Što sve ponijeti na planinarsku turu? Vodič za dobro opremljeni planinarski ruksak

Što sve ponijeti na planinarsku turu? Vodič za dobro opremljeni planinarski ruksak

Dobro opremljeni planinarski ruksak glavna je osnovica svakog planinara. Bilo da idete na kraće ture ili vaš čeka spavanje u planinarskom domu, ruksak uvijek treba biti savršeno opremljen kako bi naša tura prošla što bezbrižnije.

Kakav ruksak kupiti?

Veličina i kvaliteta ruksaka jednako su važni kao i stvari koje stavljamo u njega. Profesionalni planinari imaju barem po tri ruksaka različitih veličina – ovisi o duljini ture te o tipu uspona. Ako mislite ići na dno dnevnu turu ruksak treba biti puno veći jer ćete nositi puno više stvari uključujući i vreću za spavanje. Ako tek krećete sa planinarenjem, prve ture će vam biti oko 3-5 sati te je jedan mali ruksak sasvim dovoljan. O kvaliteti ruksaka se možete raspitati u planinarskim dućanima gdje će vam prodavači pomoći naći najbolji ruksak za vaše potrebe. Uložite u kvalitetniji ruksak jer će vam to biti investicija za budućnost. Nije potrebno svake godine kupiti drugi ruksak ako izdvojite više novaca za jedan kvalitetan koji će vas služiti godinama. Dobre ruksake možete kupiti u planinarskim dućanima Kibuba i Intersport ili ih naručiti online.

Što ponijeti?

 1. Voda. Najvažnija stvar u vašem ruksaku svakako je voda. Poželjno bi bilo imati bar 2 litre po osobi.
 2. Termosica. Preporučuje se svako piće nositi u laganoj termosici koja će čuvati piče hladno po velikim vrućinama te ga čuvati toplim po hladnoći.
 3. Hrana. Sendvič, voće, energetske čokoladice ili planinarima najdraže – Špek ili konzerva tune. Ovisno o duljini ture, trebate znati koliko će vam hrane trebati. Bitno je da hrana ne bude preteška i da se ne prejedete. U planinarenju je bitno jesti visoko energetsku hranu – manje količine, ali češće.
 4. Karta, GPS. Bez obzira koliko dobro mislite da poznajete stazu kojom ćete ići, karta bi se uvijek trebala naći u vašem ruksaku. Vjerujte nam,  svaki planinar ju je zatrebao barem jednom na svojem izletu.
 5. Rezervna odjeća. Čarape, majice, vesta itd. Ako planirate spavat u planinarskom domu, rezervna odjeća je prijeko potrebna. Ali bi ju bilo dobro nositi i na kraće izlete u slučaju da se želite zagrnut.
 6. Kabanica. Nikad se ne zna kada će odjednom početi padati kiša. U planini se kišobrani baš i ne koriste jer su pre teški i ne praktični. Lagane kišne kabanice možete naći u svakom dućanu sa sportskom opremom.
 7. Prva pomoć. Nesreće u planini se događaju i zato mala kutijica sa prvom pomoći se uvijek treba naći pri ruci. Treba sadržavati gaze, flastere, zavoje, sprej za rane, škarice te spasilački prekrivač od folije.
 8. Baterija. Najčešće su lagane lampice koje možete staviti oko glave. Nerijetko će vam se desiti da vas ulovi mrak a vi još niste ni blizu auta, a hodanje po mraku u planini zbilja nije ugodno.
 9. Upaljač ili šibice.
 10. Džepni nožić.
 11. Krema za sunčanje.
 12. Vreća za spavanje – ako mislite noćiti u šatoru ili planinarskom domu.
 13. Suhe i vlažne maramice.
 14. Punjač za mobitel.
 15. Vrećica za smeće. U planini se smeće nikad ne smije ostavljati i zato svoj otpad stavljamo u vrećicu i nosimo sa sobom.
Planinarski ruksak Deuter AC Lite 26, Kibuba
McKinley FALCON VT 28, INTERSPORT
Gregory Zulu 30L, Maras
Osprey SKARAB 30, INTERSPORT
Kilimanjaro MOUNTAIN 35, Hervis

Foto: Unsplash

Tekst: Leona Dubrović

Učitati još
Zatvori