno sigurni prije leta povjerite sve informacije. Kada stignete na zračnu luku i ako ne možete pronaći vaš šalter za check-in ili ste zbunjeni, bez srama pitajte nekog od zaposlenika jer vrijeme je nešto što se na zračnim lukama jako poštuje i to bez iznimaka.

ŠTO ODJENUTI ZA LET

Što se tiče odjeće vrijedi pravilo funkcionalno i udobno. Radi kontrole kroz koju prolazite prije ukrcaja imajte što manje nakita, metalnih dodataka i svega ostalog što bi moglo ‘zvoniti’  jer ćete sve to morati skidati. Također bez obzira na godišnje doba uzmite sa sobom jaknu ili vestu ako je toplije razdoblje i obucite se u nešto u čemu vam je udobno sjediti, bio let dugačak ili kratak prostor je skučen i neudobna odjeća nije nešto što vam treba.

OPUSTITE SE

Ako imate strah od letenja ili mučnine netom prije možete popiti tabletu, tokom leta unosite puno tekućine jer je u zrakoplovu zrak iznimno suh, uzmite iPod ili dobru knjigu i ako se radi o dugačkom letu obavezno odspavajte kako bi jet lag bio što manji.

M.S.

Foto: Pexels

Najčitanije

Učitati još
Zatvori