Posjetili smo školicu za odgoj pasa i doznali zašto je to najbolja odluka za sve vlasnike

Posjetili smo školicu za odgoj pasa i doznali zašto je to najbolja odluka za sve vlasnike

Dovesti psa u svoj život jedna je od najljepših odluka koju možete donijeti. No ne bi ju se trebalo shvaćati olako jer važnost odgovornog vlasništva nije moguće dovoljno naglasiti. Pri tom mislimo na vaše vrijeme, ljubav i brigu uloženu u njegu, prehranu, socijalizaciju, odgoj i sve što se smatra potrebama jednog psa.

Dobro odgojen pas je imperativ – bez obzira je li riječ o malim ili o velikim pasminama, jer u svakodnevnim životnim situacijama ne bi trebalo biti mjesta za trenutke u kojima se vaš pas ne zna ponašati. Vlasnici moraju učiti jednako kao i njihovi ljubimci, poznavati bonton i pravila ponašanja za što ljepši zajednički suživot.

Kada je riječ o odgoju psa, postoje stvari koje možete odraditi u kućnom aranžmanu i koje bi trebalo dobro izvježbati, no svakako će biti lakše potražiti pomoć stručnjaka u školici za odgoj pasa. Osim toga, u školici ćete se povezati s istomišljenicima, vjerojatno pronaći prijatelje (i vi i vaš pas!), a i provesti kvalitetno vrijeme na otvorenom.

Osim toga, pas će naučiti osnovne komande, pravila ponašanja, a i povezati se s vama – svojim vlasnikom. Školica za odgoj pasa je jako dobra i važna odskočna daska za zajednički suživot i idealno ju je odraditi sa štencima, no to nije uvjet – pogotovo ako ste psa udomili u starijoj dobi i smatrate da vam treba pomoć za njegovu potpunu integraciju u novo društvo.

ŠKOLICA ODGOJA UDRUGE INDIGO POWERED BY PURINA

Mi smo posjetili školicu za pse koju organizira udruga Indigo u suradnji s brendom Purina te tamo iz prve ruke doznali zašto je ovakav potez odlična ideja za sve vlasnike. Nakon akcije udomljavanja psića u svibnju, svi su udomitelji dobili priliku posjetiti školicu te sa svojim ljubimcima naučiti nešto novo.

Školica je namijenjena svima – vlasnicima pasa koji žele izgraditi bolji odnos sa psom, svih dobnih skupina te vlasnicima koji žele pružiti sebi i psu što više iskustva uz razne situacije, a ipak u kontroliranim uvjetima. U školici zajedno sa svojim ljubimcem možete naučiti ponavljanje vježbi osnovne poslušnosti (sjedi, lezi, idemo, dođi, korekcija/zabrana, vođenje na povodniku), vježbe koncentracije psa na vodiča, te kroz igru i elemente parkoura (tzv. dog street workout) dobro rastrčati psa. Također, nije zanemarivo spomenuti da se ovim putem uči produbiti odnos čovjeka i psa, vježba smiriti psa i uči kako ga motivirati i pohvaliti.

U školicu su sa svojim mezimcima, Shih Tzuicom Megi i jazavčarom Smokijem došle i influencerice Monika Mihajlović Berberović i Ivana Ponjavić s ciljem učenja novih stvari. Megi ima 9 godina, a Smoki 10 mjeseci, no za svakoga je bilo korisno pohađati satove ponašanja i treninga.

Kako izgleda program školice?

A što su točno učili, otkrile su nam sudionice školice Kristina Belobrk i Marina Jezidžić.

“U školici radimo na koncentraciji psa na nas i učimo osnovne naredbe poput sjedi, lezi, čekaj, dođi, mjesto. Također uči se hodanje uz nogu. Super je što između svake vježbe slijedi igra sa psom. Mi smo zasad jako zadovoljni školicom. Zabavno nam je, a i svaki put nešto novo naučimo”, rekla nam je Kristina.

“Naša draga pesica Chia i mi, smo jedva dočekali krenuti u školicu za pse. Udomili smo ju prije pola godine iz Indiga te smo s vremenom naučili zajedno jako puno stvari, no unatoč tome što je stara skoro pa 3 godine, htjeli smo proći s njom ostale osnove ponašanja kako bi moj dečko Dino i ja kao vlasnici još više naučili. Vježbali smo osnovne naredbe kao što su “uz”, “sjedni” i “lezi” te je Chia kako ju je Jasenka – naša voditeljica školice, nazvala – prava mala štreberica. Chia jako puno stvari već zna, društvena je i znatiželjna te voli biti među ostalim psima, ali došli smo s ciljem da mi kao vlasnici naučimo što je više moguće, jer ipak kako se kaže – kakav vlasnik – takav pas”, komentirala je uz smijeh Marina.

Foto: Tatjana Bukvić, Instagram

Učitati još
Zatvori