Uz ovih nekoliko savjeta vaša božićna zvijezda ostat će lijepa i nakon blagdana

Uz ovih nekoliko savjeta vaša božićna zvijezda ostat će lijepa i nakon blagdana

Božićna zvijezda jedna je od onih biljaka koje se sjetimo početkom prosinca i obožavamo ju imati na blagdanskom stolu kao dio božićnog dekora. Spada u one biljke koje su mega popularne baš u vrijeme blagdana, a dolaze u raznim veličinama, bojama i oblicima. No ono što često predstavlja problem kod ove biljke je to što ona najčešće vrlo brzo uvene i nakon blagdana ju doslovno možete baciti. No, ne mora to uvijek biti tako. Uz ovih nekoliko savjeta vaša božićna zvijezda može ostati živa još dugo nakon blagdana.

Božićna zvijezda

Božićne zvijezde nezaobilazan su dio naših interijera svakih pa tako i ovih blagdana. Budite pažljivi jer pravilnom brigom i njegom one mogu potrajati i duže od ovih blagdana, te tako sljedeće godine biti još bujnije i ljepše. To nam nažalost često ne uspije jer je ova biljka ipak malo zahtjevnija. Najvažniji je prvi korak. Kada kupite božićnu zvijezdu morate ju ostaviti par sati u malo hladnijem prostoru kako bi se biljka postepeno prilagodila na novi prostor. Ondje ne bi trebalo biti hladnije od 23 stupnja. Nikako je ne smijete držati na propuhu kao ni blizu izvora topline. Biljku nemojte seliti kad joj nađete prikladno mjesto. Zalijevajte ju odozdo (ulijevanjem vode u tanjurić), no vodu u tanjuriću nemojte držati duže od 10 minuta. Nakon što dobije prvu količinu vode, nastavite ju zalijevati normalno – otprilike svaki drugi dan. Božićna zvijezda voli svjetlost, ali nikako ju nemojte ostaviti na direktnom izvoru svjetlosti. Također ne voli pregrijane prostore, kao ni one prehladne.

Period mirovanja

Nakon što prođu blagdani i vašoj zvijezdi otpadnu cvjetovi i listovi, slijedi vrijeme mirovanja. Nakon što se grančice posuše, skratite ih na dužinu 10 centimetara. Zatim ju premjestite na hladnije mjesto gdje temperatura ne prelazi 15 stupnjeva. Ondje će vaša zvijezda ostati 8 tjedana. Nakon toga ju presadite u veću teglicu, dohranite i čekajte da ponovo pusti izdanke. Ako budete te sreće do idućih blagdana njezini raskošni cvjetovi ponovno će zasjati punim sjajem na vašem blagdanskom stolu.

Učitati još
Zatvori