Počinje sezona klizanja, omiljene zimske aktivnosti

Počinje sezona klizanja,
omiljene zimske aktivnosti

Za tjedan dana počinje Advent pa ćemo i službeno zakoračiti u najljepše doba godine, a miris kuhanog vina i najfinijih zimskih začina zavladat će ulicama koje će osvijetliti na tisuće lampica. Iako će adventska događanja po gradovima ove godine izgledati drugačije od onoga na što smo navikli, blagdanski ugođaj neće izostati. Još jedna stvar kojoj se veselimo svake zime je klizanje, čija je sezona diljem Hrvatske upravo počela!

Vijest o otvaranju klizališta s veseljem su dočekali mnogi ljubitelji te omiljene zimske aktivosti, popularne među svim generacijama. I dok nas sve niže temperature u kombinaciji s aktualnom situacijom tjeraju da što više vremena provodimo u grijanim zatvorenim prostorima, boravak na otvorenom kao i tjelesna aktivnost i više su nego važni.

Klizanje kao idealna zimska rekreacija

S obzirom da je klizanje aktivnost za koju je potreban razmak, idealna je zimska rekreacija ove sezone. “Veselimo se vidjeti da svakim danom sve veći broj gradova otvara svoja klizališta kako bi svojim građanima osigurali zabavnu sportsku rekreaciju na otvorenom, idealnu za ovu zimu. Svježi zrak, tjelesna aktivnost, smijeh i druženje samo su neki od razloga zašto klizanje vole sve generacije. Klizanje je aktivnost za čije izvođenje je potreban razmak, stoga ne čudi da je prepoznato kao odlična zimska rekreacija ove sezone – osiguravanje potrebnog razmaka, kontroliran broj ljudi i ostale epidemiološke mjere koje su na snazi spremni su i za otvaranje naših Ice Wonderland klizališta“, rekla je Rahela Bošnjak, direktorica tvrtke Ice Wonderland koja proizvodi, postavlja i upravlja brojnim klizalištima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Klizalište u Čazmi

Ice Wonderland klizališta možete pronaći u manjim gradovima kao što su Ivanec, Čazma, Vrbovec i Križevci, a popis će se još širiti. Sva klizališta bit će postavljena isključivo na otvorenom prostoru, a službeno se otvaraju 5. prosinca. Svi posjetitelji morat će se pridržavati propisanih epidemioloških mjera:

 • Na ulazu u prostor klizališta provodi se mjerenje temperature beskontaktnim toplomjerom – posjetiteljima s povišenom tjelesnom temperaturom nije dozvoljen ulazak na klizalište.
 • Prilikom ulaska na klizalište posjetitelji se trebaju upisati u evidencijske liste, dezinficirati ruke i obvezno nositi zaštitnu masku.
 • Obvezno držanje fizičkog razmaka od 1,5 m na otvorenom prostoru.
 • Nošenje maske tijekom samog klizanja nije obavezno uz održavanje propisanog razmaka od 1,5 m.
 • Slijedom propisanih mjera i preporuka, broj osoba na klizalištu je ograničen na maksimalno 50 klizača po terminu.

Kako se pripremiti za klizanje?

Da je klizanje omiljena zabava za djecu, svjedoče mnogi roditelji koji i ove zime planiraju duge zimske dane kratiti obiteljskim odlascima na klizališta kako bi ponudili djeci zabavnu aktivnost koja uključuje aktiviranje svih mišića cijelog tijela, poboljšava ravnotežu i koordinaciju ruku i nogu. Također, odlazak na klizalište nakon višesatnog sjedenja na radnom mjestu daje tijelu mogućnost da se aktivira.

Kako bi u klizanju maksimalno uživali i iskoristili vrijeme provedeno na ledu, slijedite ovih 5 savjeta:

 1. Odabir klizaljki – bilo da se radi o vašim klizaljkama ili onim unajmljenim na klizalištu, vodite računa o tome da klizaljke budu dobar broj, kako bi čvrsto držale gležnjeve, ali i kako vas ne bi žuljale.
 2. Topla, ali slojevita odjeća uz kapu i rukavice idealna su odjeća za klizanje, a visoke čarape čuvat će vas od žuljeva.
 3. Preporuka je zagrijati se prije odlaska na led uz nekoliko jednostavnih vježbi za ruke, noge i trup.
 4. Preporuka je da se početnici kreću bliže rubova klizališta, kako bi im rukohvati bili uvijek pri ruci. Na Ice Wonderland klizalištima potražite pingvine pomagače, guralice u obliku pingvina koje će vam dati sigurnost kako bi zajedno napravili prve korake na ledu.
 5. Iskoristite škole ili privatne satove klizanja, jer klizanje je vještina za cijeli život!

Gdje na klizanje u Zagrebu?

Najpoznatije klizalište u Zagrebu je ono na Šalati koje je službeno otvoreno prije dva dana. Redovni termini klizanja za građanstvo na rasporedu su od srijede do petka u terminu od 18:00 – 19:30 sati, dok se subotom, nedjeljom i praznicima klizati može u tri termina – 10:45 – 12:15 ; 18:15 – 19:45 , 20:45 – 22:15 sati.

Cijena ulaznice radnim danom, vikendom i blagdanom u prijepodnevnom terminu iznosi 15 kuna, kolika je i cijena za najam klizaljki ukoliko nemate vlastite. Subotom, nedjeljom i praznikom poslijepodne cijena ulaznice je 20 kuna, a ista je cijena i za posudbu klizaljki.

Epidemiološke mjere kojih se na klizalištu trebate pridržavati su sljedeće:

 • na ulazu u prostor klizališta provodi se mjerenje temperature beskontaktnim toplomjerom – posjetiteljima s povišenom tjelesnom temperaturom nije dozvoljen ulaz na objekt,
 • prilikom ulaska na klizalište posjetitelji se trebaju upisati u evidencijske liste, dezinficirati ruke i obvezno nositi masku,
 • obvezno držanje fizičkog razmaka od 2 m na otvorenom i u zatvorenom prostoru,
 • obvezno je nošenje maske u svim zajedničkim zatvorenim prostorima klizališta. Nošenje maske tijekom samog klizanja nije obvezno uz održavanje propisanog razmaka,
 • slijedom propisanih mjera i preporuka broj osoba na klizalištu je ograničen na 250 osoba, a u prostoru garderobe 50 osoba.

Klizalište na Velesajmu otvoreno je za građanstvo već mjesec dana, a klizati se možete vikendom u Velikoj ledenoj dvorani. Petkom i subotom termin je od 20 do 21:30 sati, dok nedjeljom postoje dva termina – jutarnji od 10:30 do 12 sati te poslijepodnevni od 20 do 21:30 sati. Na klizalištu vrijede iste epidemiološke mjere kao i na klizalištu ŠRC Šalata.

Ledena dvorana Doma sportova zatvorena je do daljnjega za sva događanja pa zbog toga neće biti ni rekreativnog klizanja za građanstvo. Ove godine će zbog aktualne situacije izostati i omiljeno klizalište Ledeni park na Tomislavcu.

Foto: PR, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori