‘Slow living’ je koncept koji postaje novi trend i način života

‘Slow living’ je koncept koji
postaje novi trend i način života

Ako ste u posljednje vrijeme čitali o novim trendovima zasigurno ste negdje primijetili izraz ‘slow living’. Današnji užurbani način života mnoge je potaknuo da se više okrenu samima sebi i kvalitetnije iskoriste svoje slobodno vrijeme. Ali ne radi se samo o onim dragocjenim trenutcima rano ujutro ili nakon radnog vremena. Slow living je svojevrsna filozofija koja dolazi pod različitim nazivima, ali koncept je isti. Naime ono predstavlja način života u harmoniji i balansu, odnosno uči nas da usporimo tempo i živimo u trenutku najbolje što znamo. Za sve one koji su entuzijastični oko promjena u 2019. godini u nastavku donosimo kako prakticirati i usvojiti slow living.

Slow living kao novi način življenja

Ovaj koncept može se opisati kao holistički, bezvremenski i ustvari prirodan način života kakav je bio nekada. Danas se on uvelike razlikuje s obzirom na trendove i ritam modernoga doba. Slow living označava staložen, mirniji tempo u kojem je stres sveden na minimum. To je upravo ono čemu svi težimo, a na razne načine pokušavamo se prilagoditi izazovima svakodnevice i održati ‘zdravi razum’. Prava definicija ustvari i ne postoji jer za svakoga će značiti nešto drugačije, ali glavna misao vodilja uvijek je ista- biti prisutan i uživati sada, ovdje i u svakom trenutku.

Kako ga početi prakticirati

Ako se smatrate jako organiziranom osobom kojoj sve mora biti ‘po crti’ dobro znate da upravo ta posloženost ponekad može biti izvor anksioznosti, ako stvari ne idu kako ste ih zamislili. Slow living znači prigrliti neizvjesnost kao i činjenicu da je život jako kratak i nepredvidiv. Sasvim je u redu preskočiti trening, ostati u pidžami do 2 popodne vikendom, ne opeglati plahte i otkazati kavu. ‘Nemam vremena’ je rečenica koju svakodnevno čujemo, a slow living načinom života više ju nećete ni upotrebljavati. Povežite se sami sa sobom, slušajte svoje tijelo i ne ignorirajte znakove koje vam šalje. S vremenom ćete vidjeti kako stvari sjedaju na mjesto i stres polako napušta svoje mjesto u vašem životu.

Jednostavnošću do harmonije

Ako vam je još uvijek potrebna inspiracija za slow living potražite ju u jednostavnosti. Bez obzira na to živite li u velegradu ili pak malom mjestašcu, ostvarite harmoniju možete kamo god krenuli. To znači da ćete ponekad morati usporiti i posvetiti se s punom pozornošću pečenju kolača, razgovoru s prijateljicom ili gledanju filma bez ‘multitaskinga’. Pokušajte kreirati dnevne rituale koji će život učiniti ljepšim i ugodnijim, a vi ćete biti prisutniji i usredotočeni na ono što se zbiva oko vas. Zasigurno ste već čuli o efikasnosti planiranja i objektivnog raspoređivanja obaveza kako bi bili maksimalno učinkoviti na poslu, ali i kod kuće. Bez grižnje savjesti prekrižite sve one zadatke koji nisu apsolutno nužni taj dan. Pogotovo ako to znači da ćete osloboditi kvalitetnih pola sata ili sat za guštanje u čaju, gledanju zalaska sunca i onom dragocjenom vremenu- samo za sebe.

Foto: Instagram

 

 

 

Učitati još
Zatvori