Što je mindful cooking i kako ga prakticirati svaki dan?

Mindfulness je pojam koji se sve više provlači kroz našu svakodnevicu. Potreba da se u ovo užurbano doba i način na koji živimo posvetimo sami sebi sve je snažnija i gotovo da nema pojedinca koji na sebi ne osjeća posljedice stresa i teret svakodnevnih obaveza. U svakom danu na trenutak treba stati, a prakticiranje mindfulnessa to će i omogućiti.

Budite prisutni u trenutku

Mindfulness je stanje svijesti i prirodna sposobnost svakoga od nas, odnosno osviještenost određenih misli, emocija i stvari koje nam okupiraju ovaj trenutak. Ovom metodom pokušava se postići potpuna prisutnost u sadašnjem trenutku i mislima bez da ih svrstavamo na dobre, loše, pozitivne ili negativne. Proces prisutnosti, ako se ugradi u svakodnevni život, poboljšava kvalitetu života, no ne može se naučiti niti razumjeti kroz čitanje već se mora naučiti kroz iskustvo, dakle treningom.

Proces mindfulnessa može se primijeniti na sve aspekte života. Već smo vas upoznali s metodom mindful eatinga, a sada smo isprobali što znači mindful cooking. Naime, sudjelovali smo u radionici u Centru za kulturu prehrane koju je vodila life coach Dubravka Fazlić te malo osvijestili načine na koji obavljamo ovu vrlo uobičajenu i svakodnevnu radnju.

Mindful cooking odnosno svjesno kuhanje

Svi kuhamo bar jedan obrok ili napitak dnevno, zar ne? Mindful cooking je idealan način da u dnevnu rutinu ubacimo nešto novo, upoznamo novi način svjesnog života, razmišljanja u trenutku i prigrlimo novu vještinu, bez da smo opterećeni time da nešto moramo.

Mindful cooking pomoći će nam napraviti preokret u prehrambenim navikama i našem odnosu prema hrani, prema sebi i prema drugima. Cilj je svjesno razmišljati o svakom koraku koji kuhanje jednog obroka uključuje, od kupovine namirnica do konzumiranja obroka koji smo pripremili.

Dok gulite, sjeckate, i pripremate hranu, možete li cijeniti boje, arome, osjećaj koji imate pod prstima, zvukove i sastojke kako se mijenjaju dok ih obrađujete? Možete li biti fokusirani na sam trenutak i potom sljedeći kao da je to jedina stvar koju ćete ikada morati napraviti? Fokusirati svoj um i tijelo isključivo i samo na jedan zadatak koji radite u tom momentu?

Od kupovine namirnica do konzumiranja obroka

To je ono što se mindful cookingom želi postići – dovesti se u potpunu povezanost trenutkom i tako pročistiti um od svih dnevnih obaveza i zadataka koji nas tište. Biti sam sa sobom i posvetiti se sebi, pa makar i dok samo kuhamo prvu jutarnju kavu, bez distrakcija.

Nije za očekivati da ćemo biti prisutni dok kuhamo baš svaki put, jer život se događa oko nas i dok smo mi u trenutku i trebat ćemo reagirati. Ovo je jedan od alata koji možemo koristiti ako ga znamo i želimo koristiti kako bi se osjećali bolje, bili svjesniji sebe, svojih misli i svojih potreba.

Želite li probati sami?

Ako vas zanima kako to sve praktično izvesti, Centar za kulturu prehrane poklanja jednom sretnom čitatelju/čitateljici radionicu Mindful cookinga pod vodstvom Dubravke Fazlić. Nova radionica održat će se 5. studenog 2018. na adresi Nazorova 18 u Zagrebu.

Sve što trebate učiniti jest poslati mail na adresu ifeellucky@journal.hr, napisati svoje podatke (ime, prezime, adresu i broj mobitela) te u predmet maila navesti MINDFUL COOKING. Također, kako biste bili u prilici osvojiti poklon, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti nekoga tko bi isto volio sudjelovati u darivanju. Javljati nam se možete sve do 14. listopada 2018. u ponoć, a 15. listopada 2018. ćemo nakon nasumičnog odabira objaviti sretnog dobitnika.

Dobitnica radionice je Ema Šajatović. Čestitamo!

Foto: Unsplash

0