Staycation: putovanja za svaki džep

Staycation: putovanja za svaki džep

Nekoliko tjedana provedenih u oazi uz obalu mora savršen je scenarij godišnjeg odmora. Ipak, ljeta su postala radna za sve više ljudi, a odvajanje desetak spojenih neradnih dana poput urbane legende postalo je neizvedivo. Osim pronalaženja vremena unutar pretrpanog rasporeda, odvajanje budžeta postalo je jednako zahtjevan pothvat, kako za mlade, tako i za obitelji. I dok su najsretniji među nama uz pomno planiranje nekoliko mjeseci unaprijed uspješno organizirali klasičan godišnji odmor, novi, sve popularniji trend u putovanjima nudi bijeg iz svakodnevice i onima s ljetnim rasporedom ispunjenim brojnim obavezama i ograničenim budžetom. Iza trenda staycation putovanja krije se kratki dnevni izlet ili vikend putovanje.

Početak staycation trenda bila je ideja kako je kratki odmor bolji od nikakvog. S vremenom, kratka dnevna ili vikend putovanja postala su sve češći izbor u kojima su mnogi pronalazili sve više zadovoljstva. Malo kreativnosti bilo je dovoljno da se nekoliko desetaka sati provedenih u drugom okruženju pretvore u travel trend novog doba. Od uloge turista u vlastitom gradu ili posjete obližnjem gradu za koju vam je dovoljno tek nekoliko desetaka minuta provedenih na biciklu ili u autu, do vikend izleta i istraživanja popularnih destinacija u susjedstvu, staycation nudi jednaku bezbrižnost i čaroliju novog okruženja.

Iza uspješnog staycation putovanja, jednako kao iza svakog uspješnog odmora, nalazi se pomno planiranje. Iako se kratki izlet čini kao jednostavniji za planiranje od nekoliko tjedana provedenih na putu, kreativnost će kod svakog staycation putovanja igrati veću ulogu no ikad. Istražite događaje koje nudi vaš grad ili mjesta koja se nalaze u blizini, potražite još neistraženi kutak i skupite preporuke od prijatelja. Osobito ako ste vrijeme za odmor odlučili provesti u svom gradu, a unutar sobe stvoriti hotelski ugođaj, pomno planiranje uz pomoć kojeg ćete stvoriti bezbrižnost odmora bit će ključ uspješnog staycationa.

Osim što je putovanje krojeno za svaki džep i raspored, staycation je odličan izbor bilo da ste se odlučili za samostalni bijeg od svakodnevnih obaveza ili planirate kratki odmor s obitelji ili prijateljima. Gdje god se nalazili u Hrvatskoj, kratka vožnja i košara puna ukusnih snackova dijeli vas od relaksirajućeg piknika u idiličnoj atmosferi pitoresknog mjesta uz obalu rijeke. Osim piknika, vožnja biciklom, rafting ili planinarenje bit će primamljiv izbor za sve one avanturističkog duha i željne aktivnog odmora.

I romantičan odmor udvoje izvediv je unutar granica koje donosi staycation putovanje. Provedite vikend u slatkom hotelu ili stvorite romantičan bed&breakfast unutar vlastitog doma. Nekoliko svijeća, omiljeni desert i boca šampanjca kao šećer na kraju danu bit će dovoljni da nakon kratkog odmora unutar vlastitog doma napunite baterije.

Staycation vam zvuči primamljivo i tražite inspiraciju? Nekoliko prijedloga za vikend putovanja u Hrvatskoj pronađite ovdje.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori