Najbolji sendvič za ovu subotu

Najbolji sendvič za ovu subotu

Sendvič s maslacem od kikirikija i pekmezom, odnosno ‘peanut butter & jelly’ zauzima značajno mjesto u američkoj kulturi otkuda se i proširio na druge zemlje. PB&J sendvič se u američkim kuharicama pojavljuje još od početka 20. stoljeća, jeli su ga vojnici u Prvom svjetskom ratu iz potrebe za brzom i energetski bogatom hranom, a posebno je popularan postao nakon Drugog kada je prerađena hrana pokorila svijet. Otada je sinonim za okuse djetinjstva.

Što se Amerikanaca tiče, ne postoji dijete, a kamoli odrasla osoba koja nije probala ovu tvorevinu. Sastoji se od sloja maslaca od kikirikija namazanog na šnitu bijelog tost kruha, premazanog slojem pekmeza i preklopljenog drugom šnitom. U originalu se koristio pekmez od grožđa, ali naravno da postoje varijacije na temu što se tiče okusa, ali i vrste kruha te načina na koji se reže. Konstanta je samo maslac od kikirikija.

Sigurno ste i u filmovima vidjeli kako ih djeca s oduševljenjem jedu, ponekad tražeći da se odreže korica. Nije uopće upitno da se radi o nezdravom i kaloričnom jelu, pogotovo ako se uz to i prži u ulju. No budući da smo u par navrata pisali o jesenskom comfort foodu, ovo je nešto što možete dodati na listu cijele godine, posebice ako još niste isprobali kombinaciju.

pbj-sendvic

Volite li spoj slatkog i slanog sigurno će vam se svidjeti. Možete prvo tostirati kruh pa na njega mazati kikiriki maslac i zatim pekmez, a možete sendvič tostirati i nakon. Izbor okusa je na vama, s time da možete pokušati napraviti i vlastiti maslac od kikirikija (recept je ovdje!) za malo zdraviju varijantu bez dodanih šećera. Isto vrijedi i za pekmez – posebno se dobro slaže s jagodom i malinom u domaćoj izvedbi.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori