Kako provesti staycation u gradu i pritom se zabaviti i odmoriti

Kako provesti staycation u gradu i
pritom se zabaviti i odmoriti

Ljeto je za mnoge sinonim za more, plažu, sunčanje i zabavu na obali. No vremena se mijenjaju, a time se mijenja i percepcija odmora i trendovi u turizmu. Tako ljeta postaju radna za sve više ljudi. Pretrpani raspored tijekom godine sve češće zahtjeva da se godišnji odmor rascjepka na nekoliko dana odmora u zimi, proljeće i u ljeto. Ako padne još kakav produženi vikend, dobili smo ekstra dane u kalendaru za odmor. Klasičan doživljaj godišnjeg odmora u trajanju od nekoliko tjedana zahtjeva dobro planiranje i odvajanje budžeta. Stoga ne iznenađuje činjenica da se mnogi odlučuju upravo za staycation.

Trend je nastao u Americi kad je nastupila financijska kriza pa su porasle cijene goriva, a time i putovanja. Mnogi si nisu mogli priuštiti odmore kao nekad pa su ostajali u gradu ili okolici.  Staycation može biti raznolik. Jednodnevni izlet, vikend putovanje ili ostanak u vlastitom gradu s naglaskom na razbijanje rutine i uključivanjem u aktivnosti.

Staycation je prilika za nove aktivnosti

Od same pomisli ostanka u gradu dok su Instagram profili pretrpani fotografijama ludih provoda s mora i dalekih putovanja u mnogima izaziva tjeskobu. No naši planovi i stvarni život ponekad se ne slažu. Ništa negativno, to je prilika za preokrenuti priču u svoju korist i maksimalno iskoristiti vrijeme na raspolaganju. Da, da.. Znamo da su putovanja ipak zabavnija i vaš kofer pod krevet je uvijek napola spreman. Garantiramo da staycation ”kod kuće” možete ispuniti istom radošću i avanturizmom te napuni baterije za nadolazeću jesen.

Većinu godine vrijeme provodimo u uredu, na fakultetu ili jurcamo gradskim ulicama od jedne do druge lokacije. Odmor kod kuće, uživanje u toplini domu i okolini gdje živimo zaista ne zvuči loše. Ulice su poluprazne, parkinga je na pretek, nema gužvanja po dućanima i mallovima, a ne trebate ni rezervaciju tjedan unaprijed za onaj cool restoran koji već neko vrijeme želite posjetiti. Ovo je prilika da razbijete staru rutinu novim aktivnostima, a i vaš novčanik bit će vam zahvalan.

Uključite vacation mode ON

Prvo pravilo je mentalno isključivanje od svega vezanog za posao. To uključuje provjeravanje mailova i razmišljanje o bilo kakvim srodnim aktivnostima. Godišnji odmor je vrijeme za vas i za punjenje baterija gdje god se nalazili. Kuhati kod kuće svakako štedi novac, no s obzirom na to da nemate trošak avio karte i putovanja zašto se ne bi razmazili i posjećivali omiljene vam restorane. Mjesta za brunch i kasni doručak ili pak internacionalni restorani u kojima bi jeli da ste negdje daleko, dobra su ideja za početak. S obzirom na to da je grad pomalo prazan (osim stvarnih turista po centru) uglavnom su i cijene noćenja u  hotelima  niže, dok na moru vrtoglavo rastu. Potražite dobre ponude i priuštite si noć s doručkom u fancy hotelu, nema pakiranja doslovno vam treba ručna torba, a po povratku doma bit ćete osvježeni. Uvijek vam ostaje i opcija bed & breakfast unutar vlastitog doma, idealan dan za uljepšavanje, filmove, dostavu hrane i jednostavno ljenčarenje.

Kamera oko vrata i u turistički obilazak grada

Ako ste u gradu opcija je zaista mnogo, predlažemo posjet parkovima, bazenima, botaničkom vrtu, muzejima i uličnim tematskim događanjima. Ljetna kina apsolutni su hit, a sve što vam treba je dekica i grickalice, uživanje pod zvijezdama može početi. Za aktivan odmor bicikl je odlična ideja ili pak planinarenje s prijateljima i ručak u planinarskom domu na svježem zraku. Kamera kojom ćete ovjekovječiti lijepe trenutke služit će kao podsjetnik da i staycation može biti divan.

Ljeto će ionako prebrzo proći, stoga je baš idealno vrijeme i za naučiti neku novu vještinu. Potražite dostupne tečajeve ili radionice i naučite nešto novo za što u redovnom radnom danu ne biste imali vremena. Uglavnom hodamo dobro utabanim stazama od kuće do posla, pa zašto se ne bi uputili u dio grada gdje ne zalazite i popili kavu u šarmantnom skrivenom kafiću. Ovo će svakako donijeti novu perspektivu i pogled na grad u kojem živite.

To divno zelenilo i gradski parkovi

Rastući trend posljednjih godina definitivno je kultura organiziranja piknika. Grad obiluje zelenim površinama i parkovima. Poželite li sudjelovati u pravoj maloj manifestaciji i upoznati druge ljude koji vrijeme provode u gradu predlažemo da posjetite Mali piknik, koji se održava svakog četvrtka. Za intimniju atmosferu i druženje s prijateljima izaberite zelenu površinu i organizirajte vlastiti piknik. Zaboravite na jednokratne plastične čaše i papirnate tanjure, neka zaista bude poseban. Opremite košaru pravim priborom, svijećama i simpatičnom dekoracijom kao što su lampice na baterije i dobili ste set za savršenu Instagram fotku. Nabavite dekice, osvježavajuća pića, puno voća, sireva i povrtnih namaza te najdraži vam ljetni desert, staycation može početi.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori