Tri lokacije koje vrijedi posjetiti u Šibeniku ovog ljeta
Tri lokacije koje vrijedi posjetiti u Šibeniku ovog ljeta

Tri lokacije koje vrijedi posjetiti
u Šibeniku ovog ljeta

O bogatoj povijesti grada Šibenika svjedoče i njegova arhitektonska zdanja koja su uspješno odoljela zubu vremena. Uz Katedralu sv. Jakova i Tvrđavu sv. Nikole, koje su se našle na popisu UNESCO-ovih zaštićenih spomenika, tu su i tri fortifikacijske utvrde kojima je revitalizacijom dodijeljena nova uloga.

Najpoznatija od njih zasigurno je Tvrđava sv. Mihovila, koja je kroz povijest služila kao glavna točka gradskog obrambenog sustava. Tvrđava sv. Ivana je najveća i najviša šibenska tvrđava podignuta sredinom 17. stoljeća. Neposredno nakon njezine izgradnje, a pred dolazak osmanske vojske tijekom Kandijskog rata, podignuta je posljednja od triju kopnenih tvrđava – Tvrđava Barone.

Jedinstvena ljetna pozornica

Izvorno podignute u obrambene svrhe, tvrđave su danas obogaćene novim sadržajem te predstavljaju jedinstvenu ljetnu pozornicu na otvorenom, kao stvorenu  za brojne kulturne manifestacije kojima Šibenik vrvi i ovoga ljeta.

O popularnosti ovih  lokacija svjedoči iznimno bogat i posjećen srpanj na Tvrđavi Mihovil, obilježen nastupima Maksima Mrvice, Ansambla Lado, Josea Jamesa, Emeli Sande, Sigura Rosa te plesne predstave Asylum kojom je zatvoren Šibenik Dance Festival, kao i Tvrđavi Barone, gdje je interes izazvao bogat program Jazz festivala i uzbudljive filmske projekcije. A jednako zanimljiv program posjetitelje očekuje i u kolovozu!

Tvrđava sv. Mihovila

Na Tvrđavi sv. Mihovila i ovog će kolovoza nastupati renomirana imena svjetske glazbene scene. Tako je utorak, 8. kolovoza rezerviran za nastup Simona Greena, umjetničkog imena Bonobo, koji će se domaćoj publici u pratnji osmeročlanog benda predstaviti u sklopu iznimno uspješne turneje Fragments Live. O njegovoj popularnosti svjedoči i podatak kako je koncert rasprodan.

Ipak, još uvijek stignete nabaviti ulaznice zahvaljujući kojima ćete moći uživati u upečatljivom glasu Benjamina Clementinea, jednog od najoriginalnijih glazbenika svoje generacije, čiji je nastup zakazan za utorak, 15. kolovoza.

Kraj mjeseca rezerviran je za Parni Valjak – jedan od najznačajnijih rock bendova u Hrvatskoj i šire u četvrtak, 31. kolovoza nastupat će na jednoj od naših najljepših pozornica! Prava je to glazbena poslastica za obožavatelje.

Tvrđava Barone

Filmsko ljeto na Baroneu

Tvrđava Barone svojim posjetiteljima omogućava sjajan spoj filmskih i glazbenih užitaka. U tijeku je Filmsko ljeto na Baroneu, koje donosi projekcije pažljivo probranih naslova domaće, europske i svjetske nezavisne produkcije, i to u svom standardnom terminu održavanja srijedom, uz nekoliko posebnih projekcija subotama. Među filmovima koji su na repertoaru u kolovozu, svakako vrijedi izdvojiti domaće naslove Dnevnik Pauline P.  i Ljeto kada sam naučila letjeti.

Također, u pripremi su i tri posebne projekcije uz gostovanje, a riječ je o filmovima Sigurno mjesto, Da li ste vidjeli ovu ženu? i Hotel Pula. Detaljan raspored projekcija dostupan je ovdje.

Barone Jazz Festival

U kolovozu se nastavlja i popularni Barone Jazz Festival, a u sklopu njega u četvrtak, 10. kolovoza zakazan je nastup Vedrana Ružića, koji predstavlja svoj autorski projekt 6 metara, koji se sastoji od autorskog dokumentarca i jazz koncerta kao multimedijalnog sadržaja.

Balkan Zoo, sastav basista i skladatelja Maria Rašića, uz pjevačicu Ninu Ćorić publici će se na Tvrđavi Barone u sklopu Barone Jazz Festivala predstaviti u ponedjeljak, 14. kolovoza! Michaela Rabitsch, vrhunska austrijska jazz trubačica i pjevačica i njezin genijalni partner, gitarist Robert Pawlik, udružuje se s hrvatskom vizualnom umjetnicom Ninom Šegović u specijalnom koncertnom iskustvu koje pripremaju za petak, 18. kolovoza.

Hvaljeni domaći jazz gitarist Filip Pavić na Tvrđavi Barone predstavit će svoj novi album Labyrinth Songs u nedjelju, 20. kolovoza. Posljednji je to nastup u sklopu Barone Jazz festivala.

Zašto je važno posjetiti tvrđave?

Naravno, spomenute tvrđave možete posjetiti neovisno o kulturnim događanjima. Osim pojedinačne, dostupna je i objedinjena ulaznica za sve tri šibenske tvrđave (Mihovil, Barone, Ivan), a ujedno je riječ o najpovoljnijem načinu za posjet tvrđavama. Uz šetnju komadićem povijesti i uživanje u prekrasnom pogledu na Krešimirov grad, posjet tvrđavama spada u doista osebujna turistička iskustva. Tvrđave je svakodnevno moguće razgledati od 9 do 21 sat.

Primjerice, u Tvrđavi sv. Mihovila možete svjedočiti povijesti ispisanoj 3D mapiranjem. Dvije cisterne iz 15. stoljeća donedavno su bile skrivene u utrobi tvrđave, a danas su njihovi zidovi kulisa za prezentaciju bogate povijesti tvrđave i grada. Slikovnu i zvučnu kulisu čine 34 projektora i 16 zvučnika koji pokrivaju 90% površine zidova. U pauzama između glavnih projekcija, u cisternama se prikazuje multimedijalna 3D izložba najvažnijih i najbolje očuvanih nalaza koji svjedoče o dugotrajnom kontinuitetu korištenja ove lokacije.

S druge strane, Tvrđava Barone mjesto je na kojem je povijest prepričana tehnologijom proširene stvarnosti (AR). Prošećite Tvrđavom i AR tehnologijom pogledajte daleko u prošlost Šibenika. Vaši virtualni vodiči postat će dječak Jure i povjesničar iz 17. stoljeća Frane Divnić, koji će vas povesti u srce bitki protiv Osmanskog carstva u vrijeme Kandijskog rata te vam pokazati dvije velike pobjede Šibenčana.

Suveniri koje nosimo kući

S putovanja uvijek želimo ponijeti prekrasne suvenire, a suvenirnice šibenskih tvrđava kriju najoriginalnije primjerke. Od sjajno dizajniranih plakata preko limenih potića i lokalnih vina, do malih ali moćnih Biljkoboraca, na policama se mogu pronaći sjajni suveniri i pokloni, kao i sitnice za dom.

Ove sezone novost na policama suvenirnica šibenskih tvrđava su torbe i majice hrvatskog brenda Mustra. Njihove maštovite poruke, ilustracije i dizajn dobitna su kombinacija za izmamiti osmijeh na lice svima koji vas ugledaju pa prije sljedećeg koncerta na Mihovilu ili filma na Baroneu, svratite pogledati čega ima!

Foto: Unsplash, Tvrđava kulture

Učitati još
Zatvori