Šarmantna kućica u Vrsaru

Šarmantna kućica u Vrsaru

vrsar-kuca-9

U staroj gradskoj jezgri pitoresknog ribarskog mjesta Vrsar smještena je ova šarmantna kućica. Posebnu draž daje joj stablo bršljana koje raste odmah pokraj ulaza tako da krošnja čini prekrasnu nadstrešnicu na ulazu i prava je turistička atrakcija na starogradskom vrsarskom trgu.

vrsar-kuca-7

Odmah nakon kupnje vlasnici su je potpuno renovirali pod nadzorom konzervatora, jer ova kuća ima status zaštićenog kulturnog dobra. Krov je, primjerice, renoviran na način da su se maksimalno sačuvale stare kupe, a one koje nisu uspjeli sačuvati zamijenjene su novima. Čak je i dimnjak realiziran u obliku i materijalu kakav se koristio kada je kuća izgrađena. Prozori, grilje i ulazna vrata izrađeni su od drva po uzoru na izvorne.

vrsar-kuca-8

Osim što mami poglede svojom vanjštinom isti efekt postiže i u svojoj unutrašnjosti. Naime, interijer je potpuno promijenjen tako da je cijeli interijer napravljen kao ‘open space’ varijanta. Stubište se nalazi uz krajnji lijevi zid kuće i koncipirano je tako da zauzima što manje prostora, jer kuća u svom tlocrtu ima svega 25 četvornih metara.

vrsar-kuca-4

Ima tri etaže i galeriju koja se nalazi na vrhu kuće – iz nje se izlazi na balkon s kojeg se pruža jedinstven pogled na more, marinu i obližnje otoke. Sve etaže su prolazne i nemaju vlastite ulaze ni pregrade, jer su vlasnici htjeli postići efekt prozračnosti i maksimalno se trudili što manje zadirati u ionako skučen prostor. Ma koliko to čudno zvučalo otvaranjem svih etaža postigli su osjećaj prostranosti za boravka u ovoj šarmantnoj kućici.

vrsar-kuca-1

Prilikom uređenja korišteni su samo prirodni materijali. Kako bi ipak u ovom modernom konceptu zadržali dašak starine, cijeli jedan zid kuće, i to onaj na koji se naslanja stubište ostao je kameni, a veliki dio namještaja brižno je biran u suglasju s restauratorima. Sve detalje kojih u interijeru ne manjka, vlasnici su donijeli sa svojih putovanja.

vrsar-kuca-3

U prizemlju kuće smjestili su kuhinju s blagovaonicom i kupaonicu, na prvoj etaži nalazi se spavaća soba koju od stubišta dijele ‘kazališne’ zavjese – one ipak daju mogućnost odvajanja od ostatka prostora.

vrsar-kuca-2

Iznad sobe smješten je dnevni boravak u kojem se nalazi pravi istarski kamin ukrašen tavelicama i drvetom. Dnevni boravak ima galeriju koja je koncipirana kao spavaća soba. Sve etaže osim prizemlja imaju drvene podove. U prizemlju je pod popločan starim tavelicama, što posebno lijepo izgleda u kupaoni. Koncept interijera je potpuno moderan dok su svi detalji i namještaj ipak birani na način da ova kuća, kako izvana tako i iznutra, podsjeća na vremena u kojima je izgrađena.

vrsar-kuca-6 vrsar-kuca-5

Foto: Božidar Prezelj

Učitati još
Zatvori