Šetnja kroz prekrasne rimske vile i palače

img_4039

J.K. Place

Rim ima mnogo naziva – Caput mundi (“Prijestolnica svijeta”), la Città Eterna (“Vječni grad”), Limen Apostolorum (“Apostolski prag”), la città dei sette colli (“Grad na sedam brežuljaka”) ili jednostavno l’Urbe (“Grad”) – no, ono čega ima još u izobilju je prekrasna arhitektura. Njegova kamena, mramorna ljepota rijetko koga ostavlja bez daha. Kada prođete nekoliko rimskih palača i njihove skrivene vrtove na dobrom ste putu da na neko vrijeme izgubite osjećaj za realnost. Sva ona zvučna imena iz povijesti umjetnosti za koja ste čuli još u školi i čije ste radove promatrali sa strahopoštovanjem u nekom velebnom muzeju – u ovim se domovima rimske aristokracije nalaze okačeni po zidovima u gomilama koje ih čine samo dijelom pokućstva – što u stvari i jesu.

Caravaggio, Rafael, Velazquez, De Ribeira, Tintoretto, Veronese… u salama obloženim od svile, damastima, ogledalima i zlatom. Jer to su palače moći. Business toweri jednog davnog doba kada su svijetom vladali Kristovi namjesnici. Građene da impresioniraju i utjeraju strah u kosti. A za udobnost, domaćini su tražili neku skromniju alternativu izvan grada.

img_4047

J.K. Place

img_4371

Palazzo Doria Pamphilij

Iako neke još uvijek konzervirane u svoj autentičnom vremenu, druge vile i plače donose moderan način uživanja u njihovim prostorima. I iako toliko karakteristično rimske, pune mramora, velebnih skulptura, bogato dekoriranih i uređenih vrtova, ove palače i vile totalni su hit i inspiracija za današnju modu i umjetnost, i to u svakom pogledu.

Kako pišu na blogu Bravo Tango Hotel koji je posjetio Rim i sve te divne građevine: “Da li se isplatilo, to procijenite sami.” Baš na blogu možete i više pročitati o ovim prekrasnim građevinama i kroz fotografije doživjeti šetnju kroz njihove prostore i vremena…

fullsizerender-35

fullsizerender-37

Palazzo Colonna

img_4722

Palazzo Colonna

img_4867

Palazzo Colonna

img_4914

Villa Farnesina

img_4947

Palazzo Corsini i Trastevere

img_4953

Palazzo Corsini i Trastevere

img_5167

Campidoglio i Musei Capitolini u suton

img_5190

Campidoglio i Musei Capitolini

img_5353

Palazzo Barberini

img_5407

Palazzo Barberini

img_5417

Palazzo Barberini

fullsizerender-44

Park Ville Borghese

img_5515

J.K. Place

fullsizerender-42

Palazzo Spada u blizini Piazze Farnese

Foto: Bravo Tango Hotel

0