Slonić Sivko: Ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu dolazi nam dječja knjiga koju odmah želimo
Slonić Sivko: Ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu dolazi nam dječja knjiga koju odmah želimo

Slonić Sivko: Ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu dolazi nam dječja knjiga koju odmah želimo

Vjerujemo da će Slonić Sivko pripremiti svakog mališana na nadolazeći događaj, pa čak i one koji nisu ljubitelji nogometa, jer ova slikovnica predstavlja jednu toplu, uzbudljivu i poučnu priču. Slonić Sivko želi biti pobjednik, prva je slikovnica autorice Božice Ostermann.

U prvom susretu s knjigom Slonić Sivko želi biti pobjednik, primijeti se da je stvarana s ljubavlju i brigom za najsitnije detalje. Stoga smo odlučili saznati više o njezinom stvaranju.

slonić sivko želi biti pobjednik
slonić sivko želi biti pobjednik

Za početak, kako je započela ideja o ovoj priči?

Ideja je nastala kada smo se suprug i ja uputili na desetodnevni put po Italiji s naših troje mališana, spakirali smo sve što nam treba, osim njihovih knjiga za laku noć. Kako smo veliki dio puta presjedali iz hotela u hotel, bilo im je potrebno da imaju bar dio svoje rutine – priču za laku noć. Tako je nastao Sivko s elementima koje svatko od naše troje djece voli, zapravo može se reći da je Sivko, glavni lik kombinacija osobnosti moje djece. Nakon prve Sivkove avanture koje im se jako svidjela, svakim danom su tražili nastavak.

Koju poruku biste istaknuli kao najvažniju koju želite prenijeti putem ove priče?

Priča govori o važnosti prijateljstva, upornosti, kao i podršci najbližih koji su važni za ostvarivanje cilja.

No, stavila bih naglasak na prihvaćanju poraza jer sam primijetila da se djeca ne znaju nositi s njim, neovisno je li poraz vezan uz sportsku ili neku drugu društvenu aktivnost. Stoga, na primjeru Sivkove odlučnosti da vježba svaki dan te tako postane bolji pokazujemo djeci da poraz nije najgora stvar na svijetu te da ga snagom volje mogu pretvoriti u pobjedu, a na što često zaboravljamo i mi veliki.

slonić sivko želi biti pobjednik

 Ilustracije su pogođene, možemo reći da osvajaju, tko je Sivkov ilustrator?

Sivkov ilustrator je Vjeran Čengić. Vjeran je akademski slikar, likovni umjetnik i naš obiteljski prijatelj. Ideja o samom projektu mu se jako svidjela, kako se poznajemo, tako smo i brzo došli do Sivkovog lika, kojeg je Vjeran pomno dočarao. Prilikom stvaranja ilustracija, uključili smo i mojeg najstarijeg sina te uvažavali njegove prijedloge. Ilustracije su nastale tehnikom digitalnog crtanja i slikanja, kao spoj klasične estetike i praktičnih suvremenih tehnika.

slonić sivko želi biti pobjednik

Vi ste za potrebe izdanja Vaše prve priče postali i izdavač, odnosno osnovali ste Slikovnicu.eu?

Kako je priča o Sivku nastala iz ljubavi, tako sam htjela do kraja projekta biti vođena na taj način. Odnosno, htjela sam imati autonomiju prilikom odabira svih sudionika u projektu, što se može primijetiti od samih korica slikovnice.

Za kraj, možemo li očekivati druge Sivkove avanture?

Otkako je Sivko ugledao svjetlo dana, to je pitanje koje često čujem i koje me baš veseli. Najveća motivacija za stvaranjem novih Sivkovih avantura mi je povratna informacija od malih čitatelja, koji žele svaki dan iznova čitati o Sivku te iščekuju nastavak. Kako je ipak riječ o projektu koji iziskuje određeno vrijeme, nadam se da će nova Sivkova avantura nastati u idućoj godini. Dok prvu Sivkovu avanturu kao i o detaljima same radnje ove priče možete pronaći na www.slikovnica.eu ili u Školskoj knjizi.

Zaključno, autorica podsjeća da je najvrijednije što možemo pokloniti svojoj djeci kvalitetno vrijeme provedeno s njima te da smo im baš mi, roditelji koji ne odustaju kad naiđu na prepreke na putu ostvarenja svojih ciljeva najvažniji primjer kojeg oni slijede, posebice u ovim izazovnim vremenima.

Foto: Profimedia, Pr, Unsplash

Učitati još
Zatvori