Zašto skijati na Kopaoniku?

Zašto skijati na Kopaoniku?

kopaonik-4

Postoji nekoliko razloga zašto je skijanje u regiji odličan izbor. Radi se o manjim skijalištima gdje ćete bez prevelike gužve dobiti apsolutno sve što tražite i od najpoznatijih velikih skijališta u Francuskoj, Italiji, Austriji. Idealna su i za početnike koji bez prevelikog stresa mogu odraditi svoje prve spustove, ali i za djecu koju ćete lakše nadgledati na njihovim skijaškim počecima.

Nekako se svi prirodnije okreću Sloveniji koja nudi veći izbor skijališta, no i Srbija ima svog kandidata za trku. Radi se o Kopaoniku, najvećem skijaškom centru u susjednoj zemlji, opremljenom odličnim stazama za sve uzraste skijaša.

kopaonik-3

Kopaonik, poznat i kao ‘Krov Srbije’, najveći je planinski masiv u Srbiji i broj jedan zimska turistička destinacija. U svom najvišem dijelu Kopaonik je nalik na kuću ravnog krova te se taj dio naziva Ravni Kopaonik.

Najviši vrh Kopaonika je Pančićev vrh, na visini od 2017 m, a na prostoru Ravnog Kopaonika na nadmorskoj visini od oko 1780 m smjestilo se samo središte njegovog turističkog centra i skijalište. Najveći smještajni kapaciteti, među kojima su brojni hoteli, apartmani, vile, odmarališta, planinarski domovi, nalaze se u tom dijelu Kopaonika i pogodni su, kako za plitak džep, tako i za one koji žele komfor od 5 zvjezdica.

kopaonik-2

Kopaonik raspolaže s preko 50 kilometara uređenih alpskih staza od čega su 3 FIS staze za slalom i veleslalom. Staze opslužuje sistem od 24 žičare ukupnog kapciteta 30 000 skijaša na sat što ga svrstava uz bok najvećim ski centrima u ovom dijelu Europe. Centar raspolaže s 1 šestosjedežnicom, 7 četverosjedežnicom, 3 dvosjedežnice, 3 sidra, 8 tanjurića i 3 vezna ski lifta. Od staza raspolaže s 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških staza. Cijena cjelodnevnog ski passa iznosi 3000-3500 dinara (184-214 kuna), a od Zagreba će vožnja do skijališta trajati 7,5 sati.

Ono što je veoma značajno napomenuti je da su sve staze međusobno povezane i udaljene nekoliko desetina metara od centralnog kompleksa hotela. Za hotele, apartmane, vikendice i ostale smještajne kapacitete koji su udaljeni od polaznih stanica žičara postoji nekoliko privatnih ski prijevoznika koji redovno voze do početnih stanica žičara.

kopaonik-1

Na Kopaoniku možete isprobati alpsko i nordijsko skijanje, ali i noćno skijanje koje je vrlo popularno na stazi Malo jezero, a nalazi se u središtu skijališta. Na skijalištu postoji i ski vrtić, škole za početnike, snježni park u kojem se organiziraju razna natjecanja domaćeg i međunarodnog karaktera ali je ujedno i staza za freestyle skijaše i boardere, a od prošle godine postoji i staza za slobodnu vožnju.

kopaonik-5

Wellness i spa centri vrlo su popularni, a smještaj za svaki džep dostupan nadomak staze. Grand Hotel & Spa neće razočarati nikoga, dok putnici koji raspolažu ograničenijim budžetom biraju JAT Apartmane Kopaonik. Ionako se u apartmanu samo spava jer je na skijalištu ponuda barova, restorana i pivnica uistinu odlična – uz njih je lako predahnuti i malo se ugrijati nakon nekoliko odvoženih krugova, ali garantiraju i dobar provod nakon aktivnog skijaškog dana. Kopaonik je planina zabave na snijegu, ali također i provoda za one kojima sport nije prioritet – neki posjećuju noćne ski staze, a neki ispijaju piće u toplim lokalima.

kopaonik-7

Ako ih još niste posjetili, nemojte imati predrasude prema skijalištima u regiji. Ona se razvijaju se iz godine u godinu, riječ je o uistinu kvalitetnim lokacijama iako su mala i svatko može pronaći svoj kutak, svoj mir kada mu zatreba, ali i mnogo aktivnosti zbog čega se različite generacije mogu jednako dobro zabaviti na istom mjestu.

Više o skijalištu doznajte na službenim stranicama Kopaonik.rs.

kopaonik-8

Foto: Kopaonik.rs

Učitati još
Zatvori