Umjesto sokovima i smoothiejima, u novoj godini detox radimo juhama

Umjesto sokovima i smoothiejima, u novoj
godini detox radimo juhama

Još je jednom došlo to doba godine kada postajemo opsjednuti detoksikacijom. Nakon blagdana gdje smo (često neumjereno) uživali u jelu i piću, razmišljamo kako “presjeći” loše prehrambene navike, birati više zelenih, hranjivih namirnica, na jelovnik vratiti voće i povrće.

Vrijeme je za souping

I dok su apsolutni trend posljednjih par godina bili sokovi i smoothieji od različitih sastojaka, jedna je novost na pomolu koja može resetirati prehranu nakon nove godine. Svojim istraživanjima potvrdio ju je Pinterest, koji je primijetio porast od čak 300% u pretraživanju riječi souping. A o čemu se tu zapravo radi? Najjednostavnije rečeno, souping je detox u kojem glavnu ulogu imaju juhe.

Savršeno za niske temperature koje trenutno vladaju, uz vruće hranjive juhe grijemo tijelo i dušu. Comfort food u pravom smislu riječi još će nam bolje “sjesti” ako znamo da uz pomoć njega opet možemo izbalansirati tijelo, izbaciti toksine i vratiti se u ravnotežu. Souping uglavnom daje bolje rezultate od smoothieja i sokova prvenstveno zato što se ne koristi voće, što znači da neće naglo podići i spustiti šećer u krvi ostavljajući nas da tražimo još. Također, budući da se uglavnom jedu vruće i u tanjuru sa žlicom, imamo osjećaj da su juhe pravi obrok pa ćemo u manjoj mjeri imati lažan osjećaj gladi.

Detox za novu godinu

A kad kažemo juhe, mislimo na bogate kreacije, ponekad pasirane, ali ne nužno, koje u jednom tanjuru donose sve što nam treba. Začinima se potiče rad metabolizma, što maštovitije korištenje povrća se podrazumijeva, žitarice su nezaobilazne, kao najrazličitije grahorice i zdrave masti poput maslinovog ulja. Souping je postao cijeli pokret, a u njegovim korijenima su trendovi kao što je povratak temeljcu, sve veći porast organskih marketa i korisnika koji se odlučuju opskrbljivati na tržnicama, a ne u supermarketima.

Isprobajte ga i vi – zavirite u svoj hladnjak i od najfinijih sastojaka počnite kuhati juhe s kojima ćete ubrzo zaboraviti na svu silu kolača koje ste pojeli za Božić. Jedan prijedlog naše Kuživancije inspiriran Japanom nađite ovdje.

A post shared by Reishunger (@reishunger) on

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori