Što je ‘mansplaining’ i kako ga spriječiti?

Što je ‘mansplaining’ i
kako ga spriječiti?

Mansplaining?

Oni koji prate popularne američke talk showove sjećaju se da je tijekom ožujka 2016. američki televizijski voditelj Jimmy Kimmel na svom Jimmy Kimmel Live showu američkoj kandidatkinji u predsjedničkoj kampanji, Hillary Clinton, krenuo, na svoj specifičan satiričan način objašnjavati što je to mansplaining. Oni su tim potezom htjeli skrenuti pozornost na sve učestaliju pojavu, a s kojom se u to doba Hillary Clintom (što god mislili o njoj kao predsjedničkoj kandidatkinji) jako često suočavala. Iako je termin već bio prilično živ u upotrebi, mnogi su se pitali što to zapravo znači. Ovaj satirični video prilično dobro objašnjava o čemu se radi:

Čak se i popularna humoristična serija Silicon Valley pozabavila ovom pojavom u sedmoj epizodi četvrte sezone, a ovogodišnja dodjela Golden Globes nagrada nije prošla bez duhovitog mansplaining skeča između voditelja i domaćina ceremonije Seth Meyers i komičarke Amy Poehler.

Termin je u upotrebi zapravo već punih deset godine, od 2008. godine, a privukao je mnogo pažnje posljednjih nekoliko godina, usudili bi se reći od 2014. kada je bio čak predložen kao riječ godine Oxfordskog rječnika. Prema istom rječniku radi se o pojavi objašnjavanja bilo čega, muškarca ženi, na način koji je docirajući i patronizirajući. Lily Rotjman je u svojem članku Cultural History of Mansplaining objasnila da se radi o objašnjavanju na specifičan način jer onaj koji objašnjava ne uzima u obzir da slušalac možda zna i više o temi ili je jednako dobro informiran i upućen. No, takvo ponašanje prisutno je već stoljećima. Prekidanje i patroniziranje usko su povezani s dinamikom moći – što je sugovornik moćniji češće prekida razgovor i takvo ponašanje u pravilu upućuje na rodnu nejednakost jer je kroz povijest dokazano da su to najviše i najčešće radili upravo muškarci ženama. Ironično, skoro pa najčešće kada su žene o zadanoj temi i informiranije.

Rebecca Solnit autorica je koja je svoje, pomalo tragikomično, iskustvo opisala u knjizi eseja Men Explain Things to Me. Ona se, naime, našla u situaciji da je njezinu knjigu, knjigu koja je ona napisala, njoj pokušao objasniti muškarac koji ju nije niti pročitao. I to nije izolirani slučaj. Ovakve stvari su postale skoro pa normalna, tj. redovita pojava. Samo što sada imaju ime i jasno su locirane. Iako je termin ponekad i nepravedan jer se odnosi na seksističko ponašanje nad kojim nemaju samo muškarci monopol, danas je potreban kako bi se locirale i jasno definirale situacije i samim time ukazalo se na problem. A tek tada se on može početi rješavati.

Nađete li se u takvoj situaciji postoji par stvari koje možete učiniti, bez da se uzrokuje sukob, a koje sugovornika stavljaju na ‘njegovo mjesto’ i vama daju prostora da se izvučete iz ralja mansplaininga. Prvo, kratkom i jednostavnom asertivnom rečenicom prekinite sugovornika, ne u pola njegove rečenice, pričekajte da uzme zraka i kada krene na drugo poglavlje svojeg izlaganja, uskočite s nečim poput – Marko, hvala na komentaru, no da nastavim… ili nešto poput Hvala na objašnjenju, no rado bih nastavila s odgovorom na pitanje…. Iako je zahvala tu zapravo suvišna, promišljena upotreba tih malih, no moćnih riječi stvara atmosferu smirenosti i sukob (a posebno kada stvarno nema potrebe za time) je lakše izbjeći.

Humor otvara mnoga vrata, pa tako i ova. Jako je to i moćno oružje, posebno u korporativnom svijetu. Kao društvo ne upotrebljavamo ga mnogo i ispravno na radnom mjestu, a koliko bi zapravo mogli. Humor olakšava mnogo toga, umanjuje stres, uglađuje pristupe i gradi samopouzdanje. Također humor prenosi poruku na nekonfliktan način. Ako se možete našaliti usred mansplaininga i skrenuti razgovor na svoju stranu, birajte taj pristup jer gotovo uvijek pali.

Preusmjeravanje razgovora još je jedna taktika kojom se pametni sugovornici služe. Naime, nađete li se u mansplaining situaciji u kojoj jako često muškarci dominiraju – govore skoro 2/3 vremena, dok žene dođu do izražaja 1/3 vremena. Zašto ne biste u takvim situacijama skrenuli razgovor u drugu, žensku stranu… s rečenicom kao što je Marko, prije nego nastavimo dalje, zanima me što Ana misli o… Tako se razbija neravnoteža muško-ženskih govornika i mansplaining situacije postaju vremenski manje i oduzima ima se značaj.

Silicon Valley S4E7

Ako ove mirnije situacije nisu uspješne, ostaju još dvije metode. Jedna je da jednostavno postanete glasnije od svojih muških govornika i da se vokalno ‘izlaktarite’ u razgovoru. To zna biti prilično agresivno i stresno, no nakon nekoliko puta postiže efekt. I na kraju je ona najneugodnija, no najčešće i jedina tehnika kojom se možete poslužiti, a to je – suprotstavljanje i prozivanje. Suočavanje, ono direktno, možda najviše boli, no shvatite to kao skidanje flastera. Jako često muškarci nisu niti svjesni da to rade i zapravo niti se ne žele razgovarati tako. No, bez obzira na to, ako jasno i smireno ukažete na takvo ponašanje, ono se mora korigirati. Idealno bi se trebalo raditi o privatnom sastanku jedan na jedan kako bi objasnili o čemu se radi i kako to utječe na vašu komunikaciju. Iznenadit ćete se koliko muškaraca nije svjesno i koliko njih promijeni svoj način ophođenja, prvenstveno prema sugovornicama i kolegicama. No, ako vas zapadne onaj jedan koji je duboko uvjeren u ispravnost svog načina komuniciranja, javno vraćanje i direktno suočavanja istog trenutka jedino je što vam preostaje.

Foto: Samantha Sophia za Unsplash, Silicon Valley

Učitati još
Zatvori